A kilyéni kisiskolások így tanulják a Tavaszt

2023. március 28., kedd, Nyílttér

Eleink összetartó szeretetének átörökítési szándékával álmodtam meg a tavasz szabadságillatát elénk térképező Iskola másként hetünket. Kiváló lehetőségnek látom, hogy épp ezekben a napokban beszélhettük meg szabadon megválasztható témakörökben az oly forró érzelmeket, amelyekről 175 évvel ezelőtt Petőfi Sándor költőnk írt. A XXI. század emberétől azonban egészen mást követel a nemzet fennmaradása.

A kilyéni Mánya Béla Általános Iskola tanulóival a Ki a szabadba! című természetismereti foglalkozással kezdtük a hetet. Erre az alkalomra meghívtuk Rabocskai László nyugalmazott biológia szakos tanárt, aki a tudás csodálatos világába kalauzolt. Gyermekeinkkel elsődlegesen azokat a viselkedésmintákat sajátíttatjuk el, amelyek által megismerik településüket, és örökre megtanulnak felelősek lenni környezetükért.

A második napon számolási készségeinket bővítettük a logikai gondolkodás előtérbe helyezésével, létfenntartásunk alapelemét pallé­rozva; megtanult számtani ismereteinket kamatoztatjuk, hogy önállóan is megálljuk helyünket a Holnap megtervezésekor. Jövőképünket úgy alakítjuk, hogy másokat is érvényre juttassunk. Ezt a fajta jellemformálást ma is a családoknak és az iskolának kell vállalniuk!

A harmadik napon az összetartozást erősítő olvasmánnyal – Móra Ferenc: A kis bice-bóca című novellájával – az együttérzés mélységével s az adakozás feltétlenül hasznos és örömteli érzésével ismerkedtünk meg.

Nemzeti ünnepünkön – a helyi református templomkertben megszervezett ünnepségen – mi is tisztelegtünk az 1848-as forradalom és szabadságharc hőseinek emléke előtt. A hét fénypontja az idén 200 éve született Petőfinek szentelt emléknap volt csütörtökön, amelyet a kilyéni kultúrotthonban tartottunk. Helyi vállalkozók – a Zoemia Kft. és a Demeter Kft. – támogatásával testvérekhez illő megbecsüléssel fogadtuk a sepsiszentgyörgyi Ady Endre Általános Iskola tanítóit és diákjait. Zenés-irodalmi összeállításainkkal arra a példaképre emlékeztünk, aki ember s magyar volt, s akinek remekművű költeményeiből nemzedékek egész sora tanulta meg, hogy milyen egy igaz férfiú jelleme.

Az ünnepi hét összefoglalásában az előző napok hozadékát értékeltük. Jellemformáló témakörünkhöz visszacsatolva: rá kell ébresztenem tanítványaimat arra, hogy megmaradásunk záloga az otthonunkhoz való ragaszkodás kinyilatkoztatása.

Jakab Anna tanító

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2268
szavazógép
2023-03-28: Belföld - :

Moldova „káros orosz befolyás” alatt

A mai politikusok felelőssége, hogy támogassák Moldova európai közeledését, a „káros orosz befolyás” alóli végleges felszabadulását – hangsúlyozta Nicolae Ciucă kormányfő tegnap abban az üzenetben, amelyet Besszarábia és Románia 1918-as egyesülésének évfordulója alakalmából tett közzé.
2023-03-28: Nyílttér - :

Népszerű a Wesselényi-könyvtár mackója

A kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtárban 2023 márciusában első alkalommal került sor a Vidd haza Milót és olvass neki eseményre, mely elsősorban azoknak a gyerekeknek szól, akik még nem könyvtárhasználók, de szívesen lapozgatják a mesekönyveket.