A párnahuzatba rejtett magyar zászló

2023. március 20., hétfő, Magazin

Március 15-én 1990 óta majdnem minden esztendőben a Gábor Áron téren ünnepelt a futásfalvi születésű, Kézdivásárhelyen élő 79 éves Lukács Béla. Minden alkalommal magával vitte a most 82 éves, megfakult színű zászlót, szerdán is nála volt. 

  • Lukács Béla a 82 éves magyar zászlóval Kézdivásárhely főterén.  Fotó: Iochom István
    Lukács Béla a 82 éves magyar zászlóval Kézdivásárhely főterén. Fotó: Iochom István

Elmondása szerint a magyar zászlót édesanyja, az akkor 21 éves Lukács Tivadarné Rákosi Matild és egyik barátnője varrta 1941-ben Futásfalván. A megvarrásához szükséges anyagot alig tudta annak idején beszerezni. A zászló 1942-ben édesanyjával együtt Csíksomlyóra került, ahol „még a szél is belekarolt”. Amikor 1945-ben beköszöntött a kommunista rendszer, a zászló egy ládikóba került a futásfalvi családi ház padlásán, majd máshová rejtette el. Végül egy párnahuzatba varrta bele. Rejtegette, nem is tudhatta senki, hogy megvan még a féltve őrzött zászló. 1989. december 24-én vagy 25-én Lukács Béla hazament szülőfalujába és arra kérte az édesanyját, hogy bontsa ki a párnahuzatot, mert ő bizony a legközelebbi március 15-én azzal a zászlóval fog felvonulni a Gábor Áron téren. Több kérlelés, hosszú ideig tartó rejtegetés után újra előkerült a zászló. 

Amikor 1990. március 15-én a főtéren állt, az egyik ismerőse belekapaszkodott a zászlóba és megcsókolta, míg egy másik meg akarta fogni, mondván: „Ez még régi zászló! Ez még régi zászló!” Azt is megtudtuk, hogy a zászló örököse Béla bácsi egyik unokája, a Budapesten élő Deák Andrea, ő fogja majd őrizni.

Kézdiszárazpatakon ugyancsak egy párnába varrva vészelte át a vörös terrort az az országzászló, amely 2012. novemberben került elő és jelenleg a templomban látható.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2087
szavazógép
2023-03-20: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Zene
KAMARAZENE. A Román Kulturális Intézet, a Román Zeneszerzők és Muzikológusok Szövetsége, a Radio România Muzical és az Árkosi Kulturális Központ rendkívüli kamarazene-koncertet szervez MUSIC 4 ALL címmel, amelyen az egyik legismertebb és legtapasztaltabb román kamarazenekar, a Gaudeamus vonósnégyes lép fel ma 18 órakor Sepsiszentgyörgyön az Árkosi Kulturális Központ koncerttermében (Zene Háza, Olt utca 6. szám). Egy jegy ára 20 lej.
2023-03-20: Magazin - :

Hadik András életéről készült kalandfilmet vetítenek (Bemutató a Művész moziban)

Alig egy héttel a magyarországi moziforgalmazás kezdete után Erdélyben is debütál a Hadik című történelmi kalandfilm, mely a nemzeti ünnep alkalmával, március 17-én nyitott a romániai mozikban, köztük Sepsiszentgyörgyön is.