Csökkent az elhagyott gyerekek száma Háromszéken

2023. február 2., csütörtök, Közélet

Jelentősen csökkent a kórházban elhagyott gyerekek száma Háromszéken – derül ki a Kovászna Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság által készített jelentésből. Míg 2005-ben 122 gyereket hagytak ott szüleik a kórházakban, tavaly már csak 16 csecsemő jutott erre a sorsra, és közülük hármat sikerült visszahelyezni természetes családjába.

  • Képünk illusztráció. Albert Levente archív felvétele
    Képünk illusztráció. Albert Levente archív felvétele

A jelentést Vass Mária igazgató mutatta be Kovászna Megye Tanácsának január végi ülésén. Közölte, a helyzetek megoldásában négy intézmény vesz részt: a kórház, a rendőrség, az önkormányzat szociális irodája, valamint a megyei gyermekvédelmi igazgatóság. A legnagyobb felelősség utóbbié, melynek megbízottja felméri a helyzetet, feltérképezi a terepet, közvetít az intézmények és a család között. Háromszéken negyedévente üléseznek az említett intézmények képviselői.

2005 óta a kórházban hagyott gyerekek száma némi hullámzás ellenére csökkenő tendenciát mutat: 122, 71, 44, 42, 50, 35, 43, 47, 32, 36, 45, 41, 33, 26, 23, 18, ismét 18, végül tavaly 16 gyerek sorsáról gondoskodtak. Hármat sikerült visszahelyezni családjukba, tizenegyről hivatásos nevelőszülők gondoskodnak, két csecsemőt kénytelenek voltak a fogyatékos gyerekek baróti otthonában elhelyezni. Hétéves kor alatt csak súlyos esetben lehet otthonban elhelyezni valakit, ez esetben a csecsemők fogyatékossága indokolta a megoldást.

A szociális és gyermekvédelmi igazgatóság elsősorban a megelőzésre törekszik, ennek érdekében két programot működtet a Sera Romána Alapítvány támogatásával. Ezek eredménye lemérhető az elhagyott gyerekek számának alakulásával. Amennyiben mégis hagynak el gyerekeket, mint ahogy megtörténik, igyekeznek őket integrálni családjukba. Több éven át az elhagyott gyerekek mintegy felét sikerült visszajuttatni. 2016-ban 41-ből 11-et, 2017-ben 33-ból 20-at, 2018-ban 24-ből 10-et, 2019-ben 23-ból 7-et, 2020-ban 18-ból 4-et, 2021-ben 18-ból 5-öt és tavaly 16-ból 3-at.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 546
szavazógép
2023-02-02: Közélet - :

Rászorulók a hajléktalanszállón (Sepsiszentgyörgy)

Esténként 25–30 lakhatás nélkül maradt embert fogad a sepsiszentgyörgyi éjjeli menedékhely, az előző napokban előfordult, hogy több mint harmincan éjszakáztak a Máltai Szeretetszolgálat által működtetett szociális létesítményben.
2023-02-02: Közélet - Bartos Lóránt:

Mi lesz a céhes város óriási költségvetéséből? (Kézdivásárhely)

Tavaly is rekordot döntött Kézdivásárhely büdzséje, idén húsz százalékkal több pénzből gazdálkodik a céhes város. A nagyobb összegeket azonban valós értékben jelentősen lefaragta az infláció, nem kizárt, hogy újabb hitelvonal nyitására is szükség lesz.