Komolyzenei ínyencség Kolozsváron

2023. március 21., kedd, Magazin

Zenei csemegét, Claude Debussy egyetlen befejezett operáját, a Pelléas és Mélisande-ot mutatja be ma a Kolozsvári Magyar Opera – közölték az alkotók csütörtökön sajtótájékoztatón Kolozsváron.

  • Tompa Ábel karmester. Fotó: Facebook / Kolozsvári Magyar Opera
    Tompa Ábel karmester. Fotó: Facebook / Kolozsvári Magyar Opera

Szép Gyula, az egyetlen erdélyi magyar operaház igazgatója elmondta: az évad talán legjelentősebb bemutatójára készülnek, mivel Debussy egyetlen befejezett operája a zenei ínyencségek közé tartozik, kevesen játsszák. Romániában egyetlen alkalommal, az 1960-as években mutatták be Bukarestben, így a mai kolozsvári előadás exkluzívnak számít.

A művet javasló Tompa Ábel karmester elmondta, közelebb áll hozzá a Maurice Ravel- és Claude Debussy-féle megközelítése az opera műfajának, ezért választotta a ritkán játszott művet. Ebben a zenekar nemcsak kísérő, hanem az előadásban, sőt, a cselekményben is fontos szerepet kap, így a mű szimfonikus szempontból is megközelíthető – tette hozzá.

Szabó Emese rendező elmondta: őt „megtalálta” Debussy műve, melybe a zeneszerző minden dramaturgiai, színházi gondolatát belevitte, bibliai motívumoktól a zenetörténetig és más művészeti ágakig mindenféle hatást tükröz. A Pelléas és Mélisande a modern opera, zene mérföldköve, minden későbbi művet ehhez lehet viszonyítani – vélte.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2070
szavazógép
2023-03-21: Magazin - :

Filmes emlékezés Petőfi Sándorra

Felújított filmklasszikusokból álló tematikus összeállítással tisztelegnek Petőfi Sándor előtt a Filmio.hu-n a nemzeti ünnephez, valamint a Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódva – tudatta közleményében a Nemzeti Filmintézet (NFI).  
2023-03-21: Gazdakör - Incze Péter:

Gazdatalálkozók Uzonban és Kovásznán

Múlt csütörtökön délelőtt az uzoni, kökösi, illyefalvi és maksai gazdák az uzoni kultúrházban ismerkedtek az új, 2023 és 2027 közötti vidékfejlesztési tervvel, délután az orbaiszéki gazdáknak Kovásznán tartottak tájékoztatót. A Startoljunk rá! – Eu-s mezőgazdasági támogatások és pályázatok címmel lezajlott két találkozón közel 150 gazdálkodó vett részt.