Kevesebb áramot fogyasztunk

2023. március 15., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Idén januárban Románia primerenergia-felhasználása 4,4 százalékkal, a végfelhasználók áramfogyasztása pedig 10,6 százalékkal csökkent 2022 első hónapjához viszonyítva – derül ki az Országos Statisztikai Intézet adataiból.

  • Fotó: Ferencz Csaba
    Fotó: Ferencz Csaba

Az ország 2023 januárjában 2,7 millió tonna olajegyenérték primerenergiát használt fel, 123 300 egységgel kevesebbet, mint 2022 első hónapjában. A belföldi primer­energia-termelés a vizsgált időszakban 1,579 millió tonna volt, 21 000 egységgel (1,3 százalékkal) nagyobb, mint egy évvel korábban, az import pedig 144 300 egységgel (11,4 százalékkal) 1,121 millióra csökkent. Januárban az ország 6,037 milliárd kilowattóra elektromos energiát használt fel, 16,2 millió kilowattórával kevesebbet, mint az előző év ugyanezen hónapjában. Ugyanakkor az idei év első hónapjában 1,154 milliárd kilowattóra villamos energiát exportált Románia, 603,8 millióval többet, mint egy évvel korábban.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint mikor bontják le az úzvölgyi katonatemetőben felállított betonkereszteket?eredmények
szavazatok száma 369
szavazógép
2023-03-15: Pénz, piac, vállalkozás - :

Hullámzó ipari termelés

Az előző hónaphoz viszonyítva nőtt, a tavalyi év első hónapjához képest viszont a nyers adatok szerint 5,4 százalékkal csökkent a hazai ipari termelés januárban – közölte az országos statisztikai intézet.
2023-03-15: Belföld - :

A katonai ügyészséghez fordulnak a szervezők (Székely szabadság napja)

A katonai ügyészséghez fordulnak a székely szabadság napi marosvásárhelyi megemlékezés és felvonulás szervezői, akik hivatali visszaéléssel vádolják a román csendőrséget – közölte tegnapi közleményében a Székely Nemzeti Tanács (SZNT).