UNITER-életműdíjat kap Bocsárdi László

2023. március 17., péntek, Közélet

A Román Színházi Szövetség (UNITER) kedden hozta nyilvánosságra az idei UNITER-díjra jelölt színházi alkotók és alkotások listáját, valamint azon személyek nevét, akiknek életműdíjat ítélt oda az UNITER szenátusa. Az idei évben a rendezői életműdíjat Bocsárdi László rendező, a Tamási Áron Színház aligazgatója veheti át.

  • Bocsárdi László rendező. Fotó: Volker Vornehm
    Bocsárdi László rendező. Fotó: Volker Vornehm

Meglepte ez a díj, mert még túl fiatalnak érzi magát hozzá – mondta lapunknak nevetve Bocsárdi László, majd komolyabbra fordítva a szót, így fogalmazott: „Ellentmondásos érzések kavarognak bennem, mert nyilván, nagyon megtisztelő, hogy számontartják az eddigi rendezői munkámat, de közben éppen azon töröm a fejem, hogy mit rendezzek a legközelebb, melyik tervemet próbáljam valóra váltani. Nagyon szeretném, ha egy új alkotói korszak eljövetelét jelentené számomra ez a díj, mely miközben méltányolja az eddigi munkámat, ugyanakkor le is zár valamit, egy korszakot az életemben. Az, hogy épp most kapom meg, összecseng azzal a vágyammal, mely jó ideje nem hagy nyugodni: hogy megtaláljam azt a számomra új hangot, formát, mely pontosan, a lehető legárnyaltabban kifejezi benyomásai­mat a minket körülvevő, nyugtalanítóan átalakuló világról.”

Az UNITER szenátusa által odaítélt Ion Caramitru Kiválósági Díjat idén a Kolozsvári Állami Magyar Színház által szervezett Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál kapja, az idei UNITER-életműdíjasok listáján pedig Ida Jarcsek-Gaza színésznő, Alexandru Repan színész, Bocsárdi László rendező, Carmencita Brojboiu díszlettervező és Doru Mareş színház­kritikus, színháztörténész neve szerepel.

Bocsárdi Lászlót több alkalommal is jelölték a Román Színházi Szövetség Legjobb rendező díjára – Antigoné (2003), Othello, a velencei mór (2005), Don Juan (2008), Yvonne, burgundi hercegnő (2009), A velencei kalmár (2010), Caligula (2011), Hamlet (2014), A mi osztályunk (2016) –, melyek közül a craiovai Marin Sorescu Nemzeti Színházban készült Caligula és a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban készült Hamlet a Legjobb rendező, a Kolozsvári Román Nemzeti Színházban készült A mi osztályunk című előadás pedig a Legjobb előadás kategóriában nyerte el az ország egyik legrangosabb művészeti díját.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint mikor bontják le az úzvölgyi katonatemetőben felállított betonkereszteket?eredmények
szavazatok száma 364
szavazógép
2023-03-17: Kármentő - Kuti János:

Pénz beszél…

Annyi katasztrofális esemény történt az utóbbi időkben, hogy ahhoz képest egy olyan bankcsőd, amely most Amerikában történt a Silicon Valley Bankkal (SVB), az semmiség.
2023-03-17: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Mától már kaphatók belépők (Kulturális hét a városnapokon)

Mától megvásárolhatók a belépők a közelgő Szent György Napok kulturális hetének néhány rendezvényére – ismertették tegnap a szervezők. Idén is változatos a kínálat, színházi előadások, irodalmi és képzőművészetet érintő programok, stand-up műsor, filmvetítések, népzene- és néptáncelőadások mellett különböző foglalkozásokra is várják majd az érdeklődőket.