Marosvásárhelyi katolikus iskolaAlegységként az önállósulásig

2023. január 25., szerda, Belföld

Átmeneti lépésként a Bolyai Farkas Gimnázium alegységeként működtetnék a jövő tanévtől a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnáziumot, amíg a tanintézet bejegyzési folyamatát folytatni nem tudják – ismertette Tamási Zsolt volt intézményvezető.

  • Fotó: Facebook / Tamási Zsolt
    Fotó: Facebook / Tamási Zsolt

A tavaly májusban a legfelsőbb bíróság ítéletével megszüntetett és a Bolyai Farkas Gimnáziumba betagolódott katolikus iskola volt igazgatója jelenleg a Bolyai-gimnázium aligazgatójaként irányítja a katolikus tanintézet osztályait. Ezek nem a Bolyai-gimnázium főépüle­tében, hanem a római katolikus egyház tulajdonában lévő régi épületben működnek. Tamási Zsolt szerint épp ez teremti meg a törvényes keretet arra, hogy amíg nem sikerül folytatni az iskola bejegyzési folyamatát, a Bolyai-gimnázium alegységeként működjenek. „Ami azt jelenti, hogy nincs jogi személyisége, de van önálló entitása, külön tud beiskolázni” – magyarázta.

Hozzátette, még zajlanak az egyeztetések, de azt reméli, sikerül megegyezni, a törvény lehetővé teszi. A marosvásárhelyi önkormányzat decemberben javaslatot is tett erre, de a Maros megyei tanfelügyelőség beleegyezése is szükséges, amit még nem kaptak meg – mondta. Hangsúlyozta: az önkormányzat nem szeretné úgy jóváhagyni az iskolahálózatot a következő tanévre, „hogy a katolikus iskola legalább alegységként ne szerepeljen benne”. Az iskolahálózat szerkezetére rendszerint januárban bólint rá a testület, de már többször kitolódott a határidő a katolikus iskola miatt.

Tamási Zsolt emlékeztetett: az iskola újabb, immár harmadik bejegyzési folyamata elakadt. A marosvásárhelyi önkormányzat javaslatot fogadott el, mely szerint leválasztja a Bolyai-gimnáziumról a katolikus iskola épületében működő osztályokat, de ebbe a tanfelügyelőség nem egyezett bele. Mielőtt a szaktárca döntött volna a vitás kérdésben, a Maros megyei prefektúra megtámadta a közigazgatási bíróságon az önkormányzati döntést, így felfüggesztették. Az újabb per visszavetette az iskola ügyét, átmeneti megoldást kellett találni.

Az iskola bejegyzési folyamatát azért kellett tavaly augusztus végén immár harmadik alkalommal újraindítani, mert a legfelsőbb bíróság 2022. május 3-án kimondott jogerős ítéletében érvénytelenítette a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium létrehozását elrendelő miniszteri rendeletet. Az iskola a római katolikus egyház épületeiben folytatta a működését, és kezdte el szep­tember elején az új tanévet, de ehhez a Bolyai Farkas Gimnázium biztosította számára a jogi keretet.

A 2014 óta működő iskolát azért kellett 2018-ban miniszteri rendelettel újra létrehozni, mert korábbi létrehozásában a korrupcióellenes ügyészség (DNA) törvénytelenséget látott, és vádat emelt Tamási Zsolt iskolaigazgató és Ștefan Someșan volt főtanfelügyelő ellen. Az iskola ellen indított perek az intézmény megszűnéséhez vezettek.

A magyar kormány 2017 szeptemberében bejelentette: a tanintézet jogi státuszának megszűnte miatt vétót emel Románia OECD-csatlakozása ellen, majd később, amikor Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) akkori elnöke biztosította a magyar miniszterelnököt az iskola újraalapításáról, Magyarország visszavonta a vétót.

A tanintézet azért szálka a román nacionalista szervezetek szemében, mert bár megpróbálták megakadályozni, a római katolikus egyház 2004-ben visszaperelte egykor államosított marosvásárhelyi iskolaépületeit. A katolikus gimnázium egykori főépületében ma Marosvásárhely román tannyel­vű elitiskolája, az Unirea Főgimnázium működik. Az elitiskola szülői és tanári közössége attól tart, hogy ha újraalakul a katolikus iskola, egy idő után igényt fog tartani egykori épületeire. A II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium az iskola régi épületében és más egyházi épületekben kezdte meg működését.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint jobban vagy rosszabbul fog élni az új évben a tavalyihoz képest?eredmények
szavazatok száma 467
szavazógép
2023-01-25: Belföld - :

Befogtak néhány kóbor kutyát

A kóbor kutyák problémájával foglalkozó állatvédelmi felügyelet (ASPA) tizenkét felnőtt kutyát és két kutyakölyköt fogott be vasárnap a bukaresti Morii-tó környékén, ahol szombaton a halálos kimenetelű kutyatámadás történt. Az ASPA képviselői a Facebookon közölték, hogy a befogott állatokban nincs mikrochip, és hogy az ASPA menhelyén helyezték el őket.
2023-01-25: Világfigyelő - :

Fellebbeztek a Minority SafePack kezdeményezői

Fellebbezett a Minority SafePack (MSPI) kezdeményező bizottsága hétfőn az Európai Bizottság (EB) elleni eljárása keretében – közölte Vincze Loránt európai parlamenti képviselő, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke.