Női kosárlabda, Európa-kupaElőnyből várja a Namur elleni visszavágót a Sepsi-SIC

2023. január 12., csütörtök, Sport

A győzelem megszerzése és a továbbjutás kiharcolása reményében lép pályára ma 19 órától a megyeszékhelyi Sepsi-SIC csapata, amely a női kosárlabda Európa-kupa playoffkörének visszavágóján a belga Basket Namur Capitale együttesét fogadja a Sepsi Arénában. Mint ismeretes, a Zoran Mikes edzette alakulat egy hete 19 pontos különbséggel győzedelmeskedett esti ellenfelének otthonában.

  • Fotó: Miska Brigitta
    Fotó: Miska Brigitta

A női kosárlabda Európa-kupa csoportkörében kiemelkedő teljesítményt nyújtó Sepsi-SIC ma este újfent nemzetközi porondon bizonyíthat. A Zoran Mikes edzette zöld-fehérek eddig minden mérkőzésüket győzelemmel zárták a második számú európai kupasorozatban, s lányaink bíznak abban, hogy megőrzik eddigi veretlenségüket és a belgák elleni esti találkozót is győztesként zárják.

„Rendkívüli komolysággal kezeljük a Namur elleni visszavágót, nagyon összpontosítunk erre a találkozóra, mindkénképp győzni szeretnénk. Úgy gondolom, hogy ez egy jó mérkőzés, hiszen szurkolóink előtt lépünk pályára” – mondta a háromszéki alakulat hivatalos közösségi oldalán a Sepsi-SIC csapatkapitánya, Annemarie Gödri-Părău.

Erre minden esély megvan, hiszen a sepsiszentgyörgyi kosarasok megnyerték a Namur Capitale elleni eddigi két meccsüket: a sorozat 2020–2021-es idényének háromszéki buboréktornáján lányaink 85–48-ra verték a belgákat, hét nappal ezelőtt pedig magabiztos játékkal 93–74 arányú diadalt arattak Belgiumban, és ezzel óriási lépést tettek a továbbjutás felé.

A csapatok legutóbbi összecsapásán a mérkőzés legjobbját a Sepsi-SIC adta, az amerikai Khadijiah Cave 29 ponttal és 10 lepattanóval vette ki részét szentgyörgyi együttese január 5-i sikeréből. Mellette további két csapattársa is dupla-duplával zárta a meccset: a bolgár Boriszlava Hrisztova 21 pontot és 10 leszedett labdát, míg a belga Bethy Mununga 15 egységet és 17 lepattanót jegyzett a múlt heti találkozón, amelyen a Namur legjobbjának a 26 pontig jutó amerikai Aali­yah Wilson bizonyult.

„Úgy gondolom, számunkra nagyon nagy pozitívum, hogy 19 ponttal tudtunk nyerni idegenben, még úgy is, hogy akadt hiba a játékunkban. Nagyobb is lehetett volt a különbség, de örvendünk, hogy előnyből várhatjuk a hazai találkozót. A szurkolóink előtt még jobban oda szeretnénk tenni magunkat, és hatalmas segítség lenne nekünk, ha minél többen kilátogatnának a csütörtök esti mérkőzésünkre. Telt ház előtt szeretnénk győzni és továbbjutni” – nyilatkozta a Sepsi-SIC legfrissebb igazolása, a magyarországi Gereben Lívia.
 

Szurkolói verseny diákoknak

A hatszoros román bajnok és hétszeres Román Kupa-győztes Sepsi-SIC versenyt hirdet a megyeszékhelyi általános és középiskolai osztályok számára. A 2022–2023-as kosárlabdaidény végén az az osztály nyer, amely a legnagyobb létszámban és a legtöbbször látogat a zöld-fehér mezes alakulat mérkőzéseire (a diákokhoz hasonlóan a kísérőtanároknak is ingyenes a belépés). Pontozási rendszer alapján kerül ki a végső nyertes: az Európa Kupa-találkozókat háromszoros, a bajnoki és Román Kupa-meccseket kétszeres szorzóval számolják, és pluszpontok járnak a kreativitásért. A pontokat április végén, a bajnokság döntője után összesítik. A kísérőtanárokat arra kérik, hogy belépésnél jelezzék, melyik iskolából érkeztek, valamint az osztályt és a mérkőzésre érkező diákok számát.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint mikor bontják le az úzvölgyi katonatemetőben felállított betonkereszteket?eredmények
szavazatok száma 365
szavazógép
2023-01-12: Történelmünk - :

Az 1568. évi tordai országgyűlés és az erdélyi vallásszabadság

Az 1568. január 6–13-a között Tordán tartott országgyűlésen a világon először Erdélyben iktatták törvénybe a lelkiismeret és a vallásgyakorlás szabadságát, arra a meggyőződésre alapozva, hogy a hit Isten ajándéka. 2018-ban, a történelmi jelentőségű határozat megszületésének 450. évfordulóján Magyarország parlamentje ellenszavazat nélkül döntött az emléknap megünnepléséről. A Magyar Unitárius Egyház az idei évben is emlékünnepséget tart Tordán és a püspökség székhelyén, Kolozsváron. Az alkalomból Történelmünk rovatunkban Benda Kálmán (Nagyvárad, 1913 – Budapest, 1994) levéltáros, Széchenyi-díjas történész, akadémikusnak a 425. évfordulón elhangzott előadása szerkesztett változatát közöljük a szerkesztő alcímeivel. (Az Erdélyi Múzeum folyóirat 1994-i 3–4. összevont számában megjelent előadásból közöltünk már részleteket 2015-ben, ezúttal a teljes szöveget közzétesszük.)
2023-01-12: Sport - :

Álomtizenegy Messivel, Ronaldo nélkül (Labdarúgás, IFFHS)

Alapvetően a katari világbajnokságon szereplők közül állította össze a 2022-es álomválogatottat a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet, az IFFHS.