KézdivásárhelyIdén felavatják Molnár Józsiás mellszobrát

2023. február 15., szerda, Közélet

A legutóbbi tanácsülésen kimozdult a mélypontról a Molnár Józsiás-mellszobor felállításának ötödik éve vajúdó ügye, az önkormányzat a helyi költségvetésből pénzt különített el a szobor talapzatának elkészítésére, és beindították az engedélyeztetési eljárásokat is.

  • Vetró András alkotása a mauzóleum elé kerül. Tóth László archív felvétele
    Vetró András alkotása a mauzóleum elé kerül. Tóth László archív felvétele

A Molnár Józsiás-szobor avatására az idei, június végére, július elejére tervezett városnapok alkalmával kerül sor a nevét viselő és az általa és felesége, Molnár Józsiásné Gaál Emília által a városnak adományozott parkban, ahol mauzóleumuk is található. Molnár Józsiás (1841–1903) országgyűlési képviselő volt, akit kortársai a köz javára végzett munkálkodásáért és nagylelkű adományaiért Kézdiszék Széchenyijének neveztek.

Emlékeztetjük olvasóinkat, hogy a szoborállításra 2018. március 26-án a Vigadóban megtartott Civil Liciten a CsomóPont Egyesület pályázott sikeresen. A liciten 8170 lej gyűlt össze – ebből 817 lejt A Rák Ellen a Jövőért Egyesületnek adományoztak. A szobor bronzba öntéséhez szükséges teljes összeget adományokból teremtették elő az egyesület tagjai. A szobor Vetró András szobrászművész által megálmodott és gipszből elkészített változatát a székelyudvarhelyi Lázár Imre mérnök, öntőmester műhelyében öntötték bronzba. Az elkészült bronzszobor hosszú ideig a Vetró-műteremben volt, jelenleg pedig a Kosztándi Képtárban található. A hivatalos álláspont szerint a késlekedés oka az volt, hogy hosszú időbe telt a hely tulajdonjogi, telekkönyvi tisztázása. Ez megtörtént, most már semmi akadálya a szoborállításnak. Dr. Szilveszter Szabolcs alpolgármester elmondta: a székely kapu után lévő zöld­övezetbe kerül a szobor, a helyet a szobrásszal együtt nézték meg. Sínen van a tervezés, a szoborállítás fővárosi engedélyeztetése, egyelőre úgy tűnik, semmi akadálya annak, hogy a városnapok alkalmával felavassák.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?









eredmények
szavazatok száma 337
szavazógép
2023-02-15: Máról holnapra - Mózes László:

Korszerűbb vasútról álmodozva

Nem túlságosan meggyőző a hazai vasútvonalak állapotáról közzétett jelentés. Persze, ez nem újdonság, hiszen évek, évtizedek óta közismert, hogy a vasutat amolyan mostohagyermekként kezelték a kormányok, s a személyszállító szerelvények, mozdonyok már rég elérték, sőt, túl is haladták a nyugdíjkorhatárt. Pedig számosan örülnének, ha korszerű és gyors vonatokkal közlekedhetnének, biztonságosabban, mint a közutakon.
2023-02-15: Vélemény - Mózes László:

Aki nem adta fel (Báró Apor Csabára emlékezve)

Otthon mindig azt hallottam, a báróság önmagában semmi, tanulni kell, mert csak az a tied, ami a fejedben van – hangoztatta az immár néhai torjai báró, Apor Csaba (1921–2023) egy, a Háromszék hasábjain megjelent, Csinta Samu által rögzített interjúban (Igazság és hit első kézből – idősebb Apor Csabával báróságról és mérnökségről, 2015. november 14.). E mindenkor vállalható szavak szépen és pontosan tükrözik a százkét esztendős korában elhunyt báró életfilozófiáját.