Erdei óvoda és iskola Erdővidéken

2023. május 16., kedd, Nyílttér

A köpeci óvodánál, iskolánál április 24–28. között zajlott a Zöld hét. A hetet a méhek életének és védelmének ismertetésével nyitottuk.

A sikeres hétfői napot köszönjük az ivói Bíbor Méhészetnek és a baróti Balázs Kinga méhésznek, aki értékes információkkal gazdagította ismereteinket. Kedden a gyermekek újrahasznosítható anyagokból méheket és mézes lépet készítettek, énekeket tanultak a méhek világáról. Szerdán Magdó János, a Yurta Kertészet tulajdonosa jóvoltából betekintést nyerhettünk a kertészet mindennapjaiba. Csütörtökön összegyűjtöttük a szemetet az óvoda és iskola környékéről, majd virághagymákat és málnatövet ültettünk az intézmény udvarán.

A hetünket az Erdei óvoda-iskolával zártuk, mely által rég dédelgetett álmunk valósult meg. Tiszteletre és követésre méltó az a hozzáállás, mellyel felkarolták és az ötlet kivitelezéséhez hozzájárultak azok a szakemberek, akik nélkül mindez nem jöhetett volna létre: Rancz László és Román Richárd vadőrök, Nagy Ernő vadgazda és erdőmérnök, Nóda Szabolcs pisztrángtenyésztő, valamint Kelemen László, a Rara Avis Madártani Egyesület elnöke.

A program részeként megismerhettük a fák életét, az újraerdősítés folyamatát a magvetéstől a csemeteültetésig. Medve- és borz­nyomokat figyelhettünk meg, felmásztunk a medveleshez, ételt hagytunk a medvék és vaddisznók etetőjénél, megnéztük a vadak dagonyázóját. A pisztrángosnál a pisztrángnevelés csínja-bínjával ismerkedtünk meg. A nap záró pillanata a szalonnasütés volt, melyet a Madártani Egyesület vörös vércséje és vándorsólyma koronázott meg. Az Erdei óvoda-iskola emlékezetes pillanatait Szőcs Szilárd, az Emlékgyár Szőcs Szilije örökítette meg az utókornak.

Hálásan köszönjük mindenkinek, aki hozzájárult Zöld hetünk sikerességéhez! Reméljük, „jó magot” ültettünk a gyermeklelkekbe, és felelősségteljes felnőttek cseperednek a „csemetékből”! Olyan felnőttek, akiknek fontos szűkebb, tágabb környezetük védelme és ők maguk is „magvetők” lesznek jó példájukkal a világban!

Rancz Ildikó óvónő és Kovács Ilona Éva tanítónő

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2023-05-16: Nyílttér - :

Az utca hangja

PÁL ANNA, Sepsiszentgyörgy. A gyengén látók nehézségeire szeretném felhívni a figyelmet. Egyesületünk két-három évvel ezelőtt már tett le kérést az önkormányzathoz, volt is valami eredmény, de ez nem elég ahhoz, hogy mi is biztonságosabban tudjunk közlekedni, ha már ennyi szó esik az akadálymentesítésről és hasonlókról.
2023-05-16: Nyílttér - :

Mikósok Spanyolországban

Április 23–29. között a Székely Mikó Kollégium hat diákja, valamint kísérőtanáraik (Kovács Tünde és László Boglárka testnevelés szakos pedagógusok) spanyolországi tanul­mányúton vettek részt az Erasmus+ program keretében, amelynek célkitűzése az egészséges életmódra nevelés, figyelmet fordítva a diákok testi, lelki, szellemi egészségére.