Évértékelő az Osonó Színházműhely vezetőjével

2023. január 6., péntek, Közélet

Az önfenntartó társulatként működő Osonó Színházműhely 2022-ben 240 kulturális-oktatási-szociális eseményt hozott létre három országban több mint 7500 résztvevő számára, és 71 500 euróból gazdálkodott, mely összeg kilencven százalékát nemzetközi, magyarországi és romániai pályázati források teszik ki. Az elmúlt évben folytatott tevékenységeikről és az idei tervekről Fazakas Misivel, az Osonó vezetőjével beszélgettünk.

  • Fotók: Osonó
    Fotók: Osonó

„2022-ben visszakaptuk a nézőket, újra lehetett előadásokat tartani, bemutatónk is volt az év elején. Talán abban volt más ez az év, hogy felértékelődött a színházi vagy oktatási projektek általi találkozások megélése. Egy teljes, kiegyensúlyozott, lendületes, nagyon aktív évet zárunk, és örömmel szerveztük minden tevékenységünket, hiszen az embereknek, emberekért tartunk előadásokat, képzéseket, táborokat” – mondta el lapunknak Fazakas Misi, hozzátéve: fontos számukra, hogy Sepsiszentgyörgyre és Háromszékre minden jelentős projektjüket hazahozzák, legyen szó előadásokról, rendszeres pedagógusképzésről, tantermi projektekről, három országot érintő Erasmus+ programról vagy a drámatagozatos fiatalok számára szervezett szaktáborokról. Örömét fejezte ki, hogy a Vajdaságtól Budapestig nagyon sok helyen igényt tartanak a munkájukra, de a tevékenységük mintegy egyharmada Sepsiszentgyörgyhöz, az itt élő emberekhez kötődik, és ezt az arányt az idei évben is szeretnék tartani, hisz azt látják, hogy egy-egy műhelyfoglalkozással, előadással, képzéssel impulzust tudnak adni a programjaikban részt vevő háromszékieknek az önismeretre, közös gondolkodásra, közösségben való létezésre.

Az elmúlt évben az Osonó 80 előadást és 77 interaktív közönségtalálkozót tartott, illetve 74 műhelyfoglalkozás és 8 drámatábor által adott teret a fiatalok és felnőttek képzésének. A tevékenységek 44 százaléka magyarországi, 49 százaléka romániai és 7 százaléka külföldi településeken zajlott.

 

 

Színházi előadások

Három év kihagyás után tavasszal bemutatót tartott a társulat. A Nem vagyok, csak mások látnak című előadásban Mucha Oszkár szólaltatja meg József Attila szövegeit. A Fazakas Misi által rendezett produkció eddig 3 országban került bemutatásra tantermi előadásként, rendhagyó irodalomóraként vagy stúdiószínházi körülmények között. A személyes hangvételű elő­adást idén is több iskolában bemutatják, tavasszal pedig egy európai turnén vesznek részt vele.

A Fazakas Misi által rendezett és tizenegy éve bemutatott Ahogyan a víz tükrözi az arcot című dokumentarista produkció 600. ünnepi elő­adására októberben került sor Budapesten, a Katona József Színházban. A nagy érdeklődésre való tekintettel a társulat továbbra is műsoron tartja a darabot, amelyre tavasszal egy erdélyi és egy magyarországi turné vár.
 

Drámatáborok és színházi nevelés

2022-ben is folytatódott a jó együttműködés a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskolával. Az intézménnyel több közös projektje van az Osonónak. A rendszeresen megtartott interetnikai drámatáborok mellett immár kilenc éve kerül megszervezésre a csoportvezetők és pedagógusok színházinevelés-képzése, amely a társulat két tagja, Fazakas Misi és Mucha Oszkár, valamint Prezsmer Boglárka színházpedagógus vezetésével egy többállomásos műhelyfoglalkozás sorozatra épül. A projekt új résztvevők bevonásával január első felében ismét elindul.

Folytatódott a több mint két évtizedre visszatekintő sikeres együttműködés a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceummal is, amelynek drámatagozatos diákjai több oktatási projektben és szakmai táborban vettek részt annak köszönhetően, hogy az Osonó Regisztrált Tehetségpont és Európai Tehetségpont minősítéssel rendelkezik.

