Bemutató a Művész mozibanHadik András életéről készült kalandfilmet vetítenek

2023. március 20., hétfő, Magazin

Alig egy héttel a magyarországi moziforgalmazás kezdete után Erdélyben is debütál a Hadik című történelmi kalandfilm, mely a nemzeti ünnep alkalmával, március 17-én nyitott a romániai mozikban, köztük Sepsiszentgyörgyön is.

A sodró kalandfilm története nagyszabású valós – mégis kevéssé ismert – eseményeket dolgoz fel Mária Terézia korából: Hadik András huszárcsapatának merész berlini portyájáról mesél korhű jelmezekkel, sztárparádéval és látványos akciójelenetekkel – írja közleményében a film romániai forgalmazója, a Filmtett Egyesület.

1757-ben járunk. Hadik András és mindenre elszánt csapata végrehajtja a történelem legvakmerőbb huszárcsínyét. A hétéves háború idején Hadik különleges küldetést kap Mária Teréziától: huszáregységeivel titokban fel kell nyomulnia Berlinig, hogy Nagy Frigyes porosz király távollé­tében elfoglalják és megsarcolják az ellenséges fővárost. Hadik és katonái az éjszaka leple és mindössze hat nap alatt tették meg a 450 kilométeres távolságot, hogy váratlanul rajtaüssenek a városon és az azt védelmező helyőrségen. A képtelen támadás teljesen váratlanul éri a poroszokat, ennek is köszönhető a küldetés fényes sikere. Hadik serege azelőtt távozik az elfoglalt Berlinből, hogy az ellenség erősítése megérkezne a városba.

A filmet Szikora János rendezte Kis-Szabó Márk forgatókönyve alapján, producere Nagy Endre. Operatőre Győri Márk, vágója Barsi Béla és Hack Júlia, zenéjét Gulya Róbert szerezte. A legfontosabb szerepekben Trill Zsolt, Szabó Győző, Molnár Áron, Szalma Tamás, Bordán Lili, Reviczky Gábor, Horváth Lili, László Zsolt, Hirtling István, Mucsi Zoltán, Julia Jakubowska, Gáspár Sándor, Forgács Péter, Derzsi János és Tordy Géza látható. A Hadik eredeti magyar nyelven, román feliratozással, 12-es korhatár-besorolás mellett megtekinthető Sepsiszentgyörgyön a Művész moziban március 17-étől, Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Házban március 24-én (egyszeri vetítés).

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2070
szavazógép
2023-03-20: Magazin - Iochom István:

A párnahuzatba rejtett magyar zászló

Március 15-én 1990 óta majdnem minden esztendőben a Gábor Áron téren ünnepelt a futásfalvi születésű, Kézdivásárhelyen élő 79 éves Lukács Béla. Minden alkalommal magával vitte a most 82 éves, megfakult színű zászlót, szerdán is nála volt. 
2023-03-20: Magazin - :

Magyarország képei

A Magyarország 365 fotópályázat legjobb kétszáz alkotását mutatja be az a szabadtéri fotókiállítás, amely a március 15-i ünnepi programok részeként nyílt meg kedden Budapesten a Vigadó tér és a Március 15. tér közötti területen Magyarország képei címmel.