Uniós mezőgazdasági támogatások az idéntől

2023. március 21., kedd, Gazdakör

Mivel szerkesztőségünknél sokan érdeklődtek az új mezőgazdasági stratégiába foglalt támogatásokról, röviden ismertetjük, hogy ezek milyen formáit lehet igényelni az APIA-hoz május 15-ig letett igénylésekben.

  • Fotó: Pixabay
    Fotó: Pixabay

Közvetlen kifizetések

A kódolás: PD – Plăți directe, közvetlen kifizetés.

PD-01. Fenntarthatóságot elősegítő alapszintű jövedelemtámogatás (Biss). A hektáronkénti támogatás 2023-ban 96,47 euró, 2027-ben 103,06 euróra emelkedik.

PD-02. Fenntarthatóságot elősegítő, visszaosztott kiegészítő jövedelemtámogatás (Criss). A visszaosztott kiegészítő támogatást az 1 és 50 hektár közötti gazdaságok kapják. A támogatás értéke 2023-ban 50,61 euró, 2027-ben pedig 54,16 euró lesz.

PD-03. Fiatal mezőgazdászok jövedelemkiegészítő támogatása. Ez a 40 év alatti fiataloknak jár, a gazdaság méretétől függetlenül, de legtöbb 50 hektárra. Az előzetes becslések szerint idén a támogatás 46 euró lesz hektáronként, az időszak végére pedig 50 euró.

PD-04. Szántóföldi környezetkímélő gazdálkodás támogatása. A támogatást a tíz hektárnál nagyobb mezőgazdasági területtel rendelkező gazdaságok igényelhetik. Feltétel, hogy a szántóterületek 5 százalékát ugaron kell hagyni, az első évben a terület 10, utána 5 százalékán fehérjedús, nitrogénmegkötő növényeket kell termeszteni (szója, borsó, bükköny, lóhere, bab, csicseriborsó, lencse, lucerna, hüvelyesek, évelő fűfélék). Másik feltétel, hogy a június 15. és október 15. közötti időszakban a szántóterületnek fedve kell lennie: vagy mezőgazdasági növényekkel kell bevetni, vagy a szántó 85 százalékán biztosítani kell a talaj minimális borítását a betakarítás után maradt tarlóval, másodvetésű vagy újonnan vetett őszi növényekkel. További feltétel, hogy vetésforgót kell alkalmazni és legalább két gyümölcsfát kell ültetni a gazdaság területén hektáronként. A környezetkímélő gazdálkodásra a tervezett hektáronkénti támogatás 56,28 euró.

PD-05. Környezetbarát gazdálkodás támogatása a kisgazdaságokban. A támogatás ökosémának számít, és a tíz hektárnál kisebb gazdaságok igényelhetik. Feltétel, hogy a támogatást igénylő haszonállatot is tartson, hektáronként 0,3 és 1 közötti számosállatot. A megművelt terület legalább 10 százalékán fehérjedús növényeket kell termeszteni, a gazdaság területén hektáronként legalább két gyümölcsfát elültetni. A talajfedési követelmény ugyanaz, mint a PD-04-nél leírtak. Ebben az évben 76 eurót fizetnek hektáronként, a következő években a támogatás a minimális 64,4 euró és a maximális 98,8 euró között mozoghat, az igénylések függvényében.

PD-06. A sorok közötti sávok füvesítése gyümölcs-, szőlő- és komlóültetvényeken. Feltétel, hogy a június 15. és október 15. közötti időszakban az ültetvény területének legalább 75 százalékát fű borítsa. A támogatás tervezett értéke 2023 és 2027 között 85,5 euró hektáronként.

PD-07. A tejelő tehenek jólétének növelése. A fejőstehénjóléti támogatás igénylésének feltétele, hogy az igénylő aktív gazda legyen, a szarvasmarha szerepeljen az állategészségügyi hatóság nyilvántartásában, az állatok legyenek fülszámozva és rendelkezzenek marhalevéllel. Az állattenyésztő a fejősteheneknél háromféle támogatást igényelhet. Ha vállalja a kíméletes fejést és a tőgy egészségének biztosítását, a támogatás évente egyedenként 50,26 euró. Ha vigyáz a paták egészségére, rendszeresen ellenőrzi és elvégzi azok kurtítását és kezelését, arra egyedenként 29,09 euró támogatás jár. Ha pedig javítja az állatok pihenőhelyének minőségét,  még 20,83 euró támogatást igényelhet.

