Mi, hol, mikor?

2023. március 3., péntek, Mi, hol, mikor?

Kettős könyvbemutató Sepsiszentgyörgyön
Bodó Barna ny. egyetemi docens és Váry O. Péter, napilapunk belső munkatársa legújabb kötetének bemutatására kerül sor a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében ma 18 órától, ahol házigazdaként Szonda Szabolcs könyvtárigazgató fogadja az érdeklődőket. Egy más mellett, esszék, tanulmányok és Otthonlét című könyveikben azokról a lehetséges otthon- és jövőképekről adnak számot, amelyek a rendszerváltozás utáni Romániában meghatározóak lehetnek közösségünk számára.

Mozgó délután Kézdivásárhelyen
A Zöld Nap Egyesület partnerségben az önkormányzat sportirodájával ma 18-20 óra között mozgó délutánt szervez a céhes városi Kicsid Gábor sportcsarnokban. A rendezvény célja felhívni a figyelmet az egészséges életmódra és az egészségmegőrzésre egyaránt, amelyet a mozgás népszerűsítésén túl számos kísérő programmal igyekeznek elősegíteni. Lehetőség lesz asztaliteniszezni, szaladni, amőbázni, ugrókötelezni, sakkozni a Pro Pectus Egyesülettel, de betekintést nyerhetnek a kézdivásárhelyi Life boksz edzéseinek világába is Hadnagy László vezetőedző segítségével. További tudnivalók a zoldnap.info honlapon.

Nyílt nap a Székely Mikó Kollégiumban
Nyílt napra várják a 2023–2024-es tanévben induló előkészítő osztályok iránt érdeklődő szülőket és gyerekeket az alábbi időpontokban: március 21-én, kedden 15.30-tól; március 22-én, szerdán 10 órától a Székely Mikó Kollégium elemi iskolájában (Sepsiszentgyörgy, Kós Károly-épület, Gábor Áron utca 18. szám). Kérik a szülőket, részvételi szándékukat jelezzék március 17-ig a kollégium titkárságán munkanapokon 9–15.30 óráig. Telefon: 0267 312 793.

Színház
A TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ nagytermében (színpadra épített nézőtérrel) ma és vasárnap 19 órától a William Shakespeare: Sok hűhó semmiért című előadást játsszák Kiliti Krisztián rendezésében.

Kiállítás
FESTÉSZETI KIÁLLÍTÁS. Nyárádi (Koszta) Enikő festőművész önálló kiállítása nyílik Állati gépek és más képek címmel ma 17 órakor Sepsiszentgyörgyön a Székelyföldi Vadászati Múzeumban. Házigazda: Demeter János, a Vadon Egyesület igazgatója. A kiállítást megnyitja Szebeni Zsuzsanna, a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet vezetője.
CSOPORTOS KIÁLLÍTÁS. A Veszp­rém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat a testvérvárosra, Sepsiszentgyörgyre is kiterjed, a veszprémi Művészetek Háza és a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér szervezésében Utolsó helyetti pillanat – radikális válságkezelés címmel egy két helyszínen létrejövő csoportos kiállítás megnyitójára kerül sor szombaton 18 órakor a Magmában, illetve a veszprémi Csikász Galériában. Kiállító művészek Sepsiszentgyörgyön: Dezső Tamás, Farkas Imre, Gerhes Gábor, Martin Henrik, Süveges Rita; kiállító művészek Veszprémben: Daczó Enikő, Koter Vilmos, Ördög-Gyárfás Ágota, Váncsa Domokos, Vetró-Bodoni Barnabás. Mindkét kiállítást Nemes Z. Márió költő esztéta nyitja meg, ezt követően tárlatvezetésre kerül sor. A sepsiszentgyörgyi kiállítás ingyenesen tekinthető meg április 14-ig hétfő és ünnepnapok kivételével naponta 11 és 19 óra között.

Zene
TAVASZI SZERENÁD. Szombaton 18 órától rendkívüli kamarazene-koncert az Árkosi Kulturális Központban (Sepsiszentgyörgy, Zeneház, Olt utca 6. szám). Fellépnek: Claudia Codreanu (mezzoszoprán) és Diana Dembinski-Vodă (zongora). A koncertet a zeneszerető hölgyeknek és uraknak dedikálja a két művész. Műsoron: George Enescu, Mihail Jora, Paul Constantinescu, Sabin Pautza és Ligeti György művei. Egy jegy ára 20 lej.

