Romlik a sajtószabadság helyzete

2023. március 8., szerda, Világfigyelő

Az ukrajnai háború a sajtószabadság helyzetének folyamatos romlását eredményezte szerte Európában, ahol jelentősen nőtt a fogvatartott újságírók száma – közölte jelentésében a stras­bourgi székhelyű, 46 tagot számláló Európa Tanács tegnap.

Az Európa Tanács újságírás védelmét elősegítő platformjának partnerszervezetei tavaly 289 figyelmeztetést tettek közzé a média szabadságát érő súlyos fenyegetésekről vagy támadásokról, valamint az újságírók bebörtönzésével, megtámadásával, zaklatásával és az ellenük indított rágalomkampányokkal kapcsolatban a páneurópai szervezet több tagállamában. „Az elmúlt években aggasztóan megnövekedett az újságírók elleni támadások és fenyegetések száma” – fogalmaztak.

Tavaly év végén 127 újságírót tartottak fogva Európában, ami 60 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest. 2022 folyamán 74 feljegyzés ékezett az újságírók testi épsége elleni támadásokkal kapcsolatban. Ezek az összes jelentés 26 százalékát tették ki. 41 esetet jegyeztek fel az újságírók fogva tartásával és bebörtönzésével összefüggésben (14 százalék), 94 esetet az újságírók zaklatásával és megfélemlítésével kapcsolatban (32 százalék) és további 80 figyelmeztetést a média szabadságát jelentősen befolyásoló egyéb cselekményekről (28 százalék).

Számos tagországban az újságírók munkáját korlátozó jogszabályokat vezettek be. Volt, ahol visszaélést figyeltek meg az igazságszolgáltatással kapcsolatban az újságírók megbüntetésére vagy megfélemlítésére, továbbá voltak olyan országok, ahol megfigyelik az újságírók kommunikációját. Nem történt előrelépés az újságírók elleni támadások miatt indított 35 perben és 26 gyilkossági ügy megol­dásában.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 730
szavazógép
2023-03-08: Világfigyelő - :

Novák Katalin: A nők maguk hozzák meg saját döntéseiket

Az egyetlen üzenetem, melyet a mai napon az Önök számára hoztam, annyi, hogy mindaddig nem tudjuk hatékonyan támogatni a nőket, amíg nem vesszük figyelembe, hogy a legtöbbjük, a legtöbbünk édesanya vagy egy adott ponton az lesz – jelentette ki Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke az ENSZ Nők Helyzetével Foglalkozó Bizottságának éves ülésén hétfőn New Yorkban, ahol a világ több országának államfője és kormánytagok is felszólaltak.
2023-03-08: Világfigyelő - :

Magyarország kiveszi a részét (A legkevésbé fejlett országok támogatása)

Magyarország kész továbbra is kivenni a részét a világ legkevésbé fejlett országainak támogatásából a stabilitás erősítése és a további illegális migrációs hullámok megelőzése érdekében – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap Katarban, a legkevésbé fejlett országokkal foglalkozó ENSZ-konferencián.