Szent György ÖsztöndíjakTaroltak a mikósok

2023. január 5., csütörtök, Közélet

Öt sepsiszentgyörgyi végzős tanuló vehette át a már hagyományosnak mondható Szent György Ösztöndíjat Sepsiszentgyörgy városi képviselő-testületének év végi utolsó soros ülésén. Az egyszeri, személyenként háromezer lejes juttatást jelentő ösztöndíjat egy kivétellel a Székely Mikó Kollégium diákjai érdemelték ki. Az elismerést átvevő tanulók – amint az a díjazáskor kiderült – több területen is kiemelkedő eredményeket mutattak fel.

  • Szent György ösztöndíjas diákok a díjátadón.  Fotó: Albert Levente
    Szent György ösztöndíjas diákok a díjátadón. Fotó: Albert Levente

Vargha Fruzsina alpolgármester a díjkiosztót megelőzően felidézte, hogy a kiválósági ösztöndíjakat 2009-ben hozta létre az önkormányzat azzal a céllal, hogy ezzel is kiemelkedő tanulmányi teljesítményre ösztönözzék a diákokat. Továbbá elmondta, hogy a létrehozástól számított években megszakítás nélkül kiosztották az ösztöndíjakat, és ez 2022-ben sincs másként, ismét öt diák veheti át az oklevelet, valamint az anyagi juttatást. Vargha Fruzsina kiemelte, hogy négyen a Székely Mikó Kollégium végzősei: Krecht Hanna Regina, Tordai Ákos, Răduță Cristian, Pakucs-Damokos Tamás, míg Filip Dorka a Mikes Kelemen Elméleti Líceum padjaiból érkezett.

Az alpolgármester köszönetet mondott a diákok szüleinek, hogy ilyen kivételes eredményeket felmutató gyermekeket nevelnek Sepsiszentgyörgyön, illetve a pedagógusoknak, valamint általánosságban a tan­intézeteknek, hogy ilyen „zseniális palántákat” bocsátanak útjukra. Megjegyezte: külön örömükre szolgál, hogy évről évre az ösztöndíjat kiérdemlő fiatalok nem csak tanulmányaik terén nyújtanak kiváló teljesítményt, hanem az önkéntesség és a közösség­építés terén is, érdemben hozzájárulva ahhoz, hogy Sepsiszentgyörgyön „még jobb legyen itthon lenni”.

Vargha Fruzsina röviden bemutatta az öt díjazottat, a diákok közül többen rendszeres látogatói voltak a Sepsiszentgyörgyi Kiválósági Központ különböző szakköreinek, különböző hazai és anyaországi tanulmányi pályázatokon vettek részt, többen aktív szerepet vállaltak az ifjúsági élet megszervezésében, civil szervezetekben önkéntesként tevékenykedve. A Szent György Ösztöndíjakat Antal Árpád polgármester és Tóth-Birtan Csaba alpolgármester nyújtotta át a diákoknak. A polgármester abbéli meggyőződésének adott hangot, hogy a fiatalok szüleiktől megtanulták a szülőföldhöz való ragaszkodást is, illetve hogy közösen sok értéket teremtenek majd a város és annak lakói számára.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1718
szavazógép
2023-01-05: Közélet - Bartos Lóránt:

Megóvták a közbeszerzést (Kézdivásárhelyi uszoda)

Február elsején tárgyalja a bukaresti táblabíróság a kézdivásárhelyi uszoda építésére jelentkező cégek és az Országos Befektetési Társaság (CNI) közötti pert. A jogi eljárás oka, hogy a második helyezést elérő cég megóvta a közbeszerzési eljárást.
2023-01-05: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Mi változott?

Bő egy évvel ezelőtt, 2021 végén Nicolae Ciu­că miniszterelnök, Sorin Cîmpeanu oktatásért és Dan Vîlceanu európai alapokért felelős miniszter a korai iskolaelhagyás leküzdéséről beszélt, amire európai uniós támogatást is kap Románia az országos helyreállítási alap (PNRR) keretéből.