Befogtak néhány kóbor kutyát

2023. január 25., szerda, Belföld

A kóbor kutyák problémájával foglalkozó állatvédelmi felügyelet (ASPA) tizenkét felnőtt kutyát és két kutyakölyköt fogott be vasárnap a bukaresti Morii-tó környékén, ahol szombaton a halálos kimenetelű kutyatámadás történt. Az ASPA képviselői a Facebookon közölték, hogy a befogott állatokban nincs mikrochip, és hogy az ASPA menhelyén helyezték el őket.

A befogott kutyák közül négyet láttak korábban a mezőn, ahol a kocogó nőt a kutyatámadás érte. Az állatokat altatófegyverrel ártalmatlanították, és a rendőrség vért vett tőlük, hogy megállapítsa, közrejátszottak-e az áldozat, Ana Oroş Daraban halálában. A többi kutyát, köztük egy amstaff-keveréket, a mező közelében lévő utcákról gyűjtötték be. Az ASPA közölte, hogy rendőrségi feljelentést tesz, mert a kutyák az elkerítetlen udvarokról jutottak ki az utcára.

Az intézmény hozzátette, hogy 2022-ben a főváros területén körülbelül 1700, 2022 áprilisától mostanig pedig a Morii-tó környékéről mintegy 120 kutyát gyűjtöttek be. Az ASPA ugyanakkor cáfolja azt az információt, miszerint a befogott kutyákat utóbb ismét elengednék az utcákon. Kifejtik, a befogás után a kutyákat bechipelik és az ASPA tulajdonában lévő kutyaként regisztrálják a gazdával rendelkező kutyák jegyzékében, így ha később ismét kiszabadulnának az utcára, könnyen beazonosíthatók lennének.

Leszögezik ugyanakkor, hogy az ASPA csak közterületekről tudja begyűjteni a kutyákat, ami nem oldja meg a szaporodás kérdését, mert a magántulajdonokra nem hatolhat be a tulajdonosok engedélye nélkül, nem ellenőrizheti a kutyatartókat és nem róhat ki büntetést. Ez a rendőrség és a helyi rendőrség hatásköre – teszik hozzá.

Vasárnap szintén egy Facebook-bejegyzésben Ciprian Ciucu, Bukarest hatodik kerületének polgármestere bírálta az ASPA-t, az elöljáró szerint a szervezet jelenlegi politikája teljesen elhibázott, ez vezetett a gazdátlan ebek újbóli megjelenéséhez Bukarestben. Hangsúlyozta, évek óta nem altatják el a kutyákat, a felügyelet költségvetése pedig nem a gazdátlan ebek befogására, hanem a menhelyeken uralkodó rossz körülmények javítására és a tudatosító kampányokra megy el. A kerületi polgármester ugyanakkor kéri a bukaresti tanácstól, hogy állítson fel egy bizottságot az ASPA tevékenységének kiértékelésére, valamint közölte, belső vizsgálatot rendelt el a helyi rendőrségnél.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1549
szavazógép
2023-01-25: Belföld - :

Kisegyesülési ünnepség tüntetéssel

A nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) szimpatizánsai és a moldvai országrésznek autópályát követelő „hagyományos” tüntetők zavarták meg Nicolae Ciucă liberális (PNL) kormányfő és Marcel Ciolacu szociáldemokrata (PSD) házelnök beszédét tegnap Jászvásáron, a román fejedelemségek egyesülésének ünnepén.
2023-01-25: Belföld - :

Alegységként az önállósulásig (Marosvásárhelyi katolikus iskola)

Átmeneti lépésként a Bolyai Farkas Gimnázium alegységeként működtetnék a jövő tanévtől a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnáziumot, amíg a tanintézet bejegyzési folyamatát folytatni nem tudják – ismertette Tamási Zsolt volt intézményvezető.