Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Teljesen elzárták a gázcsapotSzükségállapotban vagyunk

2009. január 8., csütörtök, Közélet

Tegnap reggel 9 órától Aranyosmeggyesnél sem érkezik több földgáz Oroszországból, ezzel teljesen megszűnt az orosz gázimport Romániában. Amint arról beszámoltunk, kedd hajnalban a Tulcea megyei Isacceánál állt le a szállítás. A kormány 10 órára hívta össze a válságstábot, amelyen a Transgaz, a Petrom és a Distrigaz képviselői is megjelentek. Aranyosmeggyesnél naponta 2,5 millió köbméter földgáz jött az országba, ennek pótlására pedig nincs lehetőség, ezért máris korlátozzák a nagyfogyasztók — főként erőművek — felhasználását.

A lakosságnak nincs félnivalója, legkevesebb hatvannapi gáztartalékunk van — jelentette ki Adriean Videanu gazdasági miniszter tegnap, miután kihirdette az energetikai szükségállapotot az orosz gázcsapok elzárása miatt. Feladatunk nehéz, de megoldása nem lehetetlen: működésben kell tartanunk a hazai ellátórendszert, és gondoskodnunk kell arról, hogy se az emberek, se a közintézmények, óvodák, iskolák ne szenvedjenek hiányt a télen — fejtegette. Szerinte egyelőre nincs gond, de ha a hőmérséklet mínusz 10—15 fok alá kerül, rövid időre korlátozni kell az ipari fogyasztást. Kiemelt fontosságot Bukarest, Piteşti és Galac élvez az ellátásban. Jelenleg mintegy hétmillió köbméter gáz hiányát kell pótolnunk, és ezt megtesszük — mondta Videanu. A vészhelyzet azt is jelenti, hogy az energia beszerzése már nem versenytárgyalással, hanem közvetlen tárgyalásokkal is megtörténhet. Közben a hatóságok diplomáciai lépéseket is tettek, és várják az ukrán magyarázatot. A vészhelyzet leküzdésére alakult bizottság naponta összeül az esetleg felmerülő kérdések megoldására. Az orosz gázcsapok elzárása az illetékesek nyilatkozata szerint nem érinti hátrányosan a lakosságot, ennek ellenére azonban Temesváron és Resicán korlátozták a meleg víz szolgáltatását, a moldvai megyékben pedig több hőközpont átállt pakurára és lignitre.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a magyar feliratok lefestéséről több székelyföldi településen?
eredmények
szavazatok száma 617
szavazógép
2009-01-08: Máról holnapra - x:

Politikai vagy etnikai tisztogatás? — Farkas Réka

Választások, kormányváltások után már szinte törvényszerű, hogy elkezdődik a koncért való marakodás. A győztes pártok osztozkodnak Bukarestben, és ugyanezt teszik megyei szinten, igyekeznek minden jelentős vagy annak tűnő hatalmi pozíciót megszerezni. Sok-sok éve hallhatjuk már, hogy politikamentessé teszik a kormánybiztosi hivatalt, a minisztériumoknak alárendelt intézményeket, a szakértelem lesz a döntő egy-egy tisztség megszerzésénél (megtartásánál), nem a párttámogatás, és mégis minden adódó alkalommal elölről kezdődik a cirkusz. Újra módosítják a korábban jó irányba változtatott törvényeket, és a pártklientúra kiszolgálásának eszközévé válik egy-egy funkció.
2009-01-08: Belföld - x:

Hírsaláta

FUSERÁLT A KORMÁNY. Bogra futott a Boc-kabinet azzal a kormányrendelettel, mely előírja, hogy a közintézményekben alkalmazott nyugdíjasoknak választaniuk kell a nyugdíjuk és a fizetésük között. Ugyanis iskolák maradnak szakképzett tanárok nélkül, színházak leghíresebb színészeik, legkeresettebb előadásaik nélkül. Az új miniszterek csak ámuldoztak a hétfő esti tévéműsorokban, hogy mi lett gyors munkájuk eredménye, és szabadkoztak: ők nem erre gondoltak, ők csak a jól fizető állást és hatalmas nyugdíjat bezsebelő rendőrtisztektől, titkosszolgálati alkalmazottaktól, az igazságügyben ügyködő bíráktól, ügyészektől akarták megszabadítani a rendszert, vagy visszavenni a nyugdíjat. S azt is ígérték, hogy változtatnak a kormányrendeleten, ne sújtsa a kisembereket. (Realitatea)