Hírsaláta

2009. január 8., csütörtök, Belföld

FUSERÁLT A KORMÁNY. Bogra futott a Boc-kabinet azzal a kormányrendelettel, mely előírja, hogy a közintézményekben alkalmazott nyugdíjasoknak választaniuk kell a nyugdíjuk és a fizetésük között. Ugyanis iskolák maradnak szakképzett tanárok nélkül, színházak leghíresebb színészeik, legkeresettebb előadásaik nélkül. Az új miniszterek csak ámuldoztak a hétfő esti tévéműsorokban, hogy mi lett gyors munkájuk eredménye, és szabadkoztak: ők nem erre gondoltak, ők csak a jól fizető állást és hatalmas nyugdíjat bezsebelő rendőrtisztektől, titkosszolgálati alkalmazottaktól, az igazságügyben ügyködő bíráktól, ügyészektől akarták megszabadítani a rendszert, vagy visszavenni a nyugdíjat. S azt is ígérték, hogy változtatnak a kormányrendeleten, ne sújtsa a kisembereket. (Realitatea)

UDREA BĂSESCU SZEME, FÜLE. Minden jel arra mutat, hogy Traian Băsescu államfő Elena Udrea által tartja szemmel Emil Bocot. A turisztikai miniszter ugyanis minden eddigi szokástól eltérően a kormánypalota első emeletén, közvetlenül a miniszterelnöki irodák mellett kap hivatalt. Ráadásul az Udrea—Cocoş família bizalmi embere, eddigi sikeres üzleteiknek egyik támogatója, Daniela Andreescu lett a kormány főtitkára. A két szőke hölgy — jósolják a bukaresti román lapok — sok mindent el fog dönteni, s ami talán még fontosabb, tájékoztatni fogják a kormány minden lépéséről az államelnököt.

DEMOKRATA-LIBERÁLIS KÉZEN A VILLAMOSENERGIA-TERMELÉS. Kígyót-békát kiáltott novemberben Traian Băsescu, amikor Tăriceanuék megalakították az Országos Energetikai Vállalatot. Rablásnak, elfogadhatatlannak, a liberális kormány csalásának tartotta. Az új hatalom, természetesen, az államfő áldásával rátette a kezét az intézményre, s most a D-LP okos fiúi vették kézbe a román nemzetgazdaság teljes enegriaszektorát, mely 24 milliárd eurót ér. Fájt a SZDP-sek foga is erre a vállalatra, de nem kapták meg, helyette a CEC, az Eximbank, az állami protokollalap, a Proprietatea Alap intézményeit vezethetik, melyeknek összértéke 11 milliárd euró. (Cotidianul)

ZUHAN A LEJ. Az utóbbi négy év és két hónap legmagasabb euróárfolyamát érte el hétfőn a lej: a Román Nemzeti Bank hivatalos árfolyama szerint egy euró 4,0296 lejbe került. A tavalyi év utolsó napjához képest ez 1,11 százalékos emelkedést jelent, az akkori hivatalos árfolyam ugyanis 3,9852 lej volt. Az amerikai dollár lejhez viszonyított értéke 3,83 százalékkal 2,9427 lejre nőtt, 10,85 banival került többe, mint december 31-én. Az arany referenciaárát 81,4749 lejben határozták meg, ez 3,45 százalékos növekedést jelent 2008 végéhez viszonyítva. (Agerpress)

FEJBE LŐTTE MAGÁT. Öngyilkos lett Mircea Stănescu volt liberális képviselő, az ismert újságíró, Sorin Roşca Stănescu 36 éves fia. A fiatalember december 27-én halálos autóbalesetet követett el, a helyszínen azt állította barátnőjével egyetértésben, hogy a személygépkocsit a lány vezette, a rendőrség a tanúvallomások és más nyomok alapján rájött a hazugságra, és nyomozást indított szándéktalan emberölés vádjával. Mircea Stănescu kihallgatására jövő héten került volna sor, de ő a halálba menekült a felelősségre vonás elől. (Realitatea)

JÉGSZÁLLÓ UTÁN JÉGTEMPLOM. Hétfőn jégtemplomot avattak a Bâlea-tónál a római katolikus, az evangélikus és a görög katolikus egyház képviselői. Az első keresztelőt február 14-én, a Szerelmesek Napján tartják. A jégtemplom az Ice Hotel 2009 terv része, akárcsak a jégszálló, amely már a téli ünnepekre elkészült. Az jégszállóban négy kétágyas szoba és két lakrész van. Mindenik szoba klasszikus zenészekről kapta a nevét. A szállás egy éjszakára 198 lejbe kerül, a látogatási díj 8 lej. Ice Bar is működik a jégszállóban, ahol jégpoharakban lehet fogyasztani a különböző készítményeket. (Kolozsvári Rádió)

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 97
szavazógép
2009-01-08: Közélet - x:

Szükségállapotban vagyunk (Teljesen elzárták a gázcsapot)

Tegnap reggel 9 órától Aranyosmeggyesnél sem érkezik több földgáz Oroszországból, ezzel teljesen megszűnt az orosz gázimport Romániában. Amint arról beszámoltunk, kedd hajnalban a Tulcea megyei Isacceánál állt le a szállítás. A kormány 10 órára hívta össze a válságstábot, amelyen a Transgaz, a Petrom és a Distrigaz képviselői is megjelentek. Aranyosmeggyesnél naponta 2,5 millió köbméter földgáz jött az országba, ennek pótlására pedig nincs lehetőség, ezért máris korlátozzák a nagyfogyasztók — főként erőművek — felhasználását.
2009-01-08: Belföld - x:

Belföldi hírek — Demeter J. Ildikó

Decentralizáció államosítással
Döbbenetes, hogy az új kormány sokat hangoztatott decentralizációja a források államosításával kezdődik — nyilatkozta Cseke Attila, az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnöke a 2008/223-as sürgősségi kormányrendeletet értékelve.