Bodzavidéki gazdák találkozója

2023. március 14., kedd, Gazdakör

Pénteken nagyszámú érdeklődő jelenlétében a Bodzafordulóhoz tartozó Virágospatakon tartották meg a Könczei Csaba parlamenti képviselő és az Agrosic Közösségek Közötti Társulás indítványozására a régiós szintű gazdanapot. A találkozót megtisztelte jelenlétével Barabási Antal Szabolcs mezőgazdasági államtitkár és Fejér László Ödön szenátor is.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

A találkozóra meghivták a megye összes mezőgazdasági hivatalának képviselőjét, a fő téma az új vidékfejlesztési stratégia ismertetése volt, de emelett a mezőgazdaságot érintő számos kérdést átbeszéltek.

Az APIA igazgatója és a megyei vidékfejlesztési hivatal képviselője az új vidékfejlesztési stratégiába foglalt APIA-s támogatásokat és az idén nyártól induló vidékfejlesztési pályázatokat ismertette. A megyei környezetvédelmi hivatal igazgatója a vadkárokra vonatkozó új törvényi előirásokról beszélt. Az állategészségügyi hatóság képviselője a fülszámozás és a nyilvántartások farmszintű vezetésének fontosságáról tartott előadást. A hegyvidéki ügynökség képviselője a hazai költségvetésből finanszírozott, nemrég zárult Hegyvidéki beruházások támogatása program eredményeit mutatta be.

A találkozón jelen volt a Brassó megyei, Măgurelén található gyepkutató intézet igazgatója is. Ő a virágospataki szarvasmarhatartók egyesületével kötött gyepfeljavító szerződést (legelőtakarítás, gyepszellőztetés, felülvetés a vidéknek megfelelő fűfélékkel), előadásában ezen tevékenységet illető kutatásainak eredményeiről beszélt. A marosvásárhelyi bikaállomás (Semtest) szakembere a fagyasztott szaporítóanyag használatának fontosságát emelte ki, hangsúlyozva, hogy nem szabad spórolni a fagyasztott ondó árán, mert ha drágább is, jó befektetés, amely idővel többszörösen megtérül az utódok által termelt tej és hús értékesítésekor.

Barabási államtitkár arról beszélt, hogy a hegyvidéki beruházások támogatási programját a nyártól újra szeretnék indítani, és most a fő hangsúlyt a körzeti kisvágóhidak létesítésére fektetnék. Örömmel újságolta, hogy a közeljövőben a gyapjú értékesítése is megoldódik, a napokban szerződést írtak alá állami támogatásra egy fehér megyei vállalkozóval, aki nagy kapacitású gyapjúfeldolgozó üzemet létesít.

A kötetlen beszélgetéseken a gazdák felrótták a telekkönyv hiányát a térségben, ami nehezíti a pályázást, hiszen nem tudnak olyan intézkedésekre pályázni, amelyek építkezést is magukban foglalnak. Ugyanakkor a gazdák nagyon hiányolták egy pályázatíró cég jelenlétét, ezzel magyarázták, hogy eddig aránylag kevesen pályáztak a különböző vidékfejlesztési intézkedésekre. A találkozó közös ebéddel és ismerkedéssel zárult.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mit gondol a tanügyi sztrájkról?
eredmények
szavazatok száma 596
szavazógép
2023-03-14: Magazin - :

Hagyományőrzés, hagyományteremtés

Megalakulásának huszadik évfordulóját a Hagyományőrzés, hagyományteremtés című konferenciával ünnepli március 17–19-e között a kiscsőszi Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület. A magyar népi kultúra értékeinek megőrzését támogató emblematikus szervezet megalakulását a Hagyományok Háza is hathatósan támogatta, így az intézmény a jubileumi konferenciának is aktív résztvevője. Meghívottai között vannak a Kárpát-medencei magyar sajtó jeles képviselői – közölte Csermák Zoltán újságíró, a Hagyományok Háza munkatársa.
2023-03-14: Gazdakör - Incze Péter:

Egyszeri pályázati kiírásra kell készülni (Vidékfejlesztés)

Ezelőtt két héttel ismertettük az idén várható pályázati kiírásoknak a vidékfejlesztési ügynökség és a mezőgazdasági minisztérium honlapján megjelent ütemtervét. A 2023 és 2027 közötti időszakban 27 területen lehet majd pályázni. Ebben az évben nem indítják el az összes pályázatot, a nemrég megjelentetett ütemterv szerint idén 15 terület kiírásaira lehet számítani, a nyár közepétől.