Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért DíjHárman kapják meg

2023. január 23., hétfő, Belföld

Visky András író, drámaíró, Oláh Gyárfás szobrászművész, divattervező és Imre Éva színésznő kapja idén az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjat – közölte tegnap az elismerést létrehozó RMDSZ. A legrangosabb erdélyi magyar díjakat a Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten adják át, idén 11. alkalommal.

  • Visky András. Fotó: Facebook / Visky András
    Visky András. Fotó: Facebook / Visky András

Az irodalom kategóriában kitüntetett Visky András író, drámaíró, dramaturg, költő elsősorban új regénye, a Kitelepítés okán kapja a díjat. „Nem tudok olyan kortárs erdélyi regényről, amely az utóbbi néhány évben egyszerre ennyi olvasót szólított volna meg ilyen rövid idő alatt” – méltatta Mărcuțiu-Rácz Dóra. Hozzátette, Visky András új regénye úgy beszél az erdélyi történelem legborúsabb eseményeiről, hogy „nem hagy minket magunkra a sötéttel”.

Oláh Gyárfás szob­rász­művészt, divattervezőt össz­művészként jellemzik, számára egyaránt fontos a divattervezés, a lakberendezés és a szobrászat. Közös jegyeik a pontos kidolgozás, az átértelmezett hagyományőrzés és a minimalizmus – jellemzi Szabó Tekla.

Az előadó-művészet kategóriában kitüntetett Imre Éva színésznőnek az „elementáris művészi hatású szerepalkotásait” emelik ki. Bartha Katalin Ágnes rámutat, hogy a kolozsvári színésznő magától értetődően könnyed, észbontóan vonzó, kortársian személyes, éterien elérhetetlen és félelmetesen, erősen szilárd tud lenni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint jobban vagy rosszabbul fog élni az új évben a tavalyihoz képest?eredmények
szavazatok száma 711
szavazógép
2023-01-23: Világfigyelő - :

Európa jövőjének alapja (Francia–német együttműködés)

Európa jövőjének motorja a francia–német együttműködés – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia államfő tegnap a Franciaország és Németország közötti megbékélési szerződés hatvanadik évfordulója alkalmából a két ország kormányának és képviselőinek részvételével a párizsi Sorbonne Egyetemen rendezett ünnepségen.
2023-01-23: Belföld - :

Halálra martak egy nőt (Kóbor kutyák Bukarestben)

Gazdátlan ebek martak halálra szombaton Bukarestben egy tó partján futó nőt, akit tavaly áprilisban ugyanazon a környéken már megtámadott egy kutyafalka.