Kossuth- és Széchenyi-díjasokHazájuk iránt hűséges szeretetet éreznek

2023. március 15., szerda, Világfigyelő

„A ragaszkodás a szabad, független Magyarországhoz, a magyar nemzethez köt össze bennünket, magyarokat generációról generációra, több mint ezer esztendeje” – hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából adományozott Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint Magyar Érdemrend kitüntetések átadásán tegnap az Országházban.

  • Résztvevők a Kossuth- és Széchenyi-díjak átadásán a Parlament kupolacsarnokában. Fotó: MTI / Illyés Tibor
    Résztvevők a Kossuth- és Széchenyi-díjak átadásán a Parlament kupolacsarnokában. Fotó: MTI / Illyés Tibor

Az erdélyi alkotók közül a kolozsvári Péntek János nyelvész, professor emeritus, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja Magyarország számára kivételesen értékes tudományos pályája során a kisebbségben élő magyarság anyanyelvhasználatának kutatásában, illetve a népnyelv és a népi kultúra viszonyának vizsgálatában elért eredményei, valamint iskolateremtő oktatómunkája és példaértékű szociolingvisztikai, dialektológiai életműve elismeréseként Széchenyi-díjat kapott. A brassói származású Orbán János Dénes Babérkoszorú- és József Attila-díjas költő, prózaíró, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja Magyarország számára kivételesen értékes művészi pályafutása során a kortárs magyar irodalmat egyedi stílusú, formailag és nyelvileg is bravúros költeményeivel, prózáival és drámáival gazdagító írásművészete, valamint példaadó irodalomszervező és tehetséggondozó tevékenysége elismeréseként Kossuth-díjban részesült.

Az ünnepségen Novák Katalin emlékeztetett: a magyarokat a történelem arra tanította meg, hogy soha nem téveszthetik szem elől a haza érdekeit. „A világot, az életet csak mi láthatjuk sajátosan magyar szemmel” – mutatott rá. „Mi, magyarok építsünk arra, ami ezer éve megtart bennünket: a keresztény hitre, nemzetünk szeretetére, ezek képesek változó korokban, bajban és győzelemben is kijelölni a magyarok útját” – szögezte le, hozzátéve: „A múltunk nem múzeum, a jelenünk nem egy előzmények és következmények nélküli pillanat. Büszkeségünk mélyre nyúló gyökereinkre, kiművelt emberfőinkre nem öncélú magamutogatás, hanem a magyar jövő alapja és záloga.”

Novák Katalin kiemelte: olyan időket élünk, amikor a személyes, a családi és nemzeti önazonosság együttes megőrzése és megújítása, az időtálló értékek néven nevezése és megtartása jelentheti nemcsak a mentőövet a körülöttünk tomboló viharok közepette, hanem ezek a gyarapodás zálogai is. A díjazottakat méltatva kiemelte: tudományos eredményeik, művészi alkotásaik, közéleti szolgálatuk mögött ott munkál a hazájuk iránt érzett hűséges szeretet. „Büszkén tekintünk önökre, és hálásak vagyunk azért, hogy szakmai rangot, hírnevet szereztek nemcsak maguknak, családjaiknak, de nekünk, az egész magyar nemzetnek” – mondotta.

Novák Katalin emlékeztetett a díjazottakat útjukra indító szülőkre, a támogató és sokat tűrő társakra, a megértő gyerekekre. Kiemelte: a család gyerekeink első iskolája, a legelső műhely, amely új géniuszokat indít majd el a világ meghódítására. A köztársasági elnök kéréssel fordult a díjazottakhoz, hogy tekintélyüket és lehetőségeiket használják a magyar jövő érdekében, figyeljenek az utánunk jövő generáció, a gyermekeink lelki növekedésére is, és szolgáljanak nekik is azzal, amit létrehoznak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?









eredmények
szavazatok száma 341
szavazógép
2023-03-15: Belföld - :

Tartják magukat a megállapodáshoz (Kormányfőcsere)

Sor kerül a kormányfőcserére, ahogyan azt a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) megállapodása előírja – jelentette ki hétfő este Kelemen Hunor.
2023-03-15: Világfigyelő - :

Orbán Viktor köszöntötte a határon túli magyarokat

Ahogy a korábbi években, Orbán Viktor miniszterelnök idén is levélben köszöntötte a határon túli magyar közösségek tagjait nemzeti ünnepünk előestéjén; a levelet számos helyi ünnepségen fel fogják olvasni – tájékoztatta tegnap az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.