ZabolaThe Duke of Edinburgh’s díjátadó gála

2023. január 25., szerda, Közélet

A zabolai Mikes-birtok festői környezetében díjazták pénteken este azokat a háromszéki fiatalokat, akik sikeresen teljesítették a 2022. évi The Duke of Edinburgh’s International Award (DOFE) személyiségfejlesztő programot.

  • Ezüst fokozatú díjjal kitüntetett kovásznai fiatalok. Balról jobbra:  Kosztándi Kriszta, Kaszás Rebeka, Molnár Júlia Anna, Horváth-Sinka  Csaba, mindannyian a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum diákjai. Gheorghiță Raymond felvétele
    Ezüst fokozatú díjjal kitüntetett kovásznai fiatalok. Balról jobbra: Kosztándi Kriszta, Kaszás Rebeka, Molnár Júlia Anna, Horváth-Sinka Csaba, mindannyian a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum diákjai. Gheorghiță Raymond felvétele

A program 1956-ban Nagy-Britanniában indult – Fülöp, Edinburgh hercege (II. Erzsébet királynő férje) alapította Kurt Hahn német oktatóval és John Hunt lorddal, az első sikeres Everest-expedíció vezetőjével közösen –, és a világ 140 országában ma már évente több tízezer fiatal csatlakozik hozzá. A nemzetközi ifjúságfejlesztő és tehetséggondozó programba 2015-től kapcsolódtak be a háromszéki fiatalok az anyaszervezet, valamint a sepsiszentgyörgyi Turulmadár Ifjúsági Iroda önkéntes mentorainak, oktatóinak, munkatársainak köszönhetően.

A nagyszabású díjátadó ünnepségre a zabolai Mikes-kastély rendezvénytermében került sor, ahol szülők, barátok, mentorok jelenlétében hatvan háromszéki – sepsiszentgyörgyi, kézdivásárhelyi és kovásznai – fiatalnak adtak át elismerő okleveleket a The Duke of Edinburgh’s International Award személyiségfejlesztő programban elért eredményeikért.

A program egyik háromszéki fővédnöke és egyben a díjátadó gála házigazdája Gregor Roy Chowdhury-Mikes, aki egyéb fontos elfoglaltságai miatt nem vehetett rész az eseményen, így a házigazda nevében Józsa Attila köszöntötte a jelenlevőket. A DOFE országos koordinátora, Mihaela Mariș méltatta a háromszéki leányszervezet tevékenységét, majd elismerő oklevelet adott át Furus Leventének, a sepsiszentgyörgyi Turulmadár Iroda vezetőjének, aki úgy értékelte: „a programot nem könnyű végigcsinálni, ide türelemre és kitartásra van szükség”. A program háromszéki koordinátora, Gheorghiță Raymond a támogatók, mentorok, oktatók munkáját méltatta és köszönetet mondott segítségükért.

A beszédeket követően a fiatalok bemutatták a programot záró kalandtúrájukról a tengerparton, a Bucsecs-hegységben, az Egyeskőn és Nagy-Hagymáson, illetve a Bodoki-havasokban készült videókat, meséltek a program alatt szerzett élményeikről, kalandjaikról, hogy mit jelentett számukra részt venni több hónapon át a Duke of Edinburgh’s International programban. Tudósításunkban hosszú lenne idézni minden élménybeszámolót, de néhány kulcsszót lejegyeztünk: akaraterő, kitartás, fáradság, figyelem, felelősség, önállóság, poénkodás, jó kedv és derű.

Gheorghiță Raymond programkoordinátor érdeklődésünkre elmondta: „Célunk az életre való nevelés különböző képzések révén, a fiatalok pedig több területen: önkéntesség, fizikai képzés, személyi képességek fejlesztése, illetve kalandokon méretkezhetnek meg, erősíthetik önmagukat. Én úgy érzem, hogy e program által egy kicsit a jövőbe fektetünk, a fiatalokba. És ennél jobb befektetés szerintem nincs. Azon dolgozunk közösen, hogy a fiatalok, akik elvégezték ezt a programot, úgy érezzék: lehet jó dolgokat csinálni. Mi elültetünk egy magot, és reméljük, hogy majd ők is tovább adják azt, amit itt tanultak”.

A gála svédasztalos állófogadással ért véget, közreműködött a SepsiArtQuartet vonósnégyes.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint jobban vagy rosszabbul fog élni az új évben a tavalyihoz képest?eredmények
szavazatok száma 467
szavazógép
2023-01-25: Közélet - Nagy B. Sándor:

Plakátok, versek, művészek (Magyar kultúra napja a színházban)

Plakátkiállítás, verses előadás és közönségtalálkozó – ez a három esemény tette felejthetetlenné az idei magyar kultúra napját a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban. Annak ellenére, hogy a hivatalos minivakáció közepén, vasárnap tartották ezeket, nagy érdeklődés övezte mindhármat, és valószínűleg senki sem bánta meg, aki a jeles nap köré szervezett programok közül nem hagyta ki a színház kínálatát.
2023-01-25: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Hamarosan kezdik a járdaépítést (Sepsiszentgyörgy)

A közbeszerzési eljárás megtörtént, ha nem lesz fellebbezés, és az idő is megengedi, akár már februárban is elkezdődhet a járdák kiépítése az Oltmező és a Păiuș David utcában – közölte Antal Árpád polgármester, de több nagyobb forgalmú utca javítását is tervezik idén, és más beruházásokra is sor kerül.