Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Belföldi hírek

2008. december 23., kedd, Belföld
Tojással dobálták meg Iliescut

Tojással dobálták meg Ion Iliescu volt államfőt az 1989-es forradalom évfordulója alkalmából rendezett megemlékezéseken. Az 1989-es rendszerváltás utáni Románia első államfője az egykori központi bizottság előtti téren rendezett megemlékezésen vett részt, ahol egy 78 éves nyugdíjas fejezte ki tojásokkal elégedetlenségét. Az egyik szétloccsant tojás kissé összekente a volt államfő kabátját.

A nyugdíjast azonnal elvitte a rendőrség, és csendháborítás miatt 200 lejre büntették. A rendőrök által elfogott tojásdobáló a televíziók kamerái felé azt kiabálta, hogy ,,nem menekül meg ez a bolsevik Iliescu, aki megölte a gyermekeimet". A volt államfő szerint pusztán egyes emberek ,,buta gyűlöletének" a megnyilvánulásáról van szó. Iliescu a hét végén is hasonló kellemetlen incidenseknek volt részese. A bukaresti hősök temetőjében rendezett koszorúzáson a forradalmárok egy csoportja pénzérméket hajított felé, és ki is fütyülték. A résztvevők egy csoportját az dühítette fel, hogy tudomásukra jutott: beszédet is akar mondani. Iliescut a forradalmárok egy része amiatt hibáztatja, hogy a Nicolae Ceauşescu elmenekülése után kirobbant fegyveres konfliktusban többen haltak meg, mint amíg hatalmon volt. A forradalmárok azt is a szemére vetik, hogy 1989 után megakadályozta a tettesek felderítését.

Szerződést bontanak a Bechtellel?

Radu Berceanu, a kormány új közlekedési minisztere szerződést bontana az észak-erdélyi autópálya kivitelezésével megbí­zott amerikai Bechtel vállalattal. Berceanu a parlamenti bizottsági meghallgatáson kifejtette: javasolni fogja az amerikai vállalatnak, hogy csak a Románia nyugati határától, Borstól Marosvásárhelyig terjedő 254 kilométeres szakaszt építse meg. A tárcavezető a Brassóig terjedő többi, összesen 161 kilométerre közbeszerzési pályázatot írna ki. A Bechtel 2003-ban kötött szerződést az állammal a Bors és Brassó közötti, 415 kilométeres autópálya megépítésére. Az amerikai óriásvállalat jelenleg Kolozs és Bihar megyében dolgozik két szakaszon. Az útnak 2013-ig kellene elkészülnie. Jelenleg a Bechtel valamennyi alkalmazottja január 5-ig pihenőszabadságon van. Ráadásul a cég vezetősége bejelentette, hogy jelentősen csökkentik tevékenységüket, így 2009 elején elbocsáthatnak 2300 munkást. Az amerikaiak azt kifogásolják, hogy az állam 53,85 millió euróval tartozik nekik az idén elvégzett munkákért. Az autópályák és országutak kezelésével, építésével foglalkozó állami társaság pénzügyi igazgatója azonban közölte, hogy a hét végén átutalták a kivitelezőnek a tartozást.

Áprilisig nem drágul a földgáz

A jövő év első negyedében nem módosul a lakossági földgáz és villamos energia ára, míg az ipari fogyasztók mintegy 1,5 százakkal többet fizetnek majd a villamos energiáért — jelentette be tegnap az országos energiaszabályozó hatóság. A hatóság szerint a kőolaj és kőolajtermékek árának csökkenése a nemzetközi piacon az importból származó földgáz árának csökkenéséhez vezet 2009 első negyedévétől kezdődően. A hatóság 2009. április elsejére halasztotta a földgáz árának kiigazítását.

Olcsóbb lett az üzemanyag

A benzin literenkénti ára 3 banival csökken mától a Rompetrol kútjainál, a gázolajért pedig 8 banival kell kevesebbet fizetni. Hasonló arányú árcsökkentést hajtott végre hétfőn a Petrom vállalat is. Az üzemanyag árát legutóbb múlt héten csökkentették a forgalmazók.

Maradnak a katonák Irakban?

Traian Băsescu államelnök tegnap levélben kérte a parlament jóváhagyását ahhoz, hogy a román katonai erők 2009-ben is Irakban maradjanak. A dokumentumban az államfő hangsúlyozza: az Iraki Köztársaság kormánya kéri ezt Romániától. A küldetésekhez szükséges anyagi hátteret a védelmi tárca költségvetéséből biztosítják — írja Traian Băsescu államelnök. ,,Vállalt kötelezettségei nyomán Romániának 2009-ben is részt kell vennie katonai erőkkel a balkáni és afganisztáni hadszíntereken. A katonai akciókat az ENSZ, az EU és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet vezeti" — áll az elnök levelében. Băsescu szerint Románia külföldi megítélése szempontjából fontos, hogy a román katonai erők részt vegyenek ezekben a küldetésekben.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1122
szavazógép
2008-12-23: Belföld - x:

Hírsaláta

KÉT SZÉK KÖZT A PAD ALATT. Az RMDSZ kizárta soraiból Benedek Imre Maros megyei képviselőt, és megvonta tőle a politikai támogatást — jelentette be vasárnap Marosvásárhelyen Bíró Rozália SZKT-elnök, rámutatva: Benedek Imre ,,felbecsülhetetlen károkat okozott az RMDSZ-nek" a törvényszékre benyújtott keresetével, melynek nyomán érvénytelenítették az RMDSZ által a 43-as külföldi választókörzetben megszerzett mandátumot, azaz Kötő József képviselői mandátumát.
2008-12-23: Közélet - x:

Közmeghallgatás a Székelyföldi termék márkanévről — Farkas Réka

Első lépésként már tárgyaltak a vállalkozók egy részével a Székelyföldi termék márkanév levédéséről, most olyanokat igyekeznek megkeresni, akik már levédett termékeket, például kürtőskalácsot gyártanak, véleményükre, tapasztalataikra kíváncsiak — mondta Gazda Zoltán, az MPP háromszéki alelnöke.