Hírsaláta

2023. március 30., csütörtök, Belföld

ÉLJEN A SRI. Az állam alappillérének nevezte a Román Hírszerző Szolgálatot (SRI) az intézmény létrehozásának 33. évfordulója alkalmából megfogalmazott keddi üzenetében a miniszterelnök. Nicolae Ciucă szerint a SRI tevékenységének jelentőségét növeli, hogy már a második évébe lépett a Románia számára is „kockázatokat és kihívásokat jelentő” ukrajnai háború.

Az orosz hibrid támadások kedvelt célpontja „az állam presztízse és jelentősége”, az állam, a társadalom és a polgárok biztonságát pedig „mindenekelőtt a Román Hírszerző Szolgálat hivatott szavatolni”. A kormányfő szerint az országos védelmi stratégia az állampolgárt helyezi a közintézmények tevékenységének középpontjába, a SRI pedig egy modern intézmény, amely „alkalmazkodott a kihívásokhoz, és a nemzeti érdekeket szolgáló lehetőségekké alakította a biztonsági kockázatokat”; végül gratulált a SRI munkatársainak az „elkötelezettségükhöz és önfeláldozá­sukhoz”. (Agerpres)

ERDŐTŰZ A KŐKÖZBEN. Több mint húsz hektáron égett le egy természetvédelmi terület kedden a Torockói-hegységben; a tűzoltóknak hatórás erőfeszítés után sikerült megfékezniük a lángokat. A Nagyenyed és Torockó között található Kőköz a térség egyik természetvédelmi látványossága, a három kilométer hosszú sziklaszoros számos védett faj élőhelye. A tűz oka egyelőre ismeretlen, gyors terjedését az erős szél segítette. (MTI)

ELFORDULUNK EURÓPÁTÓL. A román állampolgárok alig 46 százaléka tartja jónak, hogy Románia az Európai Unióhoz tartozik, és csak 37 százalékuk véli úgy, hogy a románok többsége profitált országa uniós tagságából. 56 százalékuk szerint a tagságból „csak egyeseknek származott előnyük”, 53 százalékuk szerint az EU kevesebb jogot biztosít Romániának, mint amennyi kötelezettséget előír számára – derül ki a friss felmérésekből. A romániai euroszkepticizmus az utóbbi években kapott erőre: 2015-ben (amikor Iohannis először lett államelnök) még a hazai lakosság 68 százaléka volt EU-párti. Akkor az uniós átlag 54 százalékon állt, azóta pedig 62 százalékra nőtt, dacára a 22 százalékos romániai visszaesésnek. A bizalomvesztés oka, hogy a román politikusok minden hibájukat és mulasztásukat az EU nyakába varrják, holott ők képtelenek elvégezni a munkájukat: a jelenleg Románia rendelkezésére álló 80 milliárd euróból mindössze 150 millióra sikerült programokat kidolgozni. És még ezzel a gyenge lehívási aránnyal is sokat nyertünk, hiszen a csatlakozás óta 21 milliárd eurót fizettünk be és 63 milliárdot kaptunk. (G4Media, Spotmedia)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1301
szavazógép
2023-03-30: Belföld - :

Levél a csendőrséghez

A területi autonómia követelése nem sérti Románia törvényeit vagy szuverenitását – írja Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő az országos csendőr-főfelügyelőnek címzett levelében, az Izsák Balázs SZNT-elnököt megbírságoló ezredes leváltását kérve.
2023-03-30: Belföld - :

Nincs kihívója Kelemen Hunornak

Negyedszer is megpályázza az RMDSZ elnöki tisztségét Kelemen Hunor, aki 2011 óta tölti be ezt a tisztséget.