Balázs Imre József könyvbemutatójaMásképpversek

2023. február 6., hétfő, Közélet

Születhet-e úgy vers, hogy a költő behunyt szemmel kinyitja a szótárt, ujját ráteszi egy szóra, és az lesz a cím? Volt már rá példa, a dadaisták egész szövegeket „írtak” találomra összeválogatott szavakból, és a történelem során minden bizonnyal több alkotó is kipróbálta ezt a módszert – miként most Balázs Imre József is, aki egy nyolc évig tartó gyermekverses időszak után ismét felnőtteknek szóló verseskötettel jelentkezett.

  • György Evelin és Balázs Imre József a sepsiszentgyörgyi könyvbemutatón. Fotó: Albert Levente
    György Evelin és Balázs Imre József a sepsiszentgyörgyi könyvbemutatón. Fotó: Albert Levente

Az Éjszakák a zenben azonban nem csak a címválasztás miatt egyedi – ez néha elindított egy gondolatsort, máskor nem, de mindig „lélektani provokáció volt” –, a kötetben megjelent „hallgatag szürrealista versek” közt sok a „találkozás”, a kapcsolódás más szövegekkel, alkotókkal vagy éppenséggel sárkányokkal, mert, mint a péntek délutáni, a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban György Evelin kérdésére válaszolva Balázs Imre József elmondta, egy életkor után vannak összegzős pillanatai az embernek, amikor elkezd töprengeni azon, miért fontos számára egy-egy személy vagy hely, és bár a legtöbb ember nem szokott erre választ adni, ő a maga sajátos módján megtette. Így született ez a miniciklusokba foglalt, kötetnyi vers, de Balázs Imre József műhelyében sok minden érik még, hiszen irodalmi tevékenysége rendkívül sokrétű – a hangulatos, sodró iramú könyvbemutató végén ilyesmikről is szó esett.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 547
szavazógép
2023-02-06: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Diacon lendületben (Játszóterek miatt bírságolt a fogyasztóvédelem)

12 ezer lejes bírságot rótt ki Sepsiszentgyörgy önkormányzatára a megyei fogyasztóvédelmi hivatal vezetője, az ittas vezetésért nemrég jogerősen elítélt Mircea Diacon. Tóth-Birtan Csaba alpolgármester közölte: megfellebbezik a büntetést.
2023-02-06: Közélet - :

Ütközés a bitai letérő közelében

Összeütközött két autó a Rétyi-tó mellett elhaladó országúton tegnap 9 órakor, a két vezető súlyosan megsérült.