Üzleti tervek versenye

2023. március 29., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház nagytermében második alkalommal szervezték meg diákok számára az üzleti tervek versenyét. A múlt hét végi megmérettetésen a céhes város és Kovászna középiskolásai vettek részt.

  • A Libuskám vágóhíd tagjai a megjelenésre is adtak: kötényükön stilizált logó díszelgett.  A szerző felvétele
    A Libuskám vágóhíd tagjai a megjelenésre is adtak: kötényükön stilizált logó díszelgett. A szerző felvétele

A versenyt tavaly szervezték meg első alkalommal, idén is nagy volt az érdeklődés az értékes díjakat kínáló vetélkedő iránt, így a szervezők elődöntőt is tartottak, az ott legjobban teljesítő kilenc csapat vett részt a végső megmérettetésen.

A versenyre a Nagy Mózes Líceum és a Bod Péter Tanítóképző szervezésében került sor, ötletgazdái Damó Csaba tanár és Orosz Anna marketingszakember, a szakmai hátteret a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT), a Pro Sanitate Alapítvány és a Rotary Klub adta, ez utóbbi a rendezvény főtámogatója is volt. 

A döntő előtt Barta Vilmos, a Nexxon Kft. vezérigazgatója köszöntötte a jelenlévőket, a vállalkozói élet szépségeiről és nehézségeiről beszélt és felhívta a figyelmet a lehetséges buktatókra és kihívásokra.

A verseny zsűrijét tapasztalt vállalkozók alkották: Román György, a Rotary Klub kézdivásárhelyi soros elnöke, Szabó Tünde Petra egyetemi docens, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) közgazdasági szakának előadótanára, Kovács Magor közgazdász, az RMKT irodavezetője, Rancz Zsolt vállalkozó (Wameleon Design Kft.), Tóth Katalin vállalkozó (Anna Garden Weddings, Events & Entertainment Center) és Dobolyi Tünde ügyvéd, a Rotary Klub tagja. Minden versenyző legtöbb tízperces bemutatóját a zsűritagok egyenként értékelték. 

A Bod Péter Tanítóképző X. A osztálya két projekttel jutott a döntőbe, egyik csapat a Holdfény Lovarda című tervet (készítették: Kádár Boróka, Peligán Kitti, Bardócz Ákos Szilveszter és Ráduly Róbert, mentor tanár: Orosz Anna Mária) a másik pedig az Édes szálak ruhabolt című projektet (Kovács Kamilla, Szőcs Abigél, Lukács Enikő, Füstös Orsolya Noémi, mentor: Gál Botond) mutatta be. A tanítóképzős tizedikesek B osztályából a Libuskám vágóhíd projekttel Csáki Kristóf Norbert, Biszak Beáta, Szabó Szilvia, Fejér Iringó jelentkezett a versenyre, mentoruk szintén Orosz Anna Mária tanárnő volt.

A Csiha Kálmán Református Kollégium XI. A osztálya a Healnat projekttel rukkolt elő (Kacsó Réka, Kertész Dávid Márk, Hadnagy Anita, Miklós Bernadett, felkészítő: Damó Csaba). Szintén a kollégium X. A osztálya egy biciklikölcsönző beindítását foglalta tervbe, ezt a projektet Borbáth Réka, Fábián Kincső, Barti Hanna és Kovács Andre készítette, ugyancsak Damó Csaba vezetésével. 

A Schafé című projekt Vargyasi Lehel, Inescu-Vas Norbert, Tankó Ákos és Gothár Gergő munkáját dicsérte, ők a Nagy Mózes-iskola diákjai (mentor: Damó Csaba).

A hagyományos termékek forgalmazását tűzte ki célul a TSDepo nevű projekt, amelyet az Apor Péter Líceum X. R osztályos diákjai (Kovács Kincső, Posea Bálint Leonárd, Prefac Emilia és Ştefan Kristóf András) mutatták be, Alina Elena Soare és Hodor Klára tanárnők mentorálásával.

Egy trambulinparkkal kapcsolatos elképzelést készített a Csavar Eszter, Bálint Panka, Beck Renáta és Juga Kincső összetételű, a Nagy Mózes Líceumot képviselő csapat (felkészítőjük: Damó Csaba), míg a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum XI. C osztályos diákjai (Bagoly Andrea, Gáspár Henrietta, Izsán Bernadett, Imreh Beáta Bernadett, mentoruk: Orosz Anna Mária) a Minotaurus Taste étterem koncepcióval álltak elő.

A zsűri döntése alapján első díjat kapott a Healnat üzleti terv. Az elképzelt vállalkozás célja, hogy természetbarát módon forgalmazzon termékeket, amelyeket a környékbeli gazdáktól szerezne be, ezzel hidat hozva létre a vidéki termelő és a támogató vásárló között. Az első helyezett csapat 1600 lejes készpénzjutalomban részesült, emellett kétnapos tanulmányi kiránduláson vehetnek részt.

A második helyen a Schafé projekt végzett, amely egy iskolai kávézó beindítását tűzte ki célul, a csapat tagjai 1200 lejjel lettek gazdagabbak. Harmadik lett a Holdfény Lovarda tervet bemutató csapat, ők 800 lejes pénzjutalomban részesültek, az ezüst- és bronzérmes csapatok szintén részt vesznek egy kétnapos tanulmányi kiránduláson. 

Dicséretben részesült a biciklikölcsönző-projektet bemutató csapat, díjuk 400 lej készpénzjutalom volt, az RMKT különdíját – kirándulást a Petrom vállalat székhelyére – a Minotaurusz vendéglő elképzelést bemutató csapat nyerte. A BBTE különdíját az Édes szálak projekt kidolgozói vihették haza (könyvcsomag és pénzjutalom), a Sapientia Tudományegyetem által felajánlott különdíjat (ajándékcsomagok) a Sunshine trambulin projekt érdemelte ki. A szervezők különdíját a TS Depo projektet bemutató csapat, míg a Wameleon Design Kft. különdíját a Libuskám vágóhíd elképzelés kapta. Ezenkívül minden résztvevő ajándékcsomagban részesült a Nexxon Kft. és a Rotary Klub jóvoltából.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1770
szavazógép
2023-03-29: Szabadidő - :

A nap fotója

2023-03-29: Pénz, piac, vállalkozás - :

Utolsó helyen (Régiók versenyképessége)

Románia Délkeleti Régiója az utolsó helyen áll az Európai Bizottság (EB) által közzétett Regionális Versenyképességi Index (RCI) szerint az Európai Unió 234 régiója között, az Északkeleti Régió pedig a 233. A rangsort 150,9 ponttal a holland Utrecht régió vezeti.