VidékfejlesztésEgyszeri pályázati kiírásra kell készülni

2023. március 14., kedd, Gazdakör

Ezelőtt két héttel ismertettük az idén várható pályázati kiírásoknak a vidékfejlesztési ügynökség és a mezőgazdasági minisztérium honlapján megjelent ütemtervét. A 2023 és 2027 közötti időszakban 27 területen lehet majd pályázni. Ebben az évben nem indítják el az összes pályázatot, a nemrég megjelentetett ütemterv szerint idén 15 terület kiírásaira lehet számítani, a nyár közepétől.

A megyei vidékfejlesztési szakemberek akkor még nem tudták, hogy egy-egy kiírás folytonos lesz-e (mindaddig, míg a keretösszeg teljesen el nem fogy), vagy az intézkedésre szánt összeget több évre (többszöri kiírásra) osztják fel. Annak, aki pályázni szeretne, mindenképp azt javasolták, hogy már az idei kiírásra készüljön fel, ez a legbiztosabb.

Petre Daea agrárminiszter múlt kedden a román közszolgálati adó Agrostratégia című műsorában bejelentette, hogy minden típusú pályázatnál egyetlen folytonos kiírást szeretne. Ebből az tűnik ki, hogy a vidékfejlesztési hivatal szakemberei jó ajánlást tettek. A gyakorlatban ez azt jelentené, hogy amikor meghirdetnek egy intézkedést, az ügynökség számítógépes rendszerébe addig lehet feltölteni a pályázatokat, ameddig a kiírásban szereplő pénz el nem fogy.

A vidékfejlesztési szakemberek szerint eddig úgy volt, hogy a számítógépes rendszer a kiírási összeg másfélszeresére engedett igényléseket feltölteni, efölött nem fogadott több pályázatot. Egyelőre nem tudják, hogy ez a könnyítés érvényben marad-e ebben az évben is. Ha egyetlen folytonos kiírás lesz minden egyes intézkedésnél, a vidékfejlesztési szakemberek szerint megtörténhet, hogy a teljes (vagy az előbb említett másfélszeres) összeg nagyon rövid idő alatt elfogy. Ezért úgy kell készülni, hogy a kiírás időpontjában a pályázat készen legyen. Nagyon fontosnak tartjuk, ezért ismét közöljük az idei pályázati kiírások ütemtervét (sorban az intézkedés száma, címe, a várható kiírási időpont és a pályázható összeg):

DR25 – Öntözőrendszerek korszerűsítése – június, 400 millió euró
DR26 – Helyi öntözőrendszerek létesítése – június, 102,4 millió euró
DR30 – Fiatal gazdák vidéken történő megtelepedésének támogatása – június, 250,7 millió euró
DR37 – Ismeretátadás támogatása – június, 1,8 millió euró
DR20 – Beruházások az állattenyésztés területén – július, 224,6 millió euró
DR22 – Beruházások a mezőgazdasági termékek eladásra való előkészítése, raktározása és feldolgozása terén – július, 210 millió euró
DR36 – Leader-program – július, 500 millió euró
DR27 – Mezei utak létesítése és korszerűsítése – július, 100 millió euró
DR28 – Községi utak létesítése és korszerűsítése – július, 200,99 millió euró
DR15 – Beruházások a gyümölcstermesztésben – augusztus, 151,4 millió euró
DR13 – Gépvásárlás a növénytermesztésben – október, 100 millió euró
DR38 – Üzleti tanácsadás mezőgazdász vállalkozók számára – október, 700 ezer euró
DR21 – Beruházások az afrikai sertéspestis terjedésének megfékezésében – október, 10 millió euró
DR14 – Kis gazdaságok beruházásai – november, 108 millió euró
DR16 – Beruházások a zöldség- és burgonyatermesztés terén – november, 151,4 millió euró.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2070
szavazógép
2023-03-14: Gazdakör - Incze Péter:

Bodzavidéki gazdák találkozója

Pénteken nagyszámú érdeklődő jelenlétében a Bodzafordulóhoz tartozó Virágospatakon tartották meg a Könczei Csaba parlamenti képviselő és az Agrosic Közösségek Közötti Társulás indítványozására a régiós szintű gazdanapot. A találkozót megtisztelte jelenlétével Barabási Antal Szabolcs mezőgazdasági államtitkár és Fejér László Ödön szenátor is.
2023-03-14: Gazdakör - :

Folytatódnak a gazdatalálkozók (Startoljunk rá!)

Újabb helyszíneken ismertetik az erdélyi gazdákkal a következő időszakban elérhető uniós agrártámogatásokat a Vincze Loránt RMDSZ-es EP-képviselő kezdeményezésére indított Startoljunk rá! – EU-s mezőgazdasági pályázatok elnevezésű körúton.