A legkevésbé fejlett országok támogatásaMagyarország kiveszi a részét

2023. március 8., szerda, Világfigyelő

Magyarország kész továbbra is kivenni a részét a világ legkevésbé fejlett országainak támogatásából a stabilitás erősítése és a további illegális migrációs hullámok megelőzése érdekében – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap Katarban, a legkevésbé fejlett országokkal foglalkozó ENSZ-konferencián.

  • Szijjártó Péter a konferencián. Fotó: KKM
    Szijjártó Péter a konferencián. Fotó: KKM

Kiemelte, hogy Ukrajna szomszédságában Magyarországot közvetlenül sújtják a háború negatív hatásai, és habár regionális fegyveres konfliktusról van szó, annak következményei világszerte érezhetők, Európától több ezer kilométerre is. Felszólalásában aláhúzta: a háború világossá tette, hogy milyen törékeny is az eddig fennálló rendszer, miután komoly kihívások jelentkeztek a globális élelmiszer- és energiaellátásban, ami pedig biztonsági kockázatokat is maga után vonhat. Majd hozzátette, hogy ez könnyen szélsőséges ideológiák terjedéséhez és erősödő fenyegetettséghez vezethet, amely tényezők a tömeges illegális migráció legfőbb kiváltó okai közé tartoznak.

Az ukrajnai háború tükrében minden eddiginél fontosabb lenne a legkevésbé fejlett országok jelentős támogatása a további masszív illegális migrációs hullámok elkerülése érdekében – fogalmazott. Leszögezte: Magyarország kész kivenni ebből a részét, ahogyan eddig is tette, kész támogatni az ENSZ-ben és az Európai Unióban minden olyan kezdeményezést, amely az érintett országok támogatásának növelését célozza a stabilitás erősítése érdekében.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1498
szavazógép
2023-03-08: Világfigyelő - :

Romlik a sajtószabadság helyzete

Az ukrajnai háború a sajtószabadság helyzetének folyamatos romlását eredményezte szerte Európában, ahol jelentősen nőtt a fogvatartott újságírók száma – közölte jelentésében a stras­bourgi székhelyű, 46 tagot számláló Európa Tanács tegnap.
2023-03-08: Világfigyelő - :

Védelmi státuszt kérő ukrajnaiak

Januárban kevesebb ukrajnai menekült kért ideiglenes védelmi státuszt az Európai Unió tagállamaiban az előző hónap adataihoz képest; továbbra is Lengyelország adta meg a legtöbb ilyen jogi státuszt a háború elől menekülőknek.