Egy másik kiemelkedő együttműködés a szombathelyi Weöres Sándor Színházzal történt. Nyáron már második alkalommal került megszervezésre a közös drámatábor, az Ahogyan a víz tükrözi az arcot című dokumentarista előadást pedig a színház felvette az ifjúsági bérletébe. 2023-ban folytatódik a közös munka különböző ifjúsági projektekkel, pedagógusképzéssel és előadások bemuta­tásával.

„Nagy örömünkre a covidos időszak után újraindult az együttműködésünk a celldömölki Soltis Lajos Színházzal, az olaszországi Fraternal Compagnia Színházzal és számos magyarországi és erdélyi iskolával, amelyekkel sok közös tervünk van az új évre” – nyilatkozta lapunknak a társulatvezető.

 

 

Erasmus és szociális projektek

Több Erasmus+ projektre is sor került az elmúlt évben, amelyek a Sepsi Adrenalin Sportegyesülettel és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetséggel partnerségben jöttek létre. Az Egészség a jobb jövőért – Személyiségfejlesztés és egészségtudatosság az oktatásban elnevezésű projektsorozat célja az volt, hogy változatos, személyes és szakmai szempontból is értékes nemformális képzésekkel támogassa az ifjúsági szakemberek és pedagógusok munkáját, így az Erasmus+ projektek során önismerettel, egészséges életmóddal és a testi-lelki egyensúllyal foglalkozó műhelyek és képzések kaptak hangsúlyt.

Másfél év kihagyás után tavaly az Osonó folytatta a Gyulafehérvári Caritassal közös kezdeményezését is. Az Iránytű a munka világába elnevezésű, a Norvég Alap, valamint a Renovabis által támogatott négyéves program a korai iskolaelhagyás visszaszorítását, a munkanélküli fiatalok munkaerőpiacon való elhelyezkedését és a külföldre való elvándorlás elleni küzdelmet célozta meg Maros és Hargita megye településein. A projekt során pedagógusképzést tartottak, illetve előadásokat mutattak be hátrányos helyzetű fiatalok számára.

A 2023-as évet az Osonó egy erdélyi pedagógusképzéssel és a Nem vagyok, csak mások látnak című előadás turnéjával kezdi, aztán több ifjúsági és oktatási programot tartanak, és egy európai turnén is részt vesznek. Mindezek mellett, a már elnyert pályázati támogatások azt mutatják, hogy több nemzetközi és budapesti projekt vár az Osonó Színházműhelyre, amely a továbbiakban is három kulcsszóra építi tevékenységét: színház, oktatás és szociális projektek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 1082
szavazógép
2023-01-06: Kármentő - Kuti János:

A múlt év /2./

Tulajdonképpen nem jó dolog a tavalyi év legfontosabb eseményeire emlékezni, mert sajnos azok legtöbbje egyáltalán nem kellemes. De a katari futball-világbajnokság egész jó volt. Míg néztünk egy mérkőzést, nem gondoltunk egyébre. Aztán örvendeztünk annak is, hogy úgy tűnt, megszűnt a koronavírus-járvány, de év végére megérkezett egy sima influenzaszerű, amelyik, lehet, éppen olyan kellemetlen, mint a koronavírus, de szerencsére nem annyira halálos. Ez a jelenlegi vírus a maszkviselés miatt nem fért hozzá korábban az emberekhez, és állítólag elnyomta a COVID-19 is, ezért dühöng most annyira. Bosszút áll korábbi hátrányos helyzete miatt és arat.
2023-01-06: Világfigyelő - :

Rómában végső búcsút vettek a volt egyházfőtől

Noha már nem volt a katolikus egyház feje, pápának kijáró ceremóniával vettek végső búcsút tegnap Rómában XVI. Benedek nyugalmazott pápától, aki az óév utolsó napján, 95 évesen hunyt el egy vatikáni kolostorban. A búcsúztatáson, amelyet az elhunyt kérésére „az egyszerűség jegyében” tartottak, Ferenc pápa mondott gyászmisét, az oltár előtti teendőket azonban Giovanni Battista Re bíboros, a Bíborosi Kollégiumot vezető dékán végezte a 86 éves katolikus egyházfő térdfájdalmai miatt.