Új kiállítás Petőfi emlékére

2023. január 11., szerda, Magazin

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából új állandó kiállítással köszönti névadóját a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM). A kiállítással együtt a felújított közönségforgalmi terek és a Károlyi-kerttel egybenyitott múzeumi udvar is megnyílik, valamint január 14-én egész napos ingyenes program várja a látogatókat – közölte az intézmény.

Szombaton a kisebbek részt vehetnek a János vitéz (h)arcai című társasjátékhoz kapcsolódó bábfoglalkozáson, különleges portyára indulhatnak Petőfi pesti kalandjai nyomán, továbbá megnézhetik Jankovics Marcell 1973-ban készített János vitéz című rajzfilmjét is. A rendezvényen az egész család bekapcsolódhat a kiskőrösi Szivárvány szlovák táncegyüttes táncházába vagy a közösségi Petőfi-dobolásba Sirokai Mátyás költő vezetésével.

Délután szépírók, irodalomtörténészek, valamint a tárlatot megalkotó múzeumi szakemberek szubjektív tárlatvezetései mutatják be a kiállítást. Egyebek közt a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak vers­színháza, Vörös István költő, prózaíró és Scherer Péter színművész Él-e még Petőfi? című irodalmi elő­adása gazdagítja a kínálatot, valamint a Béla Borászat borainak kíséretében Petőfi bordalainak történetét ismerhetik meg a látogatók Csörsz Rumen István irodalomtörténész és Márfi Márk színművész közreműködésével – olvasható a közleményben.

Mint írták, a PIM Költő lenni vagy nem lenni című állandó kiállításával együtt a felújított közönségforgalmi terek és a Károlyi-kerttel egybenyitott múzeumi udvar is megnyílik a közönség előtt. Az estet fényfestés, valamint Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák koncertje egészíti ki.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 725
szavazógép
2023-01-11: Magazin - :

Széchenyi levelezése a világhálón

A készülő nyomtatott kiadás mellett online elérhető adatbázisban is közzéteszi Széchenyi István levelezését az ELKH Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézete (BTK TTI). A teljességre törekvő, modern kritikai kiadás felbecsülhetetlen értékű forrásanyagot tesz könnyen hozzáférhetővé a történészek és az érdeklődők számára, ezáltal a korabeli magyarországi viszonyok számos rétegének a megismerését is nagymértékben előmozdíthatja – közölte az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) titkársága.
2023-01-11: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

A válságok éve (Visszapillantó 2.)

Rovatunkban folytatjuk az elmúlt esztendő néhány fontos gazdasági vonatkozású eseményének rövid felelevenítését a lapunkban megjelent írások alapján.