Széchenyi Zsigmondra emlékeztek

2023. január 25., szerda, Magazin

Megemlékezést tartottak az egyik legismertebb magyar Afrika-kutató és vadászíró, Széchenyi Zsigmond sírjánál születésének 125. évfordulóján, hétfőn Budapesten a Farkasréti temetőben.

  • Emlékezők Széchenyi Zsigmond és Hertelendy Margit sírjánál.  Fotó: MTI / Illyés Tibor
    Emlékezők Széchenyi Zsigmond és Hertelendy Margit sírjánál. Fotó: MTI / Illyés Tibor

125 éve, 1898. január 23-án született Nagyváradon sárvár-felsővidéki gróf Széchenyi Zsigmond, Budapesten halt meg 1967-ben. Számtalan művet hagyott maga után, ezek a vadászok és civilek számára egyaránt izgalmas olvasmányok – hangsúlyozta Bors Richárd, a Nimród Vadászújság főszerkesztő-helyettese a hétfői megemlékezésen. Művei számtalan olyan ismeretanyagot tartalmaznak, amelyekből épülni, tanulni és okulni lehet – tette hozzá, majd kiemelte az Ahogy elkezdődött… (egy magyar vadász hitvallása) című önéletrajzi könyvét és annak folytatását, az Ünnepnapokat, amelyekből akár vadászvizsgát is lehetne tenni. Felidézte Széchenyi Zsigmond hányatott életútját, amelyben a jólét és a vadászat után a kitelepítés következett. Bors Richárd szerint Széchenyi Zsigmond életében mindvégig meg tudta őrizni méltóságát, és olyan hagyományt hagyott az utókorra, amelyet a mai kor vadászainak őrizniük kell. Csak az hal meg, akit elfelejtenek, vele ez soha nem fog előfordulni – mondta Bors Richárd.

Gyorgyevics Tamás kutató szerint Széchenyi Zsigmond veleszületett tehetségén túl a vadászirodalomban szokatlan módon igazi, tudatos író volt: szinonimákat gyűjtött, vadvirágok neveit, szuahéli kifejezéseket, irodalmi idézeteket. Egyedülálló vadászírónak nevezte Széchenyi Zsigmondot, aki gyakorlati jártassága mellett sokrétű elméleti tudással is rendelkezett. Gyorgyevics Tamás megemlékezett a 2021-ben elhunyt Széchenyi Zsigmondné Hertelendy Margitról is, aki ötvennégy évnyi özvegység alatt őrizte, ápolta és életben tartotta a magyar vadászat meghatározó alakjának emlékét.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint jobban vagy rosszabbul fog élni az új évben a tavalyihoz képest?eredmények
szavazatok száma 467
szavazógép
2023-01-25: Magazin - :

Harmadik lett a magyar csapat (Bocuse d’Or-világdöntő)

Bronzérmes lett a Dalnoki Bence séf és Nyikos Patrik commis alkotta magyar csapat a Bocuse d’Or szakácsverseny világdöntőjén, amelynek eredményét hétfő este hirdették ki a franciaországi Lyonban. Az idei döntő győztese Dánia.
2023-01-25: Magazin - :

Negyven éve hunyt el George Cukor

Negyven éve, 1983. január 24-én hunyt el Los Angelesben George Cukor, Holly­wood aranykorának egyik legnagyobb rendezője, akinek tíz alkotása volt versenyben az Oscar-díjért, My Fair Lady című munkája pedig minden idők egyik legsikeresebb filmmusicalje.