Régiók versenyképességeUtolsó helyen

2023. március 29., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Románia Délkeleti Régiója az utolsó helyen áll az Európai Bizottság (EB) által közzétett Regionális Versenyképességi Index (RCI) szerint az Európai Unió 234 régiója között, az Északkeleti Régió pedig a 233. A rangsort 150,9 ponttal a holland Utrecht régió vezeti. 

A területi versenyképesség azt jelenti, hogy egy régió képes-e vonzó és fenntartható környezetet biztosítani a vállalkozások és a lakosok számára, 68 mutató alapján mélyebb betekintést nyújt az uniós régiók versenyképességének különböző szintjeibe, és értékes eszköz a szakpolitikai döntéshozatalhoz. Az EB szerint az index 2016-os és 2022-es értékei megmutatják, hogy a kevésbé fejlett régiókban javult a versenyképesség, de azt is, hogy a fejlettebb régiók teljesítettek a legjobban. 

A legtöbb keleti uniós régió tovább folytatta felzárkózását, köztük Horvátország, Magyarország, Lengyelország és Szlovénia, valamint a Balti-államok, ám Csehország, Románia, Szlovákia és Bulgária egyes régiói tovább távolodtak az uniós átlagtól. A fővárosokat magában foglaló régiók minden tagállamban a legversenyképesebbek, kivéve Németországot, Olaszországot és Hollandiát, és a többi régióhoz viszonyított különbség jelentős, különösen Franciaországban, Romániában és Szlovákiában. Mindez azt mutatja, hogy a közpolitikák és a beruházások terén az alulról felfelé irányuló konvergenciát kell erősíteni, amely segíti a kevésbé versenyképes régiókat teljesítményük javításában, miközben biztosítja, hogy a legversenyképesebb régiók továbbra is prosperáljanak – összegez az EB. 

A versenyképesebb régiókban az egy főre jutó GDP magasabb, a nők munkapiaci helyzete előnyös, ugyanakkor különösen vonzóak a friss diplomások számára. Az ICR-index egyben azt mutatja, hogy az uniós régióknak továbbra is szükségük van az unió támogatására versenyképességük javításához és a regionális különbségek csökkentéséhez. A kohéziós politika az EU fő beruházási politikája, amelynek célja a régiók támogatása olyan területeken, mint a munkahelyteremtés, a vállalkozások versenyképessége, a gazdasági növekedés, a fenntartható fejlődés és a polgárok életminőségének javítása.

A 2010-ben elindított és háromévente közzétett ICR-index lehetővé teszi az uniós régiók számára, hogy nyomon kövessék és értékeljék az elért eredményeiket. (Fer-)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1770
szavazógép
2023-03-29: Pénz, piac, vállalkozás - Bartos Lóránt:

Üzleti tervek versenye

A kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház nagytermében második alkalommal szervezték meg diákok számára az üzleti tervek versenyét. A múlt hét végi megmérettetésen a céhes város és Kovászna középiskolásai vettek részt.
2023-03-29: Pénz, piac, vállalkozás - :

Csíkban is lesz terelőút

Tíz év kényszerszünet után hét elején aláírták a szerződést Csíkszereda terelőútjának tervezésére – írta közleményében az önkormányzat.