PD-08. A fiatal hízómarha jólétét szolgáló intézkedés. A hízó állatoknál a támogatás feltétele, hogy a farmon történő állatmozgás ne haladja meg az 5000 legtöbb 32 hónapos egyedet, a gazdaság szerepeljen az állategészségügyi hatáság nyilvántartójában gazdasági kóddal, és a gazda az állatokat csak állatorvosi hatóság által engedélyezett vágóhídon értékesítse. 98,71 euró igényelhető egyedenként, ha az állattartó bevállalja, hogy legalább 15 százalékkal növeli a számos­állatra számított élőhelyet, 10,8 euró pedig, ha a pihenőhelyet kényelmesebbé, komfortosabbá teszi.

PD-09. Termeléshez kötött jövedelemtámogatás a szójatermesztésnél. Az előzetes számítás szerint a támogatás értéke átlagosan 150 euró lesz hektáronként.

PD-10. Termeléshez kötött jövedelemtámogatás a lu­cernatermesztésnél. Feltétel, hogy a támogatást igénylő évi 3,75 tonna szénát vagy 15 tonna zöldtömeget, illetve ha minősített vetőmagot termel, 200 kilogrammot termeljen hektáronként. A lucernát, akár széna, akár zöldtömeg, értékesíteni kell az állattartó gazdaságoknál vagy a saját állatok takarmányozására használni. A tervezett támogatás átlagértéke 101 euró lesz hektáronként.

PD-11. Termeléshez kötött jövedelemtámogatás a hüvelyesek ipari termesztésénél. Az előirányzott támogatás 215 euró hektáronként.

PD-12. Termeléshez kötött jövedelemtámogatás a kender termesztésénél. A lehetséges támogatás értéke hektáronként 245 euró.

PD-13. Termeléshez kötött jövedelemtámogatás a rizs termesztésénél. A tervezett támogatás 605 euró hektáronként.

PD-14. Termeléshez kötött jövedelemtámogatás a burgonya-vetőmag termesztésénél. A gazdálkodónak igazolnia kell, hogy rendelkezik vetőgumó-termelési engedéllyel, minősített vetőmagot használ, termel és értékesít. A tervezett támogatás értéke 2001 euró hektáronként.

PD- 15. Termeléshez kötött jövedelemtámogatás a komló termesztésénél. A tervezett támogatás 599,9 euró hektáronként.

PD-16. Termeléshez kötött jövedelemtámogatás a cukorrépa termesztésénél. Feltétel, hogy a termelőnek szerződést kell kötnie egy cukorgyárral, biztosítania kell a legalább hat növényt négyzetméterenként, és minősített vetőmagot kell használnia. A tervezett támogatás 900 euró hektáronként.

(folytatjuk)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1545
szavazógép
2023-03-21: Gazdakör - Incze Péter:

Gazdatalálkozók Uzonban és Kovásznán

Múlt csütörtökön délelőtt az uzoni, kökösi, illyefalvi és maksai gazdák az uzoni kultúrházban ismerkedtek az új, 2023 és 2027 közötti vidékfejlesztési tervvel, délután az orbaiszéki gazdáknak Kovásznán tartottak tájékoztatót. A Startoljunk rá! – Eu-s mezőgazdasági támogatások és pályázatok címmel lezajlott két találkozón közel 150 gazdálkodó vett részt.
2023-03-21: Riport - Demeter Virág Katalin:

Akinek öröm és örökség a vendéglátás (Isabella Boutique Hotel – Szálloda és étterem a város szívében)

Azzal foglalkozhatok, amit szeretek, és büszke tudok lenni arra, amivel foglalkozom – vallja  Petrovits Ágnes, a sepsiszentgyörgyi Isabella Boutique Hotel és a Szikra vendéglő tulajdonosa. Bár a mindennapok sok feladatot rónak rá vállalkozóként és anyaként egyaránt, kitartóan törekszik egyensúlyban tartani az életét meghatározó két világot. Egy tea mellett egyebek mellett arról mesélt, hogyan került kapcsolatba a vendéglátással, a nagymamája által megismert gasztronómiával, illetve miként vált fontossá számára az, hogy megmutassa a világnak Sepsiszentgyörgy értékeit, lehetőségeit.