Fekete-tengeri földgázEgy lépéssel közelebb a kitermeléshez

2023. március 17., péntek, Belföld

Megállapodást írtak alá az érdekelt romániai energiavállalatok tegnap a fekete-tengeri lelőhelyekről kitermelhető földgáz európai hasznosításához szükséges vezeték megépítéséről.

A több mint félmilliárd eurós beruházás révén a tengerparti Tuzla és a fővárostól 40 kilométernyire lévő Podișor között épül majd meg a gázvezeték. Podișor a hazai földgázhálózat egyik gócpontja, a Bulgária, Románia, Magyarország és Ausztria gázhálózatát összekötni hivatott – részben már megvalósult – BRUA vezeték egyik kompresszorállomása. A mintegy 300 kilométeres új vezetéken keresztül jut majd a nemzeti és az európai földgázhálózatba az a gázmennyiség, amelyet a Neptun Deep mélytengeri földgázmezőből szándékszik felszínre hozni a kitermelésre jogosult Romgaz állami földgáztársaság és az osztrák OMV-Petrom.

A vezetéket a Transgaz gázszállítási rendszerüzemeltető vállalat fogja megépíteni. A megállapodást a három energiavállalat vezetői írták alá ünnepélyes körülmények között a kormány székházában. A megállapodás megkötésénél jelen lévő Nicolae Ciucă miniszterelnök rámutatott: ez az utolsó előtti lépés a Neptun Deep földgázmező kitermelése érdekében, amelynek megkezdéséhez a kitermelési jogokkal rendelkező Romgaznak és OMV-Petromnak döntést kell hoznia a négymilliárd euróra becsült beruházás megkezdéséről. Az OMV csoport ezzel kapcsolatos határozata a kormányfő szerint a nyáron várható.

Ciucă jelezte, hogy a kormány részéről megtettek minden előkészületet a Tuzla–Podișor gázvezeték megvalósítása érdekében, de az építkezést csak a koncessziós partnereknek a fekete-tengeri gáz kitermeléséről szóló döntését követően kezdik meg.

A román tengerparttól 170 kilométernyire lévő, 7500 négyzetkilométernyi területű Neptun Deep térségben az OMV-Petrom adatai szerint 100 milliárd köbméter gáztartalékot rejt az 1700 méteres mélységben lévő kontinentális talapzat, de a kitermelés leghamarabb 2027-ben indulhat be, ehhez ugyanis még négymilliárd eurónyi beruházásra van szükség.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2072
szavazógép
2023-03-17: Belföld - :

Anyagi támogatással, kedvezményekkel ösztönöznék a gyermekvállalást

A családokat támogató és gyermekvállalást ösztönző programokat dolgoz ki a családügyi minisztérium partnerségben a pénzügyi tárcával. Az erre vonatkozó törvénycsomagot Gabriela Firea családügyi miniszter ismertette tegnap.
2023-03-17: Belföld - :

Románia felvételét javasolják (Vízummentességi program)

A kormány továbbra is dolgozik azoknak a technikai feltételeknek a teljesítésén, amelyek szükségesek ahhoz, hogy Romániát felvegyék az amerikai vízummentességi programba – közölte tegnap a miniszterelnök a kormány Facebook-oldalán.