KézdivásárhelyJól halad a Székely Katonanevelde felújítása

2023. január 4., szerda, Közélet

A nyílászárók beszerelésével biztosított a téli munkafront a Székely Katonanevelde épületénél, így a Conico Rt. munkásai jó ütemben tudnak dolgozni a neoklasszicista stílusban épített ingatlan felújításán.

  • A padlófűtés elemeit szerelik. Fotó: Bartos Lóránt
    A padlófűtés elemeit szerelik. Fotó: Bartos Lóránt

A kézdivásárhelyiek által régi kaszárnyaként emlegetett katonanevelde rég megérett a felújításra, sok éven át több városvezető próbálkozott, hogy pénzt szerezzen a meglehetősen nagy ingatlan tatarozására, ez végül Bokor Tibor jelenlegi polgármesternek sikerült egy olyan kombinált pályázat révén, amely egyrészt ennek felújítását, másrészt az úgynevezett Dac-tó és környéke szabadidőközponttá alakítását tartalmazza.

Első lépésben az impozáns épület hátsó traktusa alatt takarították ki az egész szárny alatt húzódó boltíves pincéket, ami megtörtént az első pincerendszer esetében is. A falakat így több helyen megerősítették, az udvarra néző boltíves ablaknyílásokon kívül a többibe bekerültek a nyílászárók is. Amikor a falakról a vakolatot eltávolították, kiderült, hogy az épület egy részén a szerkezetet is meg kell erősíteni. Az elmúlt év utolsó napjaiban is dolgoztak: vakoltak és a padlófűtés elemeit fektették le, néhány teremben a csövekre már rákerült a taposóréteg is.

Az ingatlanban a felújítást követően kulturális központot hoz létre a városháza, többek között odaköltözik az Incze László Céhtörténeti Múzeum is. A belső udvart úgy alakítják ki, hogy koncertek, előadások megtartására is alkalmas legyen.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mit gondol a tanügyi sztrájkról?
eredmények
szavazatok száma 364
szavazógép
2023-01-04: Közélet - Iochom István:

Vetró András: Nem volt helyes lépés engedni az utca nyomásának (Petőfi-szobor-állítás Sepsiszentgyörgyön)

Mint ismert, a közvélemény nyomására Sepsiszentgyörgy önkormányzata decemberben új, módosított pályázatot írt ki Petőfi Sándor köztéri szobrának elkészítésére. Vetró András kézdivásárhelyi szobrászművész, a korábbi pályaműveket értékelő szakmai testület tagja ennek kapcsán lapunknak elmondta: e döntéssel a szakmai zsűri hitelét vesztette, hiszen semmissé nyilvánították az általuk kihirdetett eredményt, a közvéleményt pedig döntőbírói pozícióba emelték. Nézete szerint e kérdésben nem kellett volna engedni az utca nyomásának.
2023-01-04: Közélet - Bodor János:

Szolgálati lakások fiatal szakembereknek (Kovászna)

A fürdővárosban dolgozó pedagógusok, orvosok és egészségügyi szakemberek számára hat szolgálati lakásból álló társasház építését hagyta jóvá a Fejlesztési Minisztérium. A beruházás értéke mintegy 2,5 millió lej, a költségeket az Országos Helyreállítási Alapból (PNRR) fedezik.