Kovászna Megyei VöröskeresztNyolc év után új elnököt választottak

2023. március 30., csütörtök, Közélet

Két négyéves mandátum után dr. Csiszár Eszter kézdivásárhelyi családorvost Deregus Ildikó, a szervezet egyik aktív önkéntese váltja a Kovászna Megyei Vöröskereszt elnöki tisztségében. A múlt csütörtöki közgyűlésen Pap Adolf igazgató beszámolt az elmúlt két év tevékenységéről, és a küldöttek megválasztották az új elnököt, valamint a vezetőtanácsot.

  • Évente ötszáz diák vesz részt a vöröskeresztes elsősegélyversenyen
    Évente ötszáz diák vesz részt a vöröskeresztes elsősegélyversenyen

A Kovászna Megyei Vöröskeresztnek Háromszék öt városában és tizenhárom községében működik alegysége, a tavalyi évet harminchét alkalmazottal, 561 taggal, valamint 144 aktív önkéntessel zárták. A járvány idején a helyi Rotary Klubbal együttműködve oxigénkoncentrációs gépekkel látták el az arra szorulókat, az orosz–ukrán háború kezdetén önkénteseik részt vettek a menekültek ellátásában a román–ukrán határon, évente kétszáz ágyhoz kötött beteget gondoztak naponta kétszer, háromszor. A téli segélyprogramban 1000–1200 személynek juttattak élelmiszercsomagot, húsz családot havonta segítettek szintén élelmiszerrel, száz családnak ruházatot és cipőt biztosítottak. A szervezet igazgatója kiemelte, az elmúlt harminc év alatt több mint hetvenötezer élelmiszercsomagot osztottak szét a téli programban, ez negyvenkétezer személyt érint, ami a megye lakosságának 18 százaléka.

A háromszéki Vöröskereszt a képzéseket is fontosnak tartja, elsősegély- és ápolói tanfolyamokat szerveztek és szerveznek továbbra is, évente legalább ötszáz gyermek vesz részt az elsősegélyversenyen, ez szintén az oktatás része, és nyaranta ötven rászoruló gyermeket táboroztatnak.

Az elmúlt két évben a szolgáltatásokból befolyó összeg az évi bevétel több mint felét jelentette, a többi adományokból és a helyi, valamint a megyei önkormányzat 4–4 százalékot kitevő támogatásából gyűlt össze.

Dr. Csiszár Eszter leköszönő elnök megköszönte az alkalmazottak és az önkéntesek munkáját, majd a közgyűlés küldöttei elnököt és tíz vezetőtanácsi tagot jelöltek, utóbbiak a két korábbi alelnököt – dr. Cezar Claudiu Ioan Popescu-Oltia­nu és alulírott – visszaválasztották tisztségébe, valamint Iesan Péter cenzor is folytatja tevékenységét a szervezetben.

Lapunk kérdésére a sepsiszentgyörgyi Deregus Ildikó megválasztott új elnök, árapataki tanítónő elmondta, fiatalkorától fontos számára, hogy másoknak segítsen viszonzás nélkül, ezért vállal évek óta önkéntességet a Vöröskeresztnél, és elnöki tisztségében, amely szintén önkéntes feladatvállalást jelent, továbbra is ezt teszi.

A közgyűlésen, a hagyományokhoz hűen, elhangzott a Vöröskereszt hét alapelve: emberiesség, pártatlanság, semlegesség, függetlenség, önkéntesség, egység, egyetemesség.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mit gondol a tanügyi sztrájkról?
eredmények
szavazatok száma 596
szavazógép
2023-03-30: Jegyzet - Pálmai Tamás:

Bolondéria (Békési levelek)

Szokás szerint olvasgatok. Világunkról. Feketét, fehéret, agyeldobósat és megríkatót. Lássuk!
2023-03-30: Közélet - Bartos Lóránt:

Terepszemle az uszoda alapjánál (Kézdivásárhely)

Múlt héten terepszemlét tartottak a kézdivásárhelyi uszoda építésére kiírt versenytárgyalást megnyerő cég képviselői. Azt mérték fel, hogy milyen lehetőségeik vannak az építőtelep kialakítására.