Hírsaláta

2008. december 30., kedd, Belföld

ÚJ SEPRŰ MÁSKÉNT SEPER. Radu Berceanu szállításügyi miniszter bejelentette, tárcája lemond tizenkét gyorsforgalmi út építéséről, ezek helyett autópályákat alakítanak ki. Hozzátette, az előző miniszter által tervezett, Craiovát Piteşti-tel összekötő gyorsút helyett autópálya épül, amelyet a Piteşti―Bukarest autópályához csatlakoztatnak. (Hotnews)

HARC A LIBERÁLIS PÁRTBAN. A liberális pártban több trónkövetelő is Călin Popescu Tăriceanu elnöki tisztére tör. Egyelőre biztosnak látszik, hogy a soron következő kongresszuson mind Crin Antonescu, mind Ludovic Orban jelöltetni kívánja magát. (Ziare. com)

BALESET A VASÚTON. Két személy életét vesztette, négyen pedig megsebesültek Predeálon, miután egy felüljáróról terepjáró zuhant a sínekre. Zuhanás közben az autó leszakította a vasút magasfeszültségű huzaljait. A balesetben két fiatal lány elhunyt, négy személyt pedig sérülésekkel szállítottak a Brassó megyei kórházba. A baleset következtében Predeál és Brassó között kilenc órán át teljesen megbénult a vasúti forgalom.

A KIRÁLY IS ÚJ ALKOTMÁNYT AKAR. Az országnak olyan alkotmányra lenne szüksége, amely tisztázza az állami intézmények egymást kiegészítő működését — állítja I. Mihály király. Újévi beszédében kifejtette, a gazdasági zavarok kihatással lesznek a világ demokratikus rendszereire, Románia azonban még nem gyógyult ki teljes mértékben a kommunizmus éveiből, holott szilárd intézmények hiányában nem válhat egyenlő és köztiszteletnek örvendő partnerré. Az ország jövője ugyanis az intézmények, s nem pedig az azokat kiszolgáló személyek kezében van. Leszögezte, a 2008-as politikai élet, valamint a választások bebizonyították, mennyire fontos a társadalom és az emberek zavartalan tevékenysége az ország demokratikus intézményeinek megerősítéséhez. (Realitatea)

TANÜGYI SZTRÁJK KÉSZÜL. Általános sztrájkba lépnek a romániai pedagógusok, ha az új kormány nem emeli ötven százalékkal bérüket. A tanügyi dolgozókat tömörítő szakszervezet azért tiltakozik, mert a törvény által szavatolt béremelés nem szerepel egyértelműen Emil Boc kabinetjének programjában. A szakszervezetek ezekben a napokban tárgyalnak az illetékes minisztériumok vezetőivel a fizetésemelés lehetőségéről. Ha az erre vonatkozó jogszabály azonnal hatályba lépne, a pedagógusok 37 százalékos béremeléssel is megelégednének — nyilatkozta Ecaterina Andronescu tanügyminiszter. (Antena3)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1362
szavazógép
2008-12-30: Közélet - x:

Jó tanácsok ünnepekre (A múlt hét) — Kúti János

Ilyenkor, ünnepekkor nehéz idők várnak gyomrokra, májakra, fejekre, belekre. Az okosak azt hangoztatják, hogy mindenféle alkatrészünket használnunk kell, mert akkor működnek jól. Kezünknek, lábunknak, izmainknak munkát kell adni. Agyunkat tornáztassuk. A szemünket meresztgessük. (Például tévére.)
2008-12-30: Belföld - x:

Belföldi hírek — Ferencz Csaba

Gyermeknevelési pótlék
A költségvetés elfogadása után, a kiutalt összegek függvé­nyében szabják majd meg a gyermeknevelési pótlék értékének legfelsőbb határát — jelentette ki Marian Sârbu munkaügyi miniszter tegnap, aki úgy véli, a nagyon nagy jövedelműek esetében felső határt kell szabni. Traian Băsescu államfő még októberben jelentette be, hogy aláírta azt a jogszabályt, amely értelmében a gyermeknevelési szabadságon levő anyák bérük 85 százalékára jogosultak, az összeg pedig nem lehet kevesebb, mint 600 lej, amely egyenlő a jelenlegi juttatás értékével.