SepsiszentgyörgyElfogadták az idei költségvetést

2023. január 27., péntek, Közélet

Vita és ellenszavazat nélkül fogadta el Sepsiszentgyörgy idei költségvetését a városi tanács. A legfontosabbakat Antal Árpád polgármester már egy múlt heti sajtótájékoztatón elmondta – kiemelve, hogy 2023 a beruházások éve lesz –, a tervezetet a szakbizottságokban is megvitatták, így a tegnapi tanácsülésen Tóth-Birtan Csaba alpolgármester csak a legnagyobb tételeket sorolta fel.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Erre az évre 261,2 millió lejes bevétellel számolnak, amiből 129,2 millió megy el a működési költségre, 132 millió lejt pedig különböző fejlesztésekre szánnak.

Néhány nagyobb összeg a kiadásokból: 15,8 millió lejre rúg a polgármesteri hivatal alkalmazottjainak munkabére, 12 milliónál valamivel többet kapnak a művelődési intézmények, 13,8 milliót fordítanak lakásépítésre, 25,8 milliót a Regionális Operatív Programban futó korszerűsítésekre, 4,7 milliót a helyi rendőrség kap, 3,9 milliót a kertészet személyzete, 1,6 millióval támogatják az egyházakat, majdnem ennyibe kerül a városháza fenntartása, 4,4 milliót fordítanak a sport és a kultúra fejlesztésére, 1,5 milliót a járdajavításokra, 11,6 milliót kap a szociális igazgatóság, 4,1 millióval támogatják a városi közszállítást, közel egymilliót különítettek el a kulturális, ifjúsági és sportrendezvények pályázati alapjába, 600 ezer lejt a helyi roncskocsiprogramra, 205 ezer lejt egy Sylvester Lajos-szoborra, közel egymillió jut a lakosság-nyilvántartó osztálynak, de a Közüzemek és a köztisztasági vállalat is jelentősebb összegekkel szerepel a mellékletekben.

Az oktatás több külön tétellel jelenik meg a költségvetésben: a bölcsődék 600 ezer lejt kapnak, a pedagógusok ingázására több mint 400 ezer lejt szánnak, 2,3 millió a tanulók után járó fejkvóta, összesen 3,5 millióra rúgnak az ösztöndíjak, 1,4 millió megy a speciális igényű gyermekek tanítására, 3,2 millió a tanintézmények egészségügyi személyzetére, és a beruházások még ezen felül következnek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1715
szavazógép
2023-01-27: Közélet - Fekete Réka:

Márciusra ígérik a munkálatok befejezését (Háromszék táncstúdió)

A színpad fölötti tetőzet újraépítését befejezték, de a nézőtéri feljárónál és az épület próbatermi szárnyában továbbra is becsepeg a víz, mindez kellemetlen, de az előadásokat meg lehet tartani – közölte lapunk megkeresésére Virág Endre, a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes igazgatója. A Háromszék Táncstúdiónál áprilisban megkezdett javításról annak okán érdeklődtünk, hogy jelenleg leállt a munka, a szellőztető berendezés kicserélését pedig még meg sem kezdték.
2023-01-27: Közélet - Fekete Réka:

Ötszáz hellyel többet kínálnak a jövő tanévre (Háromszéki beiskolázási terv)

Óvodába szinte ugyanannyian indulnak ősztől, mint a jelenlegi tanév elején, de több mint százzal kevesebb előkészítő osztályt kezdő diákra számítanak – derül ki a háromszéki óvodák és iskolák igénylése alapján összeállított 2023/2024-es beiskolázási tervből.