Népszerű a Wesselényi-könyvtár mackója

2023. március 28., kedd, Nyílttér

A kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtárban 2023 márciusában első alkalommal került sor a Vidd haza Milót és olvass neki eseményre, mely elsősorban azoknak a gyerekeknek szól, akik még nem könyvtárhasználók, de szívesen lapozgatják a mesekönyveket.

  • A könyvtár népszerű a kisdiákok körében is, nemrég a Molnár Józsiás-iskola III. osztályos tanulói látogattak el oda. Fotó: Facebook / Kézdivásárhelyi Könyvtárszimpatizánsok
    A könyvtár népszerű a kisdiákok körében is, nemrég a Molnár Józsiás-iskola III. osztályos tanulói látogattak el oda. Fotó: Facebook / Kézdivásárhelyi Könyvtárszimpatizánsok

A könyvtár ikonikus figurája Milo maci, akinek otthona a gyerekrészlegen található. Minden feladatból kiveszi a részét, erről pedig rendszeresen oszt meg fotókat azok számára, akik követik a könyvtár tevékenységét. Az ott dolgozók arra gondoltak, hogy útnak engedik Milót: a gyerekek egy esti mese erejéig hazavihetik a könyvtár mackóját, a következő feltételekkel: a gyerekeknek vagy azok szüleinek egy könyvtárból kölcsönzött könyvből kell mesét olvasniuk Milonak, és egy fotót is készíteniük kell az együtt töltött időről. A fotók beküldői között a könyvtár értékes könyvjutalmat sorsol ki.

A program két fő célja a könyvtárhasználat és olvasás népszerűsítése. A gyerekek ösztönzése arra, hogy aktív könyvtárhasználók legyenek. Elérni azt, hogy a meseolvasás minőségi időtöltés legyen, amelynek során a gyerekek fantáziája mellett érzelmi és nyelvi készségei is fejlődnek. Mindez úgy valósulhat meg a legeredményesebben, ha oldott, kellemes légkörben történik. Ebben segített a könyvtár mackója, belopva a gyerekek és felnőttek mindennapjaiba a meseolvasás önfeledt élményét.

A gyerekekkel töltött napok során Milo igazi családtaggá vált, és nemcsak a meseolvasásban vett részt: a gyerekek teljes napjába betekintést kapott, együtt játszott, evett és aludt velük. Milo maci az iskolákba és óvodákba is eljutott, számos napot töltött az oktatási intézményekben, ahol szebbnél szebb mesékkel gazdagodott.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a könyvtár tervei közt szerepel, hogy állandó programmá alakítsa át az eseményt.

Vántsa Judit könyvtárvezető, Kézdivásárhely

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2267
szavazógép
2023-03-28: Nyílttér - :

A kilyéni kisiskolások így tanulják a Tavaszt

Eleink összetartó szeretetének átörökítési szándékával álmodtam meg a tavasz szabadságillatát elénk térképező Iskola másként hetünket. Kiváló lehetőségnek látom, hogy épp ezekben a napokban beszélhettük meg szabadon megválasztható témakörökben az oly forró érzelmeket, amelyekről 175 évvel ezelőtt Petőfi Sándor költőnk írt. A XXI. század emberétől azonban egészen mást követel a nemzet fennmaradása.
2023-03-28: Szabadidő - :

Érkezési sorrend (Madárvilág)

Tavasz közeledtével a nappalok hosszabbodnak, rövidülnek az éjszakák, nyílik a barika, rügyezni kezdenek a fák, hazaérkeznek a költöző madarak.