Mi, hol, mikor?

2023. január 5., csütörtök, Mi, hol, mikor?

Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi színház nagytermében ma 19 órától Tamási Áron Hullámzó vőlegény című darabját játsszák Albu István rendezésében.

  • Jelenet a Hullámzó vőlegény című eladásból. Fotó: Barabás Zsolt
    Jelenet a Hullámzó vőlegény című eladásból. Fotó: Barabás Zsolt

M STUDIO. A sepsiszentgyörgyi mozgásszínház előadásában január 6-án, pénteken 19 órától a Háromszék Táncstúdióban A lecke című darabot tekinthetik meg az érdeklődők. Rendező-koreográfus: Arcadie Rusu
A SZÍNHÁZ JEGYPÉNZTÁRA hétfőtől csütörtökig 9–16, pénteken 9–13 óráig tart nyitva, előadásnapokon a kezdési időpont előtt egy órával nyitnak. Elektronikus jegyvásárlás: biletmaster.ro.
A CSÍKSZENTGYÖRGYI SZÉKELY GÓBÉK Nagy a baj künn es, benn es című legújabb színpadi előadásukkal január 21-én, szombaton 16 és 20 órától lépnek fel Sepsiszentgyörgyön a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében. Jegyek 30 lejért a Treff utazási irodában válhatók kedden, szerdán és csütörtökön 16–18 óráig. Telefon: 0745 589 214, 0746 208 811.

Zene
ÜNNEPI KONCERT. Sepsiszentgyörgyön a Krisztus Király-templomban vízkereszt napján a 18 órakor kezdődő szentmise után a Kis Apostolok Gyermekkar, a Laudate Kamarakórus, valamint az Eufónia Ifjúsági Vegyes Kar és a Szerenád Kamarazenekar tart ünnepi koncertet. Vezényel: Sipos Zoltán és Lőfi Gellért.
Operettissimo. A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium konferenciatermében január 27-én, pénteken 19 órától fellép az Operettissimo együttes nóta, operett, revü és musical műfajból összeállított műsorral. Az együttes tagjai a Kolozsvári Magyar Operától: négy énekművész, két hegedűművész és egy zongoraművész. Jegyár: 40 lej. Jegyvásárlással kapcsolatos információk a 0745 589 214-es vagy a 0746 208 811-es telefonszámon.

Bábszínház
CIMBORÁK BÁBSZÍNHÁZ. Január 6-án, pénteken 18 órától és 7-én, szombaton 11 órától játssza a sepsiszentgyörgyi bábszínház a Feketeország című, magyar népmese alapján készült bábjátékot Vajda Zsuzsanna rendezésében. Az előadás helyszíne a Cimborák Bábszínház stúdióterme (Szabadság tér 1. szám), ahová várnak minden 5 év fölötti nézőt. Jegyeket foglalni, az előadással kapcsolatban érdeklődni a 0755 335 400-as telefonszámon lehet Csüdöm Eszternél.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész mozi műsorán ma: 11 órától Csizmás, a kandúr: Az utolsó kívánság (magyarul beszélő) és 11.15-től románul beszélő, 15.30-tól Hamupipőke három kívánsága (magyarul beszélő), 16 órától Krokodili (románul beszélő), 17.15-től Avatar 2. – A víz útja (magyarul beszélő), 18 órától Magasságok és mélységek (magyar játékfilm), 20.30-tól A Whitney Houston-film (román feliratos), 20.45-től Ahol a folyami rákok énekelnek (magyarul beszélő).

Képernyő
ERDŐVIDÉK TÉRSÉGI TELEVÍZIÓ. A mai műsor: 19.30 Várom az Urat! XII. régiós adventi kórustalálkozó Magyarhermányban. 20.30 Betlehemezés Bodosban. 20.52 Okostáblák Kisbaconban. A Meskete Egyesület sikerei. 21.20 Angyali segítség a vargyasi Borbáth Károly Általános Iskolának. 21.40 Decemberi tanácsülés Baróton. A műsorok visszanézhetők az Erdovidektv YouTube-csatornán.
DUNA TELEVÍZIÓ. Ma helyi idő szerint 10.20-tól élőben közvetítik Rómából XVI. Benedek pápa temetési szertartását. A magyar nyelvű közvetítés szakértője Török Csaba, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia televíziós referense. Az élő közvetítés vendége Fejérdy András történész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense.
RTV2. Ma 13 órától: Metamorfózis – A bukaresti Liszt Intézet szervezésében a székelyudvarhelyi Elekes Gyula képzőművész tűzzománc technikával készült alkotásait állították ki a Metamorfózis című tárlaton, a Román Parasztmúzeumban. * 100 éves Dalosszövetség – 1920 után az erdélyi magyarság egymás után hozta létre azokat az intézményeit, amelyek az új körülmények között a nemzetiségi identitás minél hatékonyabb őrzésére voltak hivatottak.
TVR CULTURAL. Ma 14 órától: Rendhagyó irodalomóra – Szeptember 11–18. között rendezték meg a Cenk alatti városban a 12. Brassói Magyar Napokat. A kulturális rendezvénysorozat egyik eseménye a főleg diákoknak szóló rendhagyó irodalom­óra volt, amelyen a Magyar Adás Aranyszalagtárából vetítettek. Az Áprily Lajos Főgimnáziumban összegyűlt érdeklődők Szemlér Ferenc, Lendvay Éva, Kányádi Sándor, Fodor Sándor költők, írók alakját, hangját őrző felvételeket néztek meg.

