Mikósok Spanyolországban

2023. május 16., kedd, Nyílttér

Április 23–29. között a Székely Mikó Kollégium hat diákja, valamint kísérőtanáraik (Kovács Tünde és László Boglárka testnevelés szakos pedagógusok) spanyolországi tanul­mányúton vettek részt az Erasmus+ program keretében, amelynek célkitűzése az egészséges életmódra nevelés, figyelmet fordítva a diákok testi, lelki, szellemi egészségére.

Spanyol kollégáink látogatását viszonozva remek hetet töltöttünk el Valenciában, ahol sikerült a város látványosságait is felfedezni. Ellátogattunk Villanueva de Castellonba, abba a kis városkába, ahol a Colegio Santo Domingo nevű tanintézmény található: ez a csodálatos épület, amely egy kis templom, ad otthont a diákoknak. Megfigyelhettük, hogy a spanyol oktatási rendszer nagyon különbözik az itthonitól, ugyanis a vegyes diákcsoportok 2–16 év közötti gyerekekből állnak. Lehetőségünk adódott részt venni különböző tan­órákon. Mivel projektünk fő célkitűzése az egészséges életmód, a helyes táplálkozási szokások kialakítása volt, megfigyeltük a helyi táplálkozási szokásokat, együtt ebédeltünk az ottani diákokkal. Étrendjük fő alkotóelemei a halak, tengeri érdekességek, rizs és különböző saláták.

Az iskola területén mindenki egyenruhát visel (különböző változatokban), szünetekben a diákok beszélgetnek, olvasnak, senkinél nincs mobiltelefon, a testnevelésórákon pedig sokat játszanak, röplabdáznak és fociznak.

Az ott eltöltött időt igyekeztünk a leghatékonyabban kihasználni: többek között lehetőségünk adódott fürdeni a tengerben, illetve különböző labdajátékokkal tehettük színesebbé napjainkat. Programunk gazdag, érdekes és színes volt, rengeteg élménnyel gazdagodtunk, tanulmányutunk remekül sikerült, ha lehetőségünk adódik, biztosan újra ellátogatunk Spanyolországba.

László Boglárka, a Székely Mikó Kollégium testnevelés szakos pedagógusa

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1771
szavazógép
2023-05-16: Nyílttér - :

Erdei óvoda és iskola Erdővidéken

A köpeci óvodánál, iskolánál április 24–28. között zajlott a Zöld hét. A hetet a méhek életének és védelmének ismertetésével nyitottuk.
2023-05-16: Vélemény - :

Béketervek az ukrán helyzet rendezéséhez (Geopolitikai jegyzetek)

Egyértelműen tetten érhető változás állt be a Nyugat narratívájában azzal kapcsolatosan, hogy a nagy ukrán ellenoffenzíva után mindenképpen az ukrajnai helyzet valamiféle újraértékelése várható, és most már a békecsináló szereplők helyzete is eléggé letisztázott, azt legalábbis tudjuk már, hogy kik diktálják majd a békét. Ami egyelőre nem világos, az az, hogy ennek a békének mik lesznek a konkrét részletei, de erről bővebben szólok alább. Mindenesetre mérvadó a politikai szereplők véleménye – köztük egy volt NATO-tábornok, jelenleg a cseh állam elnökéé –, hogy a nagy ukrán ellentámadás célja a jelenleginél jobb tárgyalási helyzetbe hozni az ukránokat, ami azt biztosíthatja számukra, hogy esetleg több területet tarthatnak meg, mint amennyit az oroszok ki szeretnének szakítani Ukrajnából. De nézzük előbb, milyen béketervek láttak eddig napvilágot, és melyiknek mennyire van esélye arra, hogy majdan figyelembe vegyék, és azt is, hogy kik és miként fogják a béke feltételeit Ukrajnában meghatározni.