Hírsaláta

2007. július 24., kedd, Belföld

MÉREGDRÁGA REPÜLŐK. Traian Băsescu elnöki repülőgépre vágyik, a Legfelsőbb Védelmi Tanács meg is szavazta, hogy 320 millió euróért nem is egy, hanem két repülőt vegyenek. A repülőgépek többe kerülnek, mint az egész hadseregben egy évre az alapfizetés, ami 218,63 millió eurót tesz ki. Való igaz, zajos az elnök most használt gépe, de egy héttel a nyugdíjemelés költségvetésre gyakorolt káros hatása miatti aggodalma után az amerikai elnök gépével vetekedő jármű utáni vágya nem sok rokonszenvet ébreszt az államfő iránt. (Ziua)

AGYHÁRTYAGYULLADÁS-JÁRVÁNY. Adrian Streinu-Cercel szakorvos közölte, három hét alatt 154 gyanús esetet jegyeztek. A betegség elsősorban az 5 és 30 év közöttieket fenyegeti, vírusos jellegű, és az emésztőszervek útján terjed. A közegészségügyi hatóság május és október között 19 veszélyeztetett megyében felügyeli a West Nile vírus okozta megbetegedéseket. A hatóságok azt ajánlják, ellenőrizzék és fertőtlenítsék a köz- és a magánkutakat a szárazság sújtotta vidékeken. A lakosságnak azt tanácsolják, mossanak gyakran kezet, főleg étkezés előtt és az illemhely használata után, vizet csak biztos forrásból, esetleg felforralva használjanak, mossák meg a fogyasztásra szánt zöldségeket és gyümölcsöket, tárolják szakszerűen a háztartási hulladékot, szabadban csak engedélyezett helyen fürödjenek. Láz, fejfájás, hányás és hasmenés esetén forduljanak orvoshoz. (Realitatea)

BOGDAN OLTEANU RÉSZVÉTLEVELET KAPOTT SZILI KATALIN ÚRTÓL. A képviselőház elnöke azt hiszi, hogy Szili Katalin, a magyar országgyűlés elnöke férfi. Bogdan Olteanu képviselőházi elnök kabinetjétől ugyanis pénteken a Mediafax hírügynökséghez érkezett közleményben az áll: Szili Katalin úr, a magyar országgyűlés elnöke levelet küldött a képviselőház elnökének, amelyben sajnálatát fejezte ki a Magyarországon történt közúti balesetben meghalt román állampolgárok miatt. Ahhoz viszonyítva, hogy az ifjonc képviselőházi elnök Ghizela Vass unokája, tudatlansága elég meglepő. (Maszol)

LELŐTTEK EGY GYILKOS MEDVÉT. Szombatról vasárnapra virradó éjszaka lelőtték azt a medvét, amely megölt egy zernyesti férfit, és megsebesített egy másik személyt. A vadászok szerda óta keresték a medvét, miután egy férfi súlyos állapotban kórházba került azt követően, hogy a vadállat megtámadta. A helybeliek szerint a medve lejött az erdőből, és besétált egy ház udvarára, ahol több személyt is megtámadott. Az emberek fejszékkel és villákkal űzték vissza az erdőbe, majd értesítették a hatóságokat. Egy másik férfi holttestére pénteken találtak rá Zernyest közelében, és a kivizsgálás szerint medvetámadás okozta halálát. Az eset után a helyi hatóságok engedélyt kaptak a Környezetvédelmi Minisztériumtól, hogy meglőhessék a medvét. Háromnapi keresés után ez meg is történt. Egy közel 200 kilogrammos, nagy példányról van szó.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1176
szavazógép
2007-07-24: Belföld - Ferencz Csaba:

Belföldi hírek

Piros jelzés — legmagasabb hőfokon
Továbbra is kánikulára lehet számítani az egész ország területén. Mára öt déli megyében (Teleorman, Olt, Dolj, Giurgiu, Ilfov) és a fővárosban először vezették be a piros jelzést. Az egy éve érvényben lévő jelzésrendszer szerint ez a legmagasabb fokozat, és akkor alkalmazzák, ha a hőmérséklet meghaladja a 40 Celsius-fokot.
2007-07-24: Közélet - Farkas Réka:

Munteanu lesz az alprefektus

Minden jel szerint Codrin Munteanu lesz az új alprefektus, ő maradt ugyanis az egyedüli pályázó. A július 11-i határidőig ketten jelentkeztek, de a liberálisok által támogatott Gabriel Simniceanu nem teljesítette a feltételeket, így nem állhat vizsgázni.