Sofőriskola hátrányos helyzetű fiataloknak
A 8. alkalommal kiírt programot A Közösségért Alapítvány szervezi a MOL Románia anyagi támogatásával. Jelentkezési határidő: január 24. A sofőriskola költségeinek fedezésére pályázhatnak szerény anyagi körülmények között élő fiatalok, akiknek a munkavállalásnál feltétel vagy előny a hajtási engedély, illetve hasznos eszköz a munkaköri teendők ellátásában vagy kiterjesztésében. A, C és CE, valamint a D és DE kategóriás hajtási engedélyek megszerzéséhes szükséges életkor 18, illetve 21 évre történt csökkentésével megnőtt a program szerepe a hátrányos helyzetű fiataloknak a munkaerőpiacon történő integrálásában.
Pályázhatnak 18–25 éves fiatalok, B, C, D kategóriájú, beleértve traktor, trolibusz és villamos gépjárművezetői engedély költségeinek fedezéséhez. A pályázatokat postán vagy online lehet benyújtani. Az egyszerű jelentkezési űrlaphoz öt iratot kell mellékelni: motivációs levél; szociális helyzetfelmérés; mentor támogató nyilatkozata; árajánlat sofőriskolától; iskolai/tanulmányi igazolás. További két irat előnyt jelent: munkáltatói igazolás; egy civil szervezet vagy állami intézmény támogató nyilatkozata. Részletek és jelentkezési űrlap letölthető a pentrucomunitate.ro/hu/jogositvany honlapról.

Ügyelet
GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Stadion utcai Szemerja (telefon: 0267 313 942), Kézdivásárhelyen ma a Nicolae Bălcescu utcai Salvator (0267 362 961) gyógyszertár teljesít szolgálatot.
FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön egész héten 9–12 óráig a Sport utca 3. szám, 1/I/1. cím alatti Oral Care rendelőben fogadják a sürgősségi eseteket (0267 708 465).

Röviden
MEGHALLGATÁS. A prefektus folytatja kihelyezett meghallgatássorozatát, ma 12 órakor a baróti polgármesteri hivatalban várják az érdeklődőket. Iratkozni a 0267 315 444-es számon lehet. k Január 9-én, hétfőn 10 órától Sepsiszentgyörgyön a Kovászna megyei prefektúra épületében meghallgatást tart a nép- és a gyermekek ügyvédje. Az ombudsmanhoz magyarul is lehet fordulni, a szolgáltatás ingyenes. Érdeklődni, iratkozni a 0268 471 100-as telefonszámon lehet.
ÉRTESÍTÉS. A Volt Politikai Foglyok Kovászna Megyei Szervezete értesíti tagságát, valamint az 1990/118-as törvény határozata által jogosult személyeket, hogy Baróton a művelődési ház kis termében január 7-én, pénteken 10–13 óráig várják az érdekelteket. Téma: fényképes igazolványok kibocsátása, valamint a kárpótlási törvény által biztosított jogok ismertetése.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 1086
szavazógép
2023-01-05: Történelmünk - :

A vádlottak padján az áldozatok (Madéfalvi veszedelem)

1764. január 7-e a madéfalvi veszedelem vagy vérengzés, székelyöldöklés, latinul siculicidium néven íródott be a történelembe. Mária Terézia királynő (1740–1780) a Habsburg Birodalom törököktől való fenyegetettségének védelmére délvidéki mintára 1761–62 során elrendelte, hogy Erdélyben is szervezzenek határőrséget. A székelyek régi szabadságjogaikra hivatkozva lázongtak a sorozás ellen. 1764. január elején Madéfalván gyülekeztek. Siskowich tábornagy utasítására Caratto ezredes 1764. január 7-én hajnali négy órakor ágyúval lövetni kezdte a falut, több házat felgyújtatott, az utcára tódulókat a kivezényelt katonaság mészárolta le.
2023-01-05: Elhalálozás - :

Elhalálozás