Hullámzó ipari termelés

2023. március 15., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Az előző hónaphoz viszonyítva nőtt, a tavalyi év első hónapjához képest viszont a nyers adatok szerint 5,4 százalékkal csökkent a hazai ipari termelés januárban – közölte az országos statisztikai intézet.

  • Fotó: Ferencz Csaba
    Fotó: Ferencz Csaba

A szezonális és naptárhatásokkal kiigazított éves csökkenés még jelentősebb, 6,1 százalékos volt. Decemberhez képest az ipari termelés a nyers adatok szerint 3,5 százalékkal, a szezonális és naptárhatással kiigazított mutató szerint 2 százalékkal nőtt. Januárban elsősorban a villamosenergia, hőenergia és gáz termelése, illetve szolgáltatása esett vissza 14,4 százalékkal az egy évvel korábbihoz képest. Ezekben az ágazatokban tavaly decemberhez képest 7,9 százalékos volt a nyers adat szerinti csökkenés. A tavaly januári szinthez viszonyítva a bányaipar kibocsátása 0,6 százalékkal nőtt, a decemberi adatokkal összevetve azonban 9,5 százalékos a csökkenés. A feldolgozóiparnál fordított a helyzet: ezen szektor 5,5 százalékos bővülése eredményezte az ipari termelés növekedését az előző havi adathoz képest, az iparág januári teljesítménye azonban 3,9 százalékkal elmarad az egy évvel ezelőttitől.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1869
szavazógép
2023-03-15: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

A turista szemével fejleszteni (Turizmus)

Jelentős szemléletváltásra kerül sor idén a turizmusban, hiszen egy tavalyi sürgősségi kormányrendelet értelmében év közepéig adott desztinációk menedzsmentjének céljával közhasznú egyesületek alakulnak – derült ki az ágazat helyi képviselőinek sajtótájékoztatóján. A szakemberek szerint ennek következtében szintet léphet a turisztikai ágazat, Háromszék, de egész Székelyföld vonatkozásában pedig már korábban megalapozták ezt a lehetőséget.
2023-03-15: Pénz, piac, vállalkozás - :

Kevesebb áramot fogyasztunk

Idén januárban Románia primerenergia-felhasználása 4,4 százalékkal, a végfelhasználók áramfogyasztása pedig 10,6 százalékkal csökkent 2022 első hónapjához viszonyítva – derül ki az Országos Statisztikai Intézet adataiból.