A velünk élő Petőfi

2023. május 18., csütörtök, Kultúra

Akkor sem tévednénk, ha a bennünk élő Petőfiről szólnánk, hisz az ő szabadságvágya bennünk él tovább, de a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes legújabb előadása okán mégis inkább azt érezzük, hogy ott és akkor velünk van a forradalmár költő. Az Élni fogunk szabadon című folklórműsor nem csupán a múlt megidézése, inkább jövőbe mutató iránytű.

  • Petőfi a székelyek között. Kátai Jocó felvétele
    Petőfi a székelyek között. Kátai Jocó felvétele

„...Föl, székely, föl, közös az ellenségünk, / Tinektek is az árt, aki minékünk, / Az vert vasra titeket, aki minket, / Együtt törjük szét a közös bilincset!...” 1848 szeptemberében írja Petőfi Sándor A székelyekhez című ver­sében, mely sorokat Kiss László színművész tolmácsolja igen erős felütésként. A szülőföld megidézése után, az Alföldtől, Kiskőröstől távolodva, kirajzolódik a kép: minden székely ott kíván harcolni, ahol a csata a legvéresebb, „...Ottan kiván harcolni mindegyik, / Hol a csata legrémesebben zúg. / Csak nem fajult el még a székely vér! / Minden kis cseppje drágagyöngyöt ér…” – fogalmaz Petőfi alig fél esztendő múlva (A székelyek, 1849. április).

Hogy mit is jelentett a minden székely Petőfi megfogalmazásában? Arról már korábban, a verbuválás-jelenetben megbizonyosodunk. Gyergyótól Gyimesig, Csíktól Háromszékig mindenki megmozdul, a legények össztáncában a közösségi szabadságvágy szinte szikraként pattan. Vitályos Dorottya tárogatójának hívó szavára menni kell, menni akarnak. Köztük van Petőfi is, egy a sok közül, aki úgy keveredik el a székelyek között, hogy szinte megsokszorozódik.

Ivácson László rendezé­sében a két Petőfi jelenléte – a szabadságharcos (Márton Csaba) és a költő (Kiss László) – felerősíti az előadás üzenetét: ...Hiába, Bécs, hiába van gazságod,/ Küldheted ránk a rácot, a horvátot;/ Állani fog, állani fog Magyarhon, / Élni fogunk, élni fogunk szabadon!” (Petőfi Sándor: A székelyekhez)

Szerelem és gyöngédség, erő és virtus váltják egymást, amelyhez Erőss Judit és a Heveder zenekar nyújtja azt a hangzó érzésvilágot, amely által még közelebb kerülünk a Petőfi-valósághoz. Velünk vannak a forradalom hősei, de mégsem erőszakolt a jelenlétük. Marad a tiszta folklór, amely éppoly kedves a szívünknek, lelkünknek, mint Petőfi. Talán még inkább a miénk, és ezért jó ez az előadás.

Az Élni fogunk szabadon előadásban Ivácson László rendező-koreográfus munkatársa Tekeres Gizella és Melles Endre tánckarvezető, valamint Farkas Tamás és Farkas Ágnes koreográfus, zenei szerkesztő Fazakas Levente. A különböző vidékekről származó Kossuth-nóták, a fiát sirató anya dala, a gyergyói és csíki táncokhoz való muzsika édes a fülünknek, a finálé hejszájában pedig mintha mindez együtt szólna. Éppen úgy, ahogy Petőfiben együtt élt a forradalmár és a költő.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1719
szavazógép
2023-05-18: Világfigyelő - :

Meghatározták az EP-választások idejét

A 27 tagállam megállapodott, hogy a jövő évi európai parlamenti választásokat június 6. és 9. között tartják – közölte az Európai Unió svéd soros elnöksége tegnap.
2023-05-18: Közélet - Bartos Lóránt:

Mesterségek hete (Gábor Áron Szaklíceum)

Kézdivásárhely két középiskolájában egy héten át zajlott a Mesterségek hete nevet viselő rendezvény. A Gábor Áron Szaklíceumban közel háromszáz érdeklődő fordult meg.