KézdivásárhelyÁron és Léna a leggyakoribb keresztnevek

2023. január 10., kedd, Közélet

A kézdivásárhelyi polgármesteri hivatal anyakönyvi irodájában az elmúlt esztendőben 426 újszülöttet, 284 elhalálozást és 61 házasságkötést vettek nyilvántartásba – tudtuk meg Kovács Mária iroda­vezetőtől.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Az előző évhez viszonyítva csökkent a születések és elhalálozások száma, 2021-ben 452-en születtek, a házasságkötések száma ugyancsak 61, míg az elhalálozásoké 352 volt. Az irodavezető szerint a rendszerváltás óta eltelt 32 esztendő alatt 2021-ben hunytak el a legtöbben. A válásokról nincs pontos kimutatás.

Mint minden esztendőben, a születések száma azért ilyen magas, mert a Felső-Háromszéken született babákat mind a kézdivásárhelyi városházán veszik nyilvántartásba. Az anyakönyvvezető szerint az újszülöttek fele-fele arányban helybeliek, illetve kézdiszékiek, sepsiszentgyörgyiek vagy kovásznaiak.

Ami a keresztneveket illeti, a kisfiúknál a legnépszerűbb az Áron, a Patrik, a Dávid, a Szabolcs, a Hunor, a Kristóf, a Magor és a Hunor, míg a kislányoknál a Léna, a Lara, a Maya, a Zsófia, a Luca és a Nóra. A különlegesebb, ritka nevek közül megemlíthetjük a Benet, a Bodza, a Kalos, az Amira, a Harmat-Gyopár, a Noah, a Noel és a Zeynep keresztneveket. 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 769
szavazógép
2023-01-10: Közélet - Bartos Lóránt:

Kézdivásárhelyi egyházi mérleg

A kézdivásárhelyi önkormányzat nyilvántartása sok esetben optimizmusra adhat okot, ha több a születések száma, mint az elhalálozásoké, de e tekintetben sokkal pontosabb képet kapunk a helyi egyházak anyakönyveiből. Ennek oka, hogy az önkormányzati anyakönyvbe a Kézdivásárhelyen született vidékieket vagy nem helyi elhunytakat is bevezetik, ezért a történelmi egyházakhoz fordultunk adatokért, és összehasonlítási alapul minden egyháznál kértük a 2021-es adatokat is.
2023-01-10: A múlt hét - Kuti János:

A királyfi mesél

Míg régen a mesék királyfiakról szóltak, akik szívük választottjáért hófehér paripán lovagoltak, mai modern világunkban mindenféle tudományos- vagy tudománytalan fantasztikus mesehősök jelentek meg, akik hófehér Mercedesen vagy más modern járművön suhannak.