Filmes emlékezés Petőfi Sándorra

2023. március 21., kedd, Magazin

Felújított filmklasszikusokból álló tematikus összeállítással tisztelegnek Petőfi Sándor előtt a Filmio.hu-n a nemzeti ünnephez, valamint a Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódva – tudatta közleményében a Nemzeti Filmintézet (NFI).  

Először látható online Elek Judit 1984-es Mária-nap című mozifilmje, amelyben a Szendrey család tagjai csaknem húsz évvel a forradalom után, egy családi összejövetel során kénytelenek szembenézni elfojtott érzelmeikkel. A költő születésének 150. évfordulójára készült Jancsó Miklós forgatókönyvéből a Lant és kard című 1973-as kísérleti rövidfilm, amely a forradalom látomásszerűen megidézett motívumai­val idézi fel Petőfi Sándor alakját.

Március 16-án debütált az 1848-as forradalom és szabadságharc monumentális, felújított filmfeldolgozása, a felújított Föltámadott a tenger, amely Petőfi, Bem és a márciusi ifjak szemszögéből mutatja be az eseményeket, az 1950-es évek ízlésének és szocialista ideológiájának megfelelő feldolgozásban. Március 23-ától a kisebbeket csalogatja a képernyő elé Dékány Ferenc 1988-ban készült, Arany Lacinak című animációs kisfilmje.

Március 30-tól lesz látható Lányi András 1974-es alkotása, a Segesvár. A Balázs Béla Stúdióban készült kísérleti filmben a forradalom évfordulóján tartott megemlékezésre készülő politikusok egymásnak feszülnek, hogy mindenki a maga javára fordíthassa a forradalom szimbólumává lett Petőfi Sándor emlékét.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 345
szavazógép
2023-03-21: Magazin - :

Össznemzeti Zarándokvonat a csíksomlyói búcsúba

Idén pünkösdkor is indul az Össznemzeti Zarándokvonat Erdélybe, a csíksomlyói búcsúba – közölte Mező Tibor, a Kárpáteurópa Utazási Iroda ügyvezetője a MÁV-Start Zrt.-vel közösen tartott sajtótájékoztatón Budapesten. 2023-ban 14. alkalommal indulnak útnak a szerelvények, s a koronavírus-járvány két évét leszámítva már 2008 óta folyamatos az együttműködés a vasúttársasággal és a székely szállásadókkal.
2023-03-21: Magazin - :

Komolyzenei ínyencség Kolozsváron

Zenei csemegét, Claude Debussy egyetlen befejezett operáját, a Pelléas és Mélisande-ot mutatja be ma a Kolozsvári Magyar Opera – közölték az alkotók csütörtökön sajtótájékoztatón Kolozsváron.