Ma már lúzer, aki nem kommentel?

2023. április 19., szerda, Nyílttér

Ki a kommentek királya? Menők azok, akik mindenhova odakommentelnek? Az attól függ, hogy mit írnak és hova. Az iskolaigazgató bejegyzéséhez, nyilván, illetlenség komolytalan dolgokat írni, viszont egy legjobb barát posztja alatt elfér pár viccesebb hozzászólás.

  • Fotó: Pixabay
    Fotó: Pixabay

Mostanában arra jöttem rá, hogy a közösségi média az a hely, ahol egy kertész egyszerre lehet varrónő, meteorológus vagy akár állatorvos is. Persze vannak olyanok, akik sok mindenhez értenek, de egyes emberek elképesztő szakértelemmel tudnak kommentelni egy poszt alá úgy, hogy semmi közük a témához. A kedvencem az, amikor el sem olvassák az adott cikket vagy bejegyzést, de már odaírnak egy utálkozó, kritizáló kommentet. Nem beszélve az olyan megjegyzésekről, amelyek tele vannak helyesírási hibákkal, értelmetlen, össze nem függő mondatokkal.

Minden, amit leírunk, az minket jellemez. Egyáltalán nem mindegy az, hogy megdicsérem a szomszéd kislány szoknyáját a képen, vagy leszólom azért, mert kócos a haja. Egy ilyen kommentnek is hatalmas jelentősége van. A cyberbullying, azaz internetes zaklatás egyik formája a negatív, bántó komment. Azt gondolná az ember, hogy ez csak a fiataloknál jellemző, viszont ez egyál­talán nincs így. A középkorúak, sőt, az idősebbek is képesek bántó hozzászólással illetni azokat, akik nem nyerték el tetszésüket. Ezek leginkább a közszereplők posztjai alatt figyelhetők meg. Ha egy médiában ismert személy a megszokottól eltérő képet tölt fel Instagram- vagy Facebook-oldalára, az úgynevezett „haterek” (a „gyűlölők”) azonnal kapnak az alkalmon, és gondolkodás nélkül leírják megjegyzésüket. Amivel amúgy nem is lenne semmi baj, ha kulturáltan fogalmaz­nának!

Persze nem gondolom, hogy egyál­talán nem lenne szabad kommentelni. Természetesen, ez a rovat azért van, hogy ki lehessen fejteni véleményünket, aminek nem feltétlenül kell csak jónak lennie, de nemtetszésünket ki lehet szépen is fejezni. Mindemellett el kell fogadnunk azt, hogy nem lehetünk mindenben szakértők, és nem oktathatunk ki másokat csak úgy az interneten.

Mindenki sokkal jobban örül egy kedves, építő jellegű megjegyzésnek, mint egy gúnyos beszólásnak.

Bitai Csilla

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2268
szavazógép
2023-04-19: Nyílttér - :

Kommentelj most, vagy hallgass örökre

Nem számít, hogy hidegháború, felkelés vagy kommentháború, az ember mindig is megtalálta annak módját, hogy társai fölé kerekedjen, mások kárán egyre magasabbra kapaszkodva teljhatalmat érjen el. Még hitét is szegné csak azért, hogy minden és mindenki fölött rendelkezhessen.
2023-04-19: Nyílttér - :

Láttad a kommenteket?

A 21. században szinte mindennap halljuk ezt a kérdést. Hogy miért van ez? Erre a válasz nem nehéz: a közösségi oldalakon az emberek szabadon fejthetik ki a véleményüket, szabad kezet kapnak arra, hogy bármi, ami eszükbe jut megosszák a nagyvilággal.