Erdélyi Művészeti KözpontMattis Teutsch-hamisítványok nyomában

2023. február 14., kedd, Közélet

Műkereskedelemről is elég kevés, képzőművészeti alkotások hamisításáról azonban aligha esett szó valaha is Sepsiszentgyörgy kiállítótereiben. Ennek is köszönhető az átlagon felüli, telt házas érdeklődés a kérdés iránt, hogy kit és mit érdemes még hamisítani manapság. Az Erdélyi Művészeti Központban az Avantgárd és szürrealizmus című, Kovács Ádám gyűjteményét bemutató kiállítás keretében Kishonthy Zsolt művészettörténész, műkereskedő, a miskolci és budapesti Mission Art Galéria vezetője Mattis Teutsch János művei kapcsán osztotta meg műtárgynyomozási kalandjait a múlt hét végén a sepsiszentgyörgyi közönséggel.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

A tájékoztatót nemcsak a festő szülővárosa, Brassó közelsége, a Székely Nemzeti Múzeum Mattis Teutsch-gyűjteménye indokolta, hanem az erdélyi műgyűjtők figyelmeztetésére és tájékozódási lehetőségeire is összpontosított az előadó. Közben egy olyan alkotó életművét vázolta, aki Brassóból indulva bejárta a kortárs művészet fontosabb európai állomásait, müncheni, berlini, párizsi, római megállókkal, aki együtt lépett fel Klee-vel, Chagallal, aki olajban, akvarellben, plasztikában párhuzamosan fejezi ki önmagát. A műgyűjtők tájékoztatójaként ajánlotta a Mattis Teutsch és a Blau Rei­ter című, 2001-ben a Mission Art Galéria gondozásában megjelent albumot vagy a galéria honlapján található korszakolt, műfajokra lebontott, reprodukciókkal ellátott műfelsorolást.

A hamisítványsorozatokra térve a bemutatást kisplasztikákkal kezdte, el-elbizonytalanodva nyomozása közben, többek között azt írja a tárgyak mellé: nem egyszerű a helyzet, ennek van előképe, a hamisítvány szinte azonos az eredetivel, főleg, ha a hamisító magas szinten műveli azt. Elmondta, van, amikor a szignóval, a forma esetlenségével, a színek túlzott harsányságával ki lehet szűrni a tettest. De csak egy példával élve, az Érzések sorozat darabjai (melyek 1919–20-ban keletkeztek) a hamisítók által legkedveltebb alkotások, megjelennek 2016-os datálással az Egyesült Államokban, Berlinben, Bukarestben akár 15–20 ezer eurós kikiáltási áron. És Mattis Teutsch kapcsán minden műfajban mai napig tetten érhető ez a különböző indíttatású plágium a műkereskedelemben.

A találkozó második felvonásában Szücs György, Kishonthy Zsolt, Vécsi Nagy Zoltán művészettörténészek és Kovács Ádám tárlatvezetésében egy-egy kiállított mű kapcsán elhangzott párbeszédben képzőművészeti, történelmi anekdoták sorozatát követhettük végig, a Kassák Lajos szerkesztette Ma folyóirat viszonyulását vagy az Erdélyi Helikon szerepét. A párbeszédben részt vevők a nagybányai iskolától a század eleji avantgárd, neoavantgárd, konceptuális művészet összefüggésében próbáltak eligazodni. Ripl-Rónai József 1896-os festményétől a századelőn Tristan Tzara Dada Nonsense-ét, Tihanyi Lajos 2011-es tájképét, Pauer Gyula hetvenes évekbeli pszeudóit, Árkossy István 1985-ös Kötéltáncosát érintve eljutottunk a kolozsvári iskolához, többek között a ma már nemzetközi szinten a legismertebbek közé sorolt és a festményeiért már dollárszázezreket kérő Adrian Ghenie Tanulmány a kék esőhöz című 2009-es munká­jához.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1776
szavazógép
2023-02-14: A múlt hét - Kuti János:

Készüljünk egy földrengésre

Örvendek, mikor nálunk kissé megremeg a föld, és a rengés epicentruma Vrancea megyében van, mert azzal kioldódnak a földkéregben felgyülemlett feszültségek, és kisebb lesz a valószínűsége egy nagyobb katasztrófának.
2023-02-14: Közélet - Iochom István:

Fotósnégyes a Vigadóban

Nagyszámú érdeklődő jelenlétében nyílt meg pénteken este a kézdivásárhelyi Vigadó emeleti dísztermében a Fotósnégyes című közös kiállítás, melyen a harminchat évvel ezelőtt alakult csíkszeredai Prisma Fotóklub négy természetfotósa, Darvas Rezső, Borviz Attila, Pataki Hajnal és Csóti Béla, legtöbbször ugyanazon a helyszínen ugyanarról a témáról készült felvételeit állította közszemlére.