Hitvilág
ÁHÍTAT. A kommunista diktatúra által kitelepítettek hozzátartozói ma 16 órától a sepsiszentgyörgyi Erzsébet parkban felállított emlékkopjánál tartanak rövid áhítatot.
NAGYBÖJTI VIRRASZTÁS. A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-plébánia altemplomában a nagyböjt folyamán minden péntek este tíz órától virrasztást tartanak, mely a reggel fél hétkor kezdődő hálaadó szentmisével ér véget. Várják, hogy minél többen kapcsolódjanak be a közös imába. A Mária Rádió az első pénteki és a nagypénteki virrasztásokat élő adásban közvetíti, a többi az eletalelekben.ro honlapon követhető.
SZENT JÓZSEF-TEMPLOM. Nagyböjt minden péntekén keresztúti ájtatosságot végeznek az esti mise előtt, 5.15-től. Minden pénteken egy lelkiségi csoport vezeti az imát. Nagyböjt vasárnapjain a 8 órakor kezdődő szentmise előtt a magzat keresztútját végezik 7.30-tól.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész mozi műsorán ma: 16.15-től Asterix és Obelix: A Középső Birodalom (román feliratos), 17 órától Ahol a folyami rákok énekelnek (magyar feliratos), 18.30-tól A Hangya és a Darázs: Kvantumánia (magyarul beszélő), 19.15-től Lomborghini (román felirattal), 21 órától A Fortune-hadművelet: A nagy átverés (magyarul beszélő); szombaton: 11 órától 101 kiskutya (magyarul beszélő), 11.15-től Csizmás, a kandúr: az utolsó kívánság (románul beszélő), 16.15-től A Hangya és a Darázs: Kvantumánia (magyarul beszélő), 18 órától Ramon (románul beszélő), 18.30-tól Wanna Dance With Somebody (magyarul beszélő), 19.45-től Avatar 2. – A víz útja (román feliratos), 21.15-től A gép (magyarul beszélő); vasárnap: 11 órától Dumbó, a repülő elefánt (magyarul beszélő) és 16 órától románul beszélő, 11.15-től 101 kiskutya (románul beszélő), 16.15-től Avatar 2. – A víz útja (magyarul beszélő), 17.30-tól Titanc: 25. évforduló (román felirattal), 19.45-től Babylon (magyarul beszélő), 21 órától Volt egyszer egy nyár (román felirattal).

Rádió
A MÁRIA RÁDIÓ VILÁGCSALÁDJA minden hónap első péntekére ima- és böjtnapot hirdetett. Rendkívüli időket élünk, és ez egy rendkívüli lehetőség, hogy felajánljuk imánkat és böjtünket Mária Szeplőtelen Szíve szándékaira. A Mária Rádióban ma három rózsafüzért végeznek: 9.15-től, 13.15-től és 19.05-től. 12 órakor az Úrangyala-ima és a Zsolozsma elimádkozása után szentségimádásra hívják hallgatóikat.

Röviden
TERMELŐI ÉS KÉZMŰVES VÁSÁR lesz Sepsiszentgyörgyön a hétvégén. Március 4–5-én több mint hatvan árus kínálja portékáit a város főterén.
KOSARAS BÁL ERDŐFÜLÉBEN. Március 4-én kosaras bált tartanak az erdőfülei kultúrotthonban. 20 órától fellép a Dobó néptánccsoport. Az est folyamán a talpalávalót az Active Music Band (Csámpár Károly és zenekara) biztosítja. Részvételi szándékot a 0752 376 403-as (Csog Lehel Zoltán) vagy a 0742 995 818-as (Csog Jolán) telefonon kell jelezni. Részvételi díj: 35 lej.
INGYENES MEGHALLGATÁS. A Nép Ügyvédje brassói területi irodájának képviselője meghallgatást tart március 6-án, hétfőn 10 órától Sepsiszentgyörgyön a prefektúrán. Iratkozni a 0267 315 444-es vagy a 0268 471 100-as telefonszámon lehet. A szolgáltatás ingyenes, a magyar nyelv használata biztosított.

Ügyelet
GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön mától 20–6 óráig a Bánki Donát utcai Catena (Sugás Áruház, telefon: 0367 804 709) gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot. Szombaton és vasárnap napközben a Sepsi Value Centre-ben és a Kauflandban működő gyógyszertárakat lehet felkeresni. Kézdivásárhelyen ma a Molnár Józsiás utcai Szent Anna (0267 360 015), hétfőtől a Gábor Áron utcai Ambrózia I. (0267 360 608); Kovásznán szombaton 8–12 óráig a Vipera (0267 342 851), szombaton és hétfőn 9–14 óráig (vasárnap zárva) a Farmacom (0267 340 914); Baróton szombaton 9–13 óráig a Kossuth Lajos utcai Hermann (0745 822 449) gyógyszertár a szolgálatos.
FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön szombaton és vasárnap 9–12 óráig a Sport utca 3. szám, 1/I/1. cím alatti Oral Care rendelőben fogadják a sürgősségi eseteket (0267 708 465). Gyermekfogászati ügyeletet a hét minden napján a Lázár Mihály utca 3. szám alatti Sepsi Centrum Dentalnál tartanak (telefon: 0740 092 561).

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2023-03-03: Elhalálozás - :

Elhalálozás