Mi, hol, mikor?

2023. március 17., péntek, Mi, hol, mikor?

Kiállítás
EMŰK. A Kovászna Megyei Művelődési Központ valamint az Erdélyi Művészeti Központ közös szervezésé­ben az EMŰK 3. emeleti kiállítóterében Gyulai Líviusz (1937–2021) grafikusművész és animációsfilm-rendező Utazás című kiállítása nyílik meg ma 18 órakor. A kiállítás megnyitóján házigazdaként dr. Bordás Beáta művészettörténész mond köszöntőt, majd a tárlatot Ferencz S. Apor, a 7. Székelyföldi Grafikai Biennálé kurátora, Képiró Ágnes művészettörténész és Szepessy Béla grafikusművész, a kiállítás kurátora nyitják meg. A tárlat a Kovászna Megyei Művelődési Központ és az Erdélyi Művészeti Központ közös szervezésében, a 7. Székelyföldi Grafikai Biennálé kiemelt kísérőrendezvényeként jött létre.

FESTÉSZETI ÉS GRAFIKAI TÁRLAT. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Házban ma 17.30-tól Péter Sándor magyarnyelv- és irodalomtanár megnyitja Balog Klaudina és Zólya Katona József, a Gyárfás Jenő Amatőr Képzőművészek Szövetsége tagjainak festészeti és grafikai tárlatát Mulandó értékek címmel.

Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi magyar színház 19-én, vasárnap 19 órától a nagyteremben (színpadra épített nézőtérrel) Pintér Béla: Gyévuska című előadását játssza, Hegymegi Máté rendezésé­ben (korhatár: 14+). Jegyek a központi jegyirodában, a biletmaster.ro oldalon, valamint előadás előtt a helyszínen kaphatók.

Bábszínház
A CIMBORÁK BÁBSZÍNHÁZ e hétre tervezett Csillagpalota című babaszínházi előadásai betegség miatt elmaradnak. A foglalások újraütemezését illetően kérik, keressék a 0755 335 400-as telefonszámon Csüdöm Esztert.

Zene
A MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben ma 19 órakor: Röpte – improvizációs post-ambient koncert, melyet a sepsiszentgyörgyi Kovács-Vajda Bence és alkotótársa, Emcsi, a Pécsi Egyetem Elektronikus zene és médiaművész szak hallgatói tartanak. Az eseményre a belépés ingyenes.
KAMARAZENE-KONCERT. A Román Kulturális Intézet, a Román Zeneszerzők és Muzikológusok Szövetsége, a Radio România Muzical és az Árkosi Kulturális Központ rendkívüli kamarakoncertet szervez MUSIC 4 ALL címmel, amelyen az egyik leg­ismertebb és legtapasztaltabb román kamarazenekar, a Gaudeamus vonósnégyes lép fel március 20-án, hétfőn 18 órakor Sepsiszentgyörgyön az Árkosi Kulturális Központ koncerttermében (Zene Háza, Olt utca 6. szám). Egy jegy ára 20 lej.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi MŰVÉSZ MOZI műsorán ma: 17 órától 101 kiskutya (magyarul beszélő), 18.30-tól Shazam! Az istenek haragja (román feliratos) és Aftersun (román feliratos), 20.30-tól Hadik (román feliratos), 21 órától 65 (magyarul beszélő); szombaton: 11 órától Hamupipőke (magyarul beszélő), 11.15-től 101 kiskutya (románul beszélő), 15.30-tól Avatar 2. – A víz útja (román feliratos), 16.45-től Ahol a folyami rákok énekelnek (magyarul beszélő), 19 és 21 órától Hadik (román feliratos), 19 órától 65 (román feliratos), 21 órától Fortune hadművelet: A nagy átverés (magyarul beszélő); vasárnap: 11 órától 101 kiskutya (magyarul beszélő) és 17 órától románul beszélő, 11.15-től Hamupipőke (románul beszélő), 15.30-tól Avatar 2. – A víz útja (magyarul beszélő), 15.45-től Dumbó (románul beszélő), 18.30-tól Hadik (román feliratos), 19 órától 65 (magyarul beszélő), 20.30-tól Északnak (román feliratos), 20.45-től Creed 3. (román feliratos).

Hitvilág
SZENT JÓZSEF- ÉS SZENT BENEDEK-BÚCSÚ. A sepsiszentgyörgyi Szent József egyházközség templomának búcsújára készül, melyet a március 19-én 18 órától kezdődő szentmisével ünnepel. A búcsúra háromnapos triduummal készülnek, ma és 18-án, melyek elmélkedéssel összekötött szentmisék lesznek, gyónási lehetőséggel. A triduumon Csont Ede tusnádi plébános, teremtésvédelmi referens prédikál. A búcsús szentmise ünnepi szónoka Timár Sándor P. Asztrik OFM kegytemplom-igazgató lesz. u A sepsiszentgyörgyi Állomás negyedi Szent Benedek-templom búcsúját március 21-én, kedden 18 órától tartják, amelynek szónoka Gál Attila fogarasi plébános lesz.
AZ ÉLET NAPJA KOVÁSZNÁN. Március 18-án, szombaton (és nem vasárnap, ahogy a tegnap tévesen írtuk) a meg nem születettek Tímár utca 39/C szám alatti emlékparkjában 29. alkalommal tartják meg az élet napját. A program 11 órától keresztúttal kezdődik, 12 órától szentmisével folytatódik, majd ünnepi megemlékezést tart dr. Kovács Zita, a Pro Vita Hominis életvédő társaság vezetője.
ZENÉS ISTENTISZTELET KORÁL­ÉNEKLÉSSEL. A sepsiszentgyörgyi evangélikus templomban a Bach Mindenkinek Fesztivál részeként vasárnap 11 órától zenés istentisztelet lesz korálénekléssel. Fővédnök: dr. Hoppál Péter kormánybiztos. Védnök: Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, karmester. Fesztiváligazgató: Kovács Zalán László tubaművész.
NŐSZÖVETSÉGI SZERETETVENDÉGSÉG lesz a sepsiszentgyörgyi unitárius egyházközségnél vasárnap 16 órától. Meghívott előadó: Buzogány Csoma Csilla lelkész, aki Laborfalvi Róza élete címmel tart előadást.

Tortoma Önképzőkör
Március 21-én, kedden 19 órától a baróti Művelődési Ház Bodosi Dániel-termében, a meteorológiai világnap (március 23.) alkalmából Fú és havaz, úgy lesz tavasz! – Szeszélyes légtünemények Székelyföld egén címmel Nagy István meteorológus (Szentegyháza) tart vetített képes előadást. Házigazda: Demeter Zoltán művelődésszervező.

Röviden
DIÁKAKADÉMIA. A kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház nagytermében ma 13 órától a Diákakadémia programsorozat részeként Kozma Orsolya dietetikus Divatdiéták és ezek hatásai a mindennapokra, sportteljesítményre. Makro- és mikrotápanyagok szerepe című előadásán vehetnek részt az érdeklődők. A belépés díjtalan.
HONISMERETI TÚRA. Az EKE háromszéki osztálya március 18-án, szombaton tartja honismereti túráját a Csíki-havasokban a Szetye várához. Útvonal: Szetye pataka – Szetye vára – Nádas töve – Pap-hegy (gerinc, 1165 m) és vissza. Távolság: 16 km. Megközelítése: személygép­kocsikkal, majd gyalog. Találkozás 8 órakor a Mol benzinkútnál. Extrém időjárás esetén – nagy esők, szél – a túra útvonala módosulhat. Iratkozni, érdeklődni Jártó Gábornál lehet a 0721 599 292-es telefonon.

ÁRAMSZÜNET. Szépmezőn szombat délelőtt 9-től 13 óráig szünetel az áramszolgáltatás.


ELZÁRJÁK AZ IVÓVIZET. A Közüzemek Rt. tájékoztatja a fogyasztókat, hogy javítási munkálatok miatt március 21-én, kedden 8–15 óra között szünetel az ivóvízszolgáltatás Sepsiszentgyörgyön az Akácos utcában. Továbbá egyes területeken a vízminőség, illetve a nyomás megfelelő paramétereinek elérésétől függően késhet a vízellátás újraindítása. Panaszokat a 0744 326 104-es vagy a 0267 315 393-as telefonszámon lehet jelezni.

Ügyelet
GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Romulus Cioflec utcai 3-as Hygea (telefon: 0267 310 110) gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot. Szombaton és vasárnap napközben a Sepsi Value Centre-ben és a Kauflandban működő gyógyszertárakat lehet felkeresni. Kézdivásárhelyen ma a Dózsa György utcai Ambrózia II., hétfőtől a Gábor Áron utcai Richter Gedeon (0267 362 280); Kovásznán szombaton 8–12 óráig a Vipera (0267 342 851), szombaton és hétfőn 9–14 óráig (vasárnap zárva) a Farmacom (0267 340 914); Baróton szombaton 9–13 óráig a Kossuth Lajos utcai Hermann (0745 822 449) gyógyszertár a szolgálatos.
FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön szombaton és vasárnap 9–12 óráig a Sport utca 3. szám, 1/I/1. cím alatti Oral Care rendelőben fogadják a sürgősségi eseteket (0267 708 465). Gyermekfogászati ügyeletet a hét minden napján a Lázár Mihály utca 3. szám alatti Sepsi Centrum Dentalnál tartanak (telefon: 0740 092 561).

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 1086
szavazógép
2023-03-17: Elhalálozás - :

Elhalálozás

2023-03-17: Irodalom - :

Kornis Ottó Füstje (Olvaskola)

A Füst a legelső magyar, erdélyi holokausztkönyv, ennek ellenére teljesen kihullt a köztudatból. 1945 novemberében jelent meg, szerzője némileg ismert volt a romániai magyar olvasók körében, írásokat közölt irodalmi lapokban, társszerzője volt egy színdarabnak is (Paradies kisasszony), melynek előadásáról izgalmas beszámolók jelentek meg.