Petíció a székely szabadság napján

2023. március 13., hétfő, Közélet

Románia Kormányának és Parlamentjének
Tájékoztatásképpen: Klaus Iohannis államfőnek

Ma, 2023. március 10-én Marosvásárhelyen összegyűlt székelyek és a velünk szolidaritást vállalók itthon és szerte a világban tántoríthatatlanul, a jog és a demokrácia útját járva egyhangúlag és ismételten nyilvánítjuk ki akaratunkat: követeljük Székelyföld területi autonómiáját! A székely szabadság napja az emlékezés, de ismételten a jogkövetelés napja is.

  • Izsák Balázs felolvassa a kiáltványt. Fotó: Toró Attila
    Izsák Balázs felolvassa a kiáltványt. Fotó: Toró Attila

Változatlanul kijelentjük: Székelyföld területi autonómiája nem sérti Románia területi egységét és állami szuverenitását, nem sérti a Székelyföldön élő román és más nemzetiségű polgárok érdekeit, sem Románia alkotmányát! Székelyföld autonómiája – hasonlóan az európai gyakorlathoz – azt jelenti, hogy a szülőföldjén többségi székely magyar közösség joga és tényleges képessége saját felelősségére és az egész régió érdekében átvenni a közérdekű problémák jelentős részének megoldását, a szubszidiaritás elvének megfelelően, Székelyföld területén élő minden nemzeti közösség érdekében. Ez Románia érdekeit is szolgálja. Az autonóm régió az állam és a kollektivitás között elhelyezkedő demokratikusan választott testülettel rendelkezik, az önigazgatás hatásköreit gyakorolja, ennek megfelelő közjogi státussal és jogosítványokkal rendelkezik.

Románia, amikor csatlakozott az Európa Tanácshoz, egyoldalú kötelezettséget vállalt a Tanács 1993/1201. számú ajánlásának teljesítésére, amely ezáltal kötelező érvényűvé vált. A dokumentum 11. cikkében kimondja:

„Azokban a körzetekben, ahol egy nemzeti kisebbséghez tartozó személyek többséget alkotnak, ezen személyeknek jogukban áll, hogy sajátos történelmi és területi helyzetüknek megfelelő és az állam nemzeti törvénykezésével összhangban álló helyi vagy autonóm közigazgatási szervekkel vagy különleges státusszal rendelkezzenek.”

Mi mindannyian elkötelezett hívei vagyunk a békének és a biztonságnak. Abban a szellemben, ahogy azt az Európa Tanács több határozata és ajánlása megfogalmazta. Így a 2003/1334-es számú határozat a területi autonómia intézményrendszerét ajánlja a belső konfliktusok megelőzésére, illetve feloldására.

Az eltelt harminc év során Románia ezeket a kötelezettségvállalásokat nem teljesítette, az ezzel kapcsolatos párbeszédet hatóságai elutasították.
Mindezek szellemében:

Követeljük, hogy Székelyföld alkosson önálló, autonóm jogkörökkel rendelkező közigazgatási és fejlesztési régiót a Székely Nemzeti Tanács által kidolgozott jogszabálytervezet alapján!

Kérjük, hogy a román kormány és parlament tartsa tiszteletben vállalt nemzetközi kötelezettségeit és a székelyföldi közösség akaratát, és Románia schengeni csatlakozása előtt fogadja el az ezekkel összefüggő jogszabályokat.

Követeljük, hogy a kormány kezdjen párbeszédet Székelyföld státuszáról a székely nép legitim képviselőivel, a Székely Nemzeti Tanáccsal és a székely önkormányzatokkal!

Tiltakozunk a magyar nyelvű oktatási intézmények ellen irányuló sorozatos támadások, Székelyföld helyhatóságainak meghurcolása, az anyanyelvhasználat és a nemzeti jelképek használatának korlátozása ellen!

Teljes és tényleges szabadságot és egyenlőséget akarunk Székelyföld minden lakosának!

Autonómiát Székelyföldnek, szabadságot a Székely Népnek!

Izsák Balázs
a 2023. március 10-i marosvásárhelyi tüntetés résztvevőinek nevében

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?









eredmények
szavazatok száma 337
szavazógép
2023-03-13: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Hitvány ország, képmutatók diadala

Hitvány egy országban élünk, amely képtelen levetkőzni azokat a hagyományokat, amelyek az állam több mint százéves működését jellemezték: az állami szintre emelt idegengyűlöletet, a „smekkerek” diadalát a törvény- és szabálytisztelők fölött, a kollektív képmutatást, a gazemberek, tolvajok uralmát. Nagyjából ezt a következtetést vonhatjuk le a Sepsi OSK–FC U Craiova mérkőzés újrajátszásáról szóló döntés után.
2023-03-13: Sport - Miska Brigitta:

Kikapott a Sepsi OSK és az FC U Craiova, csütörtökön a felsőházért küzdenek (Labdarúgás, SuperLiga)

A csütörtöki újrajátszás dönt a felsőházi rájátszás hatodik helyéről, miután vasárnap a Sepsi OSK és az FC U Craiova is egygólos vereséget szenvedett. A háromszéki csapat az FCSB vendégeként Bukarestben, míg az olténiai együttes az FC Hermannstadt otthonában Nagyszebenben maradt alul a SuperLiga alapszakaszának 30., utolsó fordulójában. A táblázatban továbbra is egy pont a Dolj megyei alakulat előnye.