Honatyáink vagyonaA fiatalok gazdagabbak — Farkas Réka

2009. január 8., csütörtök, Közélet

A beiktatásuk után letett vagyonnyilatkozatok szerint módosabbak a frissen megválasztott fiatal háromszéki képviselők, mint idősebb kollégáik. A honatyák december közepén tették le a vagyonukról szóló beszámolót.

Az alig 36 éves Édler András 2008-ban fejezte be illyefalvi háza építését, 2086 négyzetméteres telken 290 négyzetméteres lakófelületű villa tulajdonosa. Ezenkívül az elmúlt évben Szentkirályban is vásárolt egy több mint 2000 négyzetméteres beltelket, és Málnáson majdnem fél hektár kaszáló van a birtokában. Bevallása szerint nincs autója, 7410 eurót kölcsönadott, és 45 000 euróval tartozik a banknak. Az elmúlt évben alkalmazottként 4668 lej fizetést kapott, de osztalékként három cégtől közel 64 000 lejt.

Olosz Gergely vagyonáról sok szó esett az októberben kirobbant botrány során. A 32 éves fiatal politikusnak az elmúlt években öröklés és vásárlás útján szép vagyonra sikerült szert tennie, 8,9 hektár gidófalvi szántó felét és egy hektár sepsiszentgyörgyi mezőgazdasági területet vásárolt meg, 2300 négyzetméteres beltelek Sepsiszentgyörgyön adományként került tulajdonába, 3675 négyzetméteres beltelek negyedét megvásárolta, de több sepsiszentgyörgyi és kovásznai beltelket örökölt, 2006-ban pedig 13 hektár szántót vásárolt Sepsiszentgyörgyön. Van egy lakása Budapesten, egy Pécsen, adományként kapott egy házat Sepsiszentgyörgyön, és vásárolt egy üzlethelyiséget is a megyeközpontban. Egy-egy ház háromnyolcad részét örökölte Sepsiszentgyörgyön és Kovásznán, illetve egy üzlethelyiség háromnyolcad része szintén örökségként került tulajdonába. Örökölte gépkocsiját is, egy 2000-es Renault-t, és személyes kölcsönként testvérének, Olosz Szabolcsnak adott 145 000 lejt. Bankadósságai 150 000 euró körüli összegre rúgnak. Az elmúlt évben az energiahatóság igazgatójaként 115 449 lejt keresett, és két vállalat vezetőtanácsi tagsága még 22 000 lejjel bővítette jövedelmét.

Márton Árpád 1990 óta parlamenti képviselő, az elmúlt mandátum alatt örökség útján gyarapodott vagyona, egy eladott gyergyói házból származó 150 000 lejes jövedelem bankszámlán jelenik meg. Képviselőként az elmúlt esztendőben 63 606 lejt keresett. Sepsiszentgyörgyön van egy tömbházlakása, és 2006-ban a szülei elhunyta után kapott örökségből vásárolták meg felesége orvosi rendelőjét. 1995-ben egy Daciát, 2002-ben egy Peugeot-t vásárolt a család.

Albert Álmos szenátorként tevékenykedik a következő négy évben. Bölönben 2,5 hektár szántó, Sepsiszentgyörgyön 0,1 hektár, illetve 380 négyzetméteres beltelek tulajdonosa, egy belvárosi ház fele az övé, és 1999-ben vásárolt egy üzlethelyiséget, amelynek bérbeadásából évi 19 200 eurós jövedelme származik. Albert Álmos az elmúlt évben 68 185 lej fizetést kapott, van egy gépkocsija, és eladott egyet 6500 euróért. Vagyonnyilatkozatában semmilyen más értéktárgy nem szerepel, nincs tartozása, és kölcsön sem adott.

Bokor Tibor szenátornak Nyujtódon van egy hektár szántója, Miklósváron és Szentléleken 0,5—0,5 hektár erdőt kapott vissza. Egy 50 négyzetméteres kézdivásárhelyi tömbházlakás tulajdonosa, és van egy Škoda Octaviája. Bankbetétjein összesen 58 000 lej van, tavaly iskolaigazgatóként 30 000 lejt keresett, várositanács-tagként 1500 lej volt a jövedelme.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1501
szavazógép
2009-01-08: Közélet - x:

Nyugdíj vagy fizetés? — Fekete Réka

Háromszéken negyvenegy nyugdíjas pedagógusnak és hat laboránsnak, könyvtárosnak, illetve számítógép-kezelőnek kell eldöntenie, a fizetést vagy a nyugdíjat választja-e. A kormány hétfőn életbe lépett rendeletének gyakorlati útmutatója még nincs, a jogszabály alkalmazását nehezíti, hogy tanév közben szinte lehetetlen újraosztani a tanórákat.
2009-01-08: Máról holnapra - x:

Politikai vagy etnikai tisztogatás? — Farkas Réka

Választások, kormányváltások után már szinte törvényszerű, hogy elkezdődik a koncért való marakodás. A győztes pártok osztozkodnak Bukarestben, és ugyanezt teszik megyei szinten, igyekeznek minden jelentős vagy annak tűnő hatalmi pozíciót megszerezni. Sok-sok éve hallhatjuk már, hogy politikamentessé teszik a kormánybiztosi hivatalt, a minisztériumoknak alárendelt intézményeket, a szakértelem lesz a döntő egy-egy tisztség megszerzésénél (megtartásánál), nem a párttámogatás, és mégis minden adódó alkalommal elölről kezdődik a cirkusz. Újra módosítják a korábban jó irányba változtatott törvényeket, és a pártklientúra kiszolgálásának eszközévé válik egy-egy